Εθνική ανάγκη ένας νέος αναπτυξιακός χάρτης για την Αν. Μακεδονία και Θράκη – Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ, στην εφημερίδα “Χρόνος”, 10/3/2020

Συνήθως το παρελθόν είναι ένας ασφαλής οδηγός και για το μέλλον. Και εάν θέλουμε να μιλήσουμε για το αναπτυξιακό μέλλον και η υπόθεσή μας αφορά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οφείλουμε να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, και κυρίως να αντλήσουμε τα μαθήματα που μας κληροδοτεί το παρελθόν. Και εξηγούμαστε. Ο αναπτυξιακός «σχεδιασμός» του παρελθόντος δεν επέτρεψε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την αξιοποίηση των σημαντικών της πλεονεκτημάτων με τρόπο που να ενισχύεται η βιομηχανία και η μεταποίηση. Αντίθετα, δημιούργησε δομικές στρεβλώσεις που και σήμερα ακόμα κρατούν εγκλωβισμένη την αναπτυξιακή δυναμική της περιφέρειας.

Ενδεικτικό του πόσο περιορισμένη υπήρξε η επίδραση προηγούμενων παρεμβάσεων της Πολιτείας είναι το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός εγκεκριμένων νέων θέσεων εργασίας, ανά επένδυση, με τον πιο πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο (Ν.3299/2004) ήταν μόλις 3,1 (!). Τα δε κονδύλια που έχουν εισρεύσει στην Περιφέρεια, από τη δεκαετία του `80, και έχουν διατεθεί για τη στήριξη μικρών και κυρίως πολύ μικρών επιχειρήσεων, επικεντρώθηκαν στις δαπάνες αντί για την παραγωγική τους μεγέθυνση, και συνεπώς περιόρισαν το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα. Ως αποτέλεσμα, μετά το 2008, σε περιβάλλον οικονομικής κρίσης και σκληρού ανταγωνισμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Περιφέρεια βρέθηκε σημαντικά κάτω από το μέσο όρο εισοδήματος της χώρας –για την ακρίβεια, στην τελευταία θέση.

Η επανεκκίνηση της αναπτυξιακής δυναμικής της Αν. Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί σήμερα εθνική ανάγκη. Γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει με ένα νέο σχεδιασμό να αξιολογήσει την (αν)αποτελεσματικότητα προηγούμενων πολιτικών, και να στραφεί προς στρατηγικές κατευθύνσεις που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής.

Τι προτείνει ο ΣΕΒ; Πρώτον, την ανάπτυξη των δικτύων υποδομών, με έμφαση στην ενίσχυση της διαπεριφερειακής και διεθνούς συνδεσιμότητας των τοπικών δικτύων ενέργειας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του παραγωγικού ιστού. Εξίσου απαραίτητη είναι η προώθηση των διατροπικών μεταφορών και η διασφάλιση της πολύ-λειτουργικότητας των λιμενικών ζωνών της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Δεύτερον, την τόνωση της περιφερειακής εξωστρέφειας, που το 2018 είχε εξαγωγές €853εκ, παράλληλα με την εξάλειψη του διαβρωτικού φαινομένου του λαθρεμπορίου.

Τρίτον, τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, η επιχειρηματική κοινότητα αναζητά πρόσβαση σε διεθνείς συνεργασίες. Για να τις πετύχει, έχει ανάγκη από χρηματοδοτικά εργαλεία, μηχανισμούς διεθνούς δικτύωσης, επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα, και τη διασφάλιση ενός δίκαιου περιβάλλοντος ανταγωνισμού.

Τέταρτον, απαιτείται η επιτάχυνση της περιφερειακής προσαρμογής στις επιταγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, μέσα από την ψηφιακή αναβάθμιση της περιοχής και την πρακτική ενθάρρυνση της εισαγωγής περισσότερων εφαρμογών σύγχρονης τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία.

Τέλος, η καλλιέργεια των απαραίτητων νέων, σύγχρονων, δεξιοτήτων είναι αναπόσπαστο κομμάτι για την επιτυχή μετάβαση προς μια περιφερειακή βιομηχανία και μεταποίηση, που θα είναι διεθνώς ανταγωνιστική, και θα μπορεί να παρέχει σταθερές και καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας στους ανθρώπους της περιοχής – και ειδικά τους νέους.

Με αφορμή το σχεδιασμό για την επόμενη προγραμματική περίοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε μια σημαντική ευκαιρία. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ουσιαστικά η οικονομική ασφάλεια και η αναπτυξιακή προοπτική της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, που αντιμετωπίζει διαχρονικά μια σειρά από ασύμμετρες προκλήσεις.

Προκειμένου να συνδράμει αποτελεσματικά την προσπάθεια αυτή, ο ΣΕΒ έχει ήδη χαρτογραφήσει το βιομηχανικό οικοσύστημα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ. Η Διοίκηση και στελέχη του ΣΕΒ έχουν επισκεφθεί δύο φορές την περιοχή τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να έχουν άμεση επαφή με επιχειρήσεις και φορείς της περιφέρειας. Οι διαβουλεύσεις αυτές είναι τακτικές και συμβάλλουν στην παραγωγή τεκμηριωμένων προτάσεων για την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και μεταποίησης στην περιοχή, οι οποίες προωθούνται στην ηγεσία των αρμόδιων Υπουργείων. Ενδεικτικά, ζητήματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και θέματα μεταφορικών υποδομών τέθηκαν απευθείας από τις επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης προς την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αντίστοιχα, στο πλαίσιο σχετικών συναντήσεων.

Ο ΣΕΒ θα συνδράμει με στοιχειοθετημένες προτάσεις για την οικονομική θωράκιση της περιοχής, και συνεργαζόμενος με όλους τους αρμόδιους φορείς και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Στο χέρι μας είναι να ανοίξουμε όλοι μαζί μια νέα παραγωγική σελίδα για την Θράκη και την ευρύτερη περιοχή.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ