Πρακτικός οδηγός για τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας την εποχή του κορωνοϊού – Άρθρο κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, Αντιπροέδρου ΣΕΒ, στο Πρώτο Θέμα, 12/4/2020

Κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα λόγω του κορονοϊού, καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Στην οικονομία, η πρόκληση αφορά στη διατήρηση των γραμμών εφοδιασμού, ενέργειας, επικοινωνίας, στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού για την επόμενη μέρα, και στην προστασία των θέσεων εργασίας. Για τις επιχειρήσεις, η πρόκληση είναι διπλή καθώς πρέπει να διαφυλάξουν την υγεία των εργαζομένων, αλλά και να συνεχίσουν την όσο το δυνατόν, πιο απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Για τη στήριξη της οικονομίας έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ο ΣΕΒ τις έχει καταγράψει στο Έκτακτο Δελτίου της 24ης Μαρτίου, που μπορείτε να δείτε εδώ). Εάν αξιοποιηθούν σωστά, δηλαδή σε όλους τους εργαζόμενους και επιχειρήσεις, και γρήγορα δηλαδή με απλοποιημένες διαδικασίες, θα έχουν σημαντικό όφελος. Η τεχνολογία και τα ηλεκτρονικά μέσα το επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε προκειμένου να στηριχθεί αποτελεσματικά η οικονομία.

Είναι κομβικής σημασίας, να διασφαλιστεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός απορρόφησης των κραδασμών της κρίσης του κορωνοϊού COVID-19 για την οικονομία συνολικά, δηλαδή, τα εργοστάσια να συνεχίζουν να παράγουν προϊόντα, να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, να παρέχονται υπηρεσίες αλλά και να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς ένα ελάχιστο εισόδημα, και να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σε αυτή την καμπή.
Παράλληλα όμως με τις αποφάσεις της Πολιτείας, και οι ίδιες οι επιχειρήσεις καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προσαρμογή τους στις δύσκολες συνθήκες. Ο Οδηγός του ΣΕΒ (εδώ) έχει ως στόχο την ενημέρωση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην παραγωγή, στην εργασία και στους πελάτες. Κρίσιμο ζητούμενο είναι η δημιουργία εσωτερικού κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας αλλά και κουλτούρας υπευθυνότητας και προσφοράς. Την ίδια όμως στιγμή, εξίσου κρίσιμος είναι και ο σχεδιασμός της άμεσης αντίδρασης, τυχόν αναδιοργάνωση, αλλά και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων.
Στην ουσία, όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη βάση τριών κεντρικών πυλώνων προσαρμογής: τη διαχείριση της κρίσης, την οργανωτική προσαρμογή και την τεχνολογική προσαρμογή. Από τη δημιουργία ομάδας διαχείρισης κρίσης, μέχρι τη χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, και από την εξάντληση των δυνατοτήτων οργάνωσης της εργασίας σε βάρδιες με σταθερές συνθέσεις ή την ανακατανομή ρόλων μέχρι την τεχνολογική υποδομή ή τη μέγιστη αξιοποίηση κάθε κρατικής βοήθειας, πρόκειται για ζητούμενα που μπορεί να κάνουν τη διαφορά τόσο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, όσο και για να αντέξουν οι επιχειρήσεις.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ