Το στοίχημα για τη βιομηχανία και τον κόσμο της παραγωγής σήμερα – άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου του ΣΕΒ, στο Larissanet.gr, 31/1/2020

Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, κατά την οποία θα κριθεί η δυνατότητά της να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των καιρών.
Τα μέτρα της κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των φοροελαφρύνσεων, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα για την επίλυση διαχρονικών στρεβλώσεων του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Οι μελέτες του ΣΕΒ δείχνουν ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8% του ΑΕΠ μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συνεχισθούν και ολοκληρωθούν με ταχύ ρυθμό, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
Το 2019 σημειώνεται επιτάχυνση της μεταποιητικής παραγωγής και των κατασκευών, παρά την επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών, και παρά την εμφάνιση ενδείξεων κόπωσης της απορρόφησης της ανεργίας, καθώς οι επενδύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη να τονώνουν τις συνθήκες απασχόλησης στην οικονομία ενώ και η διεθνής συγκυρία παραμένει ρευστή.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ ολοκλήρωσε πρόσφατα ένα σημαντικό  βιομηχανικό συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν περισσότεροι από 1500 συμμετέχοντες από όλο το φάσμα της οικονομίας, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής. Μιλήσαμε για το παρόν και το μέλλον της βιομηχανίας με αφορμή την κοσμογονία του ψηφιακού μετασχηματισμού, της «βιομηχανίας 4.0».
Το συνέδριο είχε πολλά και σημαντικά μηνύματα. Ξεκινώντας από το ότι η ελληνική βιομηχανία, άντεξε στην κρίση. Σε μία δύσκολη συγκυρία, όπου ήρθαν τα πάνω κάτω επένδυσε πάνω από €30 δισ. και πλέον συνεισφέρει, σήμερα, το 20% των θέσεων εργασίας, θέσεις με υψηλότερη εξειδίκευση και καλύτερες αμοιβές σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, πληρώνει το 40% των εταιρικών φόρων και συνεισφέρει στο 40% των ελληνικών εξαγωγών.  Διαθέτει πολλές δυναμικές, παραγωγικές επιχειρήσεις, με υψηλή παραγωγικότητα, εξωστρεφή προσανατολισμό και σημαντική καινοτομία. Και είναι ενθαρρυντικό ότι τέτοιες μονάδες εντοπίζονται και στην ελληνική περιφέρεια, όπως και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Όμως, η ελληνική βιομηχανία καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις και κυρίως να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα της ψηφιακής τεχνολογίας,  που ανατρέπει την οργάνωση και τη διαχείριση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής από το σχεδιασμό έως την κατασκευή και τις πωλήσεις.
Η έκρηξη της τεχνολογικής εξέλιξης αλλάζει τον κόσμο της παραγωγής, και όχι μόνο. Συνδέει τον φυσικό με τον ψηφιακό αλλά και τον εικονικό κόσμο. Δημιουργεί νέες ανάγκες και νέες δυνατότητες στους εργαζόμενους. Επιτρέπει την ανάλυση τεραστίου όγκου ψηφιακών δεδομένων για την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα προβλήματα και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, της συντήρησης και των αλυσίδων εφοδιασμού.
Τους εργαζόμενους και τα μηχανήματα με την πληροφορία. Είναι ένας νέος κόσμος με θεμελιώδεις αλλαγές που απαιτεί νέες τεχνολογίες, νέο εξοπλισμό, νέες ψηφιακές δεξιότητες. Προσφέρει ευκαιρίες για όσους τολμήσουν και αδιέξοδα σε όσους δεν ακολουθήσουν. Συνεπώς, για την ελληνική βιομηχανία και επιχειρηματικότητα το στοίχημα είναι συγκεκριμένο.  Να ανταποκριθούμε, άμεσα, στα νέα δεδομένα και να  καλύψουμε τη διαφορά που μας χωρίζει από τους εταίρους μας.
Για να μπούμε στη νέα εποχή, πρέπει να προχωρήσουμε το ταχύτερο, στις απαιτούμενες αλλαγές. . Ένα  πρόγραμμα για την Ελλάδα θα είχε ιδανικά διάρκεια 4 ετών και ενδεικτικό προϋπολογισμό €4 – €6 δισ. συνολικά με δημόσιους πόρους της τάξης των €2δισ., και τουλάχιστον ίση κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ανάλογοι είναι οι πόροι του προγράμματος της Πορτογαλίας.
Ειδικά για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα ένα σημαντικό μέρος από τους αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου δεδομένου ότι περίπου €4δισ. αναμένεται να διατεθούν προς ΜμΕ εντός της ερχόμενης τριετίας. Ενδεικτικά από το ΕΠΑΝΕΚ €1,5 δισ., ΕΠΑΝΑΔ €1,2 δισ., ΠΕΠ €600 εκ. και σε ένα τελευταίο κύκλο του Αναπτυξιακού Νόμου €700 εκ. περίπου. Για τη  διάθεσή του προτείνουμε να ακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές πρακτικές δηλαδή να συντελείται είτε με εργαλεία ανακυκλούμενης χρηματοδότησης, είτε με επίτευξη συμφωνημένων δεικτών απόδοσης, είτε να αφορά μόνο στο μηχανολογικό εξοπλισμό και συστήματα που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες. Αν και οι λιμνάζοντες πόροι του ΕΣΠΑ δεν αφορούν όλοι στη Βιομηχανία 4.0, μια στοχευμένη αξιοποίηση του 40% αυτών θα καλύψει σημαντικό τμήμα των αναγκών ψηφιακού και τεχνολογικού μετασχηματισμού και θα ενισχύσει σημαντικά την προσαρμογή της Ελλάδας στη νέα εποχή. Παράλληλα, το ελληνικό πρόγραμμα θα στοχεύει και στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο χρόνος τρέχει και στην προετοιμασία είμαστε  ακόμα στην αφετηρία. Όμως, στέλνουμε ένα μήνυμα αφύπνισης, και αναδεικνύουμε την ανάγκη συντονισμού και προτείνουμε κοινές δράσεις.  Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό  το στοίχημα. Αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας, η 4η βιομηχανική επανάσταση μπορεί να γίνει ο καταλύτης ανάπτυξης για τη χώρα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ