Συνολική Μεταρρύθμιση και Αποτελεσματικά Μέτρα για μία δυναμική επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας – Άρθρο κ. Θέοδωρου Φέσσα, Προέδρου του ΣΕΒ, στο Κεφάλαιο, 17/4/2020

Η πρώτη πράξη  της τραγωδίας του covid 19 φαίνεται να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η μελλοντική εξέλιξη όμως, παραμένει αβέβαιη.

Η ελληνική κυβέρνηση, με την καθοριστική συμβολή των ειδικών επιστημόνων και την υπεύθυνη στάση του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας λειτούργησε συνετά, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Έδωσε   προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, έθεσε μεγάλο τμήμα της οικονομίας σε lockdown και έλαβε μέτρα διαφύλαξης του παραγωγικού ιστού, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής.

Η έξοδος από το lock down και η επανεκκίνηση της οικονομίας  μας οφείλει να είναι ασφαλής αλλά και δυναμική. Πέρα από την ανάκτηση των σημαντικών απωλειών, μπορούμε και πρέπει να στοχεύσουμε στην ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, παρά τους συγκριτικά περιορισμένους πόρους που διαθέτουμε.

Η στρατηγική μας έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί γύρω από το δίπολο: «συνολική μεταρρύθμιση – αποτελεσματικά μέτρα»  και η υλοποίηση της να γίνει με ορθολογισμό, τόλμη και αποτελεσματικότητα.
Η Ελλάδα υλοποίησε εντυπωσιακές  μεταρρυθμίσεις σε ελάχιστο χρόνο. Διατηρώντας και επιταχύνοντας  την  μεταρρυθμιστική αυτή δυναμική μπορούμε να επιτύχουμε μία συνολική μεταρρυθμιστική μεταμόρφωση και να εξελιχθούμε σε ένα από τα πλέον σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη, με τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την αξιοπιστία της χώρας.

Η θετική αναβάθμιση του ονόματος της χώρας (Rebranding) συμβαίνει τώρα και πρέπει να την κεφαλαιοποιήσουμε και να την αξιοποιήσουμε, προς κάθε κατεύθυνση: επενδυτικό κοινό, τουριστικές αγορές, επιστημονικό δυναμικό και ταλέντα, Έλληνες που ξενιτεύτηκαν στην κρίση (brain drainers). Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αποδειχθεί το σημαντικότερο όπλο μας για το μέλλον και η μεγάλη ευκαιρία είναι τώρα. Τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας  θα πρέπει να αφορούν κυρίως  την διαφύλαξη του παραγωγικού ιστού και της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων και την κοινωνική συνοχή. Σημασία έχει να σχεδιασθούν και υλοποιηθούν έξυπνα και αποτελεσματικά. Να υποστηρίξουν τους πλέον ανταγωνιστικούς κλάδους της οικονομίας, την ανάπτυξη νέων τομέων, τις βιώσιμες επιχειρήσεις, και να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η ενίσχυση διαφόρων πτωχευμένων επιχειρήσεων (ζόμπι) και η επανάκαμψη του κρατισμού και των κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων.

Μπορούμε να εκπλήξουμε για μία ακόμη φορά τους εαυτούς μας και την διεθνή κοινότητα με την ίδια συνταγή επιτυχίας που εφαρμόσαμε και για την πανδημία. Με πρωτοκαθεδρία του ορθού λόγου, του σχεδιασμού από εμπειρογνώμονες, της έγκαιρης λήψης τολμηρών μέτρων, της αποτελεσματικής  εφαρμογής και με ευρύτατη συναίνεση, αποφασιστική και αποτελεσματική ηγεσία.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ