Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων, Απρίλιος 2018

Επιτελική Σύνοψη

Οι επενδύσεις αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης και μεγέθυνσης της οικονομίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσέλκυση επενδύσεων και παραμένει σε χαμηλή κατάταξη σε βασικούς δείκτες διεθνούς ανταγωνιστικότητας παρά τη σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια των τελευταίων ετών.

Μεταξύ της Ελλάδας και της Ε.Ε., έχει δημιουργηθεί ένα επενδυτικό κενό, το οποίο εκτιμάται από το 2009 έως το 2017 σε πάνω από € 100 δισ. Η υλοποίηση επιπλέον επενδύσεων συνδέεται με ιδιαίτερα σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη. Συγκεκριμένα, η υλοποίηση €100 δισ. επενδύσεων σε διάστημα 5ετίας εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει κατά μέσο όρο επιπλέον €15-20 δισ. σε ετήσια βάση και 200-250 χιλ. νέες θέσεις εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον σημαντικά οφέλη από τη μετέπειτα περίοδο παραγωγικής λειτουργίας τους.

Ο ΣΕΒθεωρεί απαραίτητο ένα επιθετικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για τη δημιουργία δομών, μηχανισμών και διαδικασιών επιτάχυνσης επενδύσεων, το οποίο επιταχύνει τη σύγκλιση με τις πρακτικές της Ε.Ε και βελτιώνει τη συνολική επενδυτική απόδοση παράλληλα με τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων.

Η Deloitteανέπτυξε για τον ΣΕΒ εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας καλές πρακτικές που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας ως επενδυτικός προορισμός, όπως αξιολογείται από δυνητικούς επενδυτές.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης από τη Deloitte μελετήθηκαν 9 κλάδοι της ελληνικής οικονομίας,  πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 συνεντεύξεις με επιχειρήσεις, φορείς δημόσιας διοίκησης αλλά και φορείς του εξωτερικού και εντοπίστηκαν 36 παράγοντες που συντηρούν προβληματισμούς και επηρεάζουν αρνητικά αποφάσεις για επενδύσεις. Μέσω έρευνας και με την υποστήριξη του διεθνούς δικτύου της Deloitte αναγνωρίστηκαν ~130 καλές πρακτικές από 35 χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα. Βάσει των εν λόγω καλών πρακτικών του εξωτερικού, η Deloitte ανάπτυξε την «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» αποτελούμενη από 50 εργαλεία που στοχεύουν στη βελτίωση των παραγόντων που επηρεάζουν επενδυτικές αποφάσεις και στην έλευση περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων στη χώρα.

H «Εργαλειοθήκη επιτάχυνσης παραγωγικών επενδύσεων» αποτελείται από καλές πρακτικές, δομές και μηχανισμούςπου αποσκοπούν στην αναγνώριση και προώθησηπρακτικώνπου έχουν ήδη εφαρμοστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύουν στηνκάλυψη βασικών προϋποθέσεων, καθώς και στηβελτίωση της ανθεκτικότηταςκαι αποτελεσματικότητας των μηχανισμών προέλκυσης επενδύσεων. Παράλληλα, προωθεί τηδιαφοροποίησημέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενηςαξίας που συμμετέχουν επιτυχώς σεπαγκόσμιες αλυσίδες αξίας και κερδίζουν το διεθνή ανταγωνισμό.

Τα εργαλεία που παρουσιάζονται στη μελέτη εστιάζουν σε μια σειρά επιλογών τα οποία οφείλουν να εφαρμοστούν όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά, αλλά υπό το πρίσμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής, η οποία θα υποστηρίζεται από αναπτυξιακά κριτήρια και θα προωθεί το αίσθημα της «δίκαιης μεταχείρισης» προς την επενδυτική κοινότητα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ