Οι υπεραποσβέσεις ως επενδυτικό κίνητρο – άρθρο του κ. Κ. Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για φορολογικά θέματα, στο Βήμα της Κυριακής, 19/1/2020

Με την ψήφιση του πρόσφατου φορολογικού νομοσχεδίου έχει αρχίσει σταδιακά και σταθερά η διαμόρφωση ευνοϊκού επιχειρηματικού και κατ’ επέκταση επενδυτικού περιβάλλοντος.  Βασικοί, αλλά όχι μοναδικοί άξονες δημιουργίας του νέου αυτού πλαισίου είναι κατ΄ αρχήν η άμεση και ουσιαστική μείωση της εταιρικής φορολογίας στο 24% έναντι του 29% που ίσχυσε για τα κέρδη της χρήσης του 2018, μαζί με την επίσης άμεση μείωση της φορολογίας των διανεμομένων μερισμάτων στο 5%απο το 10% που ίσχυε πριν.

Παράλληλα με την ελάφρυνση της Εταιρικής φορολόγησης πραγματοποιείται και η θεσμοθέτηση κανόνων,  οι οποίοι αναβαθμίζουν και ενισχύουν το πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και συμβάλουν στην εξυγίανση των εταιρειών και την δυνατότητα δημιουργίας ισχυρότερων εταιρικών σχηματισμών.

Εκτιμάται ως εξαιρετικά σημαντική η επίδραση των παραπάνω μέτρων, του πρόσφατου Φορολογικού νομοσχεδίου. στην αύξηση του βαθμού προβλεψιμότητας του Φορολογικού Πλαισίου στη χώρα μας, η οποία σύμφωνα με τις αξιολογήσεις του Ο.Ο.Σ.Α καταλάμβανε τις τελευταίες θέσεις σε αυτό τον τομέα, τα πρόσφατα δέκα και πλέον χρόνια της κρίσης Στην ενίσχυση της προβλεψιμότητας και σταθερότητας του φορολογικού πλαισίου της χώρας συμβάλει εξαιρετικά σημαντικά και η έντονη κινητικότητα στους κόλπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την διασφάλιση της Εταιρικής Διακυβέρνησης, η οποία αποκαθιστά σταδιακά και στέρεα την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της αγοράς μετά την ταλαιπωρία την οποία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια από τα γνωστά μεμονωμένα δυσάρεστα συμβάντα. Αξιολογούμε, επίσης, στα πλαίσια του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ως ιδιαίτερα σημαντική τη θεσμοθέτηση του εκ βάθρων ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, δηλαδή στη Τιμολόγηση από τις Επιχειρήσεις και στις Αποδείξεις Λιανικής, καθώς κατά κοινή παραδοχή αποτελεί το πλέον αποτελεσματικό όπλο μείωσης της φοροδιαφυγής με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία των προϋποθέσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αναμενόμενη να ακολουθήσει ουσιαστική Φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση για τα Φυσικά πρόσωπα.

Ως τελευταία παρατήρηση για την ενίσχυση και την  περαιτέρω  αποκατάσταση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος, απομένει η θεσμοθέτηση αφενός των οριζόντιων Υπεραποσβέσεων ως Φορολογικό επενδυτικό κίνητρο ιδιαιτέρως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια και αφ’ εταίρου η επέκταση της ισχύουσας πενταετίας σε τουλάχιστον δεκαετία, για τον συμψηφισμό των σωρευμένων ζημιών των ετών της κρίσης με μελλοντικά κέρδη, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ