Η έξοδος από την κρίση και το στοίχημα της βιομηχανικής ανάπτυξης της Δυτικής Ελλάδος και της Πελοποννήσου – Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ, στη Γνώμη Πατρών, 16/2/2020

16 Φεβρουαρίου 2020 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

H δεκαετία της κρίσης έχει αφήσει έντονα σημάδια στην οικονομική και βιομηχανική δραστηριότητα ανά την Επικράτεια. Κάθε περιφέρεια της χώρας έχει βιώσει με διαφορετικό κόστος τη συρρίκνωση της Ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, που εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ-ΕΜΠ, η πτώση του ΑΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την περίοδο 2008-2017 ήταν 28,2%, ή €3,2 δισ., ενώ της Πελοποννήσου 19,4%, ή €2δισ. Η απασχόληση στη βιομηχανία μειώθηκε κατά 28,5% στις δύο Περιφέρειες και τα Ιόνια Νησιά. Όμως, παρά την κρίση, το μερίδιο της βιομηχανίας στο περιφερειακό ΑΕΠ αυξήθηκε από 13,3% το 2008 σε 15,5% το 2017.

Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει η αναζωογόνηση της βιομηχανίας στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Αυτή προϋποθέτει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την τόνωση της εξωστρέφειας, και την αναστροφή της οικονομικής στασιμότητας που διαφαίνεται στην περιοχή.

Πρώτο ζητούμενο είναι η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, με έμφαση στην αναβάθμιση των τεχνολογικών τους επιδόσεων και την προσαρμογή στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΣΕΒ  οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσουν μεν καινοτομίες στο εσωτερικό τους, αλλά δεν συνεργάζονται με τοπικά ερευνητικά ή τεχνολογικά ιδρύματα. Επιπλέον,  σχεδόν μία στις δύο δεν είναι ενημερωμένη για τις προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η διάσταση αυτή δεν πρέπει να διαφύγει του αναπτυξιακού σχεδιασμού, καθώς θα έχει καίριο ρόλο σε μεσο- και μακροχρόνιο ορίζοντα.

Δεύτερο ζητούμενο είναι η αναβάθμιση των μεταφορικών υποδομών, και κυρίως των δυνατοτήτων διασυνδέσεων και διαμεταφορών, ώστε να ενισχυθεί η διαχρονική εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής. Έχει μερίδιο 21% στις συνολικές εξαγωγές της χώρας, με το 30,6% των πωλήσεών της να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Πρόκειται για την πλέον εξωστρεφή Περιφέρεια της Ελλάδας, με πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας! Οι υπάρχουσες συνθήκες δυσχεραίνουν τις εξαγωγικές ροές και δημιουργούν πρόβλημα στην αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας.

Εξίσου σημαντική διάσταση είναι η βελτίωση των υποδομών και δομών λειτουργίας των επιχειρήσεων, με στόχο την ταχύτερη αναστροφή της υπάρχουσας οικονομικής στασιμότητας: το 50% των επιχειρήσεων – το υψηλότερο ποσοστό στην Επικράτεια – δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις με τις υφιστάμενες υποδομές δικτύων. Επιπλέον, το 73,7% δεν είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών. Είτε πρόκειται για την επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, είτε για την καλύτερη διασύνδεση των παραγωγικών ζωνών με τα δίκτυα υποδομών, η ποιότητα του τοπικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι καθοριστικής σημασίας για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Κατά την πρόσφατη συμμετοχή της Διοίκησης του ΣΕΒ στο Δ.Σ. του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΔΕ), είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για αυτές τις προοπτικές τόσο με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, κο Φαρμάκη, όσο και με επιχειρήσεις της περιοχής. Ο ΣΕΒ συνεργάζεται στενά με το ΣΕΒΠΔΕ, στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής του για την ανάδειξη και ενίσχυση των περιφερειακών ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων. Ο ΣΕΒ θα συνεχίσει να προσεγγίζει συστηματικά και με συνέπεια τις προκλήσεις της βιομηχανίας της περιφέρειας, και να εργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς προς την κατεύθυνση αυτή.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ