Χορεύοντας με τον κορωνοϊό… – Άρθρο του Επικεφαλής Οικονομολόγου του ΣΕΒ κ. Μιχάλη Μασουράκη στο Έθνος της Κυριακής, 29/3/2020

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας μας και την ανθεκτικότητα της οικονομίας μας, όπως συμβαίνει και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα. Η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας επιβάλλει, για ένα διάστημα τουλάχιστον, την «κοινωνική απομόνωση κατ’ οίκον», το «κλείσιμο γραφείων και καταστημάτων» και το «διασυνοριακό περιορισμό ελεύθερης μετακίνησης», για την αποφυγή συγχρωτισμού και διάδοσης της ίωσης. Αυτά είναι πρωτοφανή αλλά αναγκαία μέτρα. Οδηγούν, όμως, την οικονομία σε ύφεση, καθώς μειώνουν και τη ζήτηση και την προσφορά, με την εξαίρεση ορισμένων κλάδων, κυρίως τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και της εφοδιαστικής αλυσίδας που εξυπηρετεί αυτούς τους κλάδους. Η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην μείνει εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα, και να μην μείνει επιχείρηση χωρίς την απαιτούμενη ελάχιστη ρευστότητα, επειδή δεν μπορεί να παράξει προϊόντα και υπηρεσίες και, έτσι, δεν μπορεί να καλύψει τις οικονομικές και συμβατικές της υποχρεώσεις που τρέχουν.

Υπάρχουν δύο θέματα ανοικτά. Το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και το δεύτερο η αποτελεσματικότητα των αντιυφεσιακών μέτρων που λαμβάνονται. Από την πορεία των κρουσμάτων και θανάτων που καταγράφονται, παρόλο που δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής πολιτικής εντατικών εξετάσεων για τον κορωνοϊό σε όλο τον πληθυσμό, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη στόχευση της ιατρικής φροντίδας, φαίνεται ότι η έγκαιρη επιβολή μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού έχει οδηγήσει σε μια σχετική ύφεση της εκδήλωσης της νόσου. Και αυτό συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του περιορισμένου νοσηλευτικού και νοσοκομειακού δυναμικού της χώρας, ενώ καταβάλλονται και προσπάθειες επέκτασής του, με κατεπείγουσες αγορές υλικών, φαρμάκων και αναπνευστήρων από το εξωτερικό.

Στο μέτωπο των αντιυφεσιακών μέτρων, η κυβέρνηση επιδεικνύει υψηλό επίπεδο ετοιμότητας. Η ταχύτερη παρέμβαση, όμως, παροχής κρατικής αρωγής σε εργαζομένους και επιχειρήσεις μπορεί να δοκιμασθεί, όχι μόνο από την κλασσική γραφειοκρατία της δημόσιας διοίκησης, αλλά και από τους περιορισμούς που έχουν τεθεί στην προσβασιμότητα των μέτρων. Δεν είναι ώρα ούτε για πιστωτικά κριτήρια, ούτε για χειρουργικής ακρίβειας παρεμβάσεις κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται, ούτε για κριτήρια προσβασιμότητας που είναι δύσκολο να αξιολογηθεί ταχέως εάν συντρέχουν ή όχι. Έχει μεγάλη σημασία οι διαθέσιμοι πόροι (€10 δισ.) να διοχετευθούν άμεσα στους ενδιαφερόμενους. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η προσοχή της κυβέρνησης, έτσι ώστε η αποτελεσματικότητα των αντιυφεσιακών μέτρων να φτάσει ή και να ξεπεράσει την αποτελεσματικότητα των επιδημιολογικών μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Εάν η επίδραση του κορωνοϊού εξασθενήσει μέχρι το καλοκαίρι, τότε η παγκόσμια οικονομία θα έχει υποστεί μια από τις βαθύτερες αλλά και μια από τις πιο σύντομες υφεσιακές επιδράσεις στη σύγχρονη ιστορία, καθώς η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Εάν επανέλθει ο ιός μετά το καλοκαίρι, τότε η ύφεση θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα τερματισθεί με τη χρήση νέων αντιικών φαρμάκων, και τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού με το κατάλληλο εμβόλιο, που ήδη δοκιμάζονται. Υπομονή, ατομική υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα ενεργειών είναι τα κύρια συστατικά της εξόδου από τη νέα αυτή κρίση που χτυπάει τη χώρα μας μετά τη μεγάλη δοκιμασία της τελευταίας δεκαετίας. Hasta la Victoria siempre!
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ