Η Ελλάδα μπορεί να γίνει “Μέκκα της βιομηχανίας” – Άρθρο του Μιχάλη Μασουράκη, Επικεφαλής Οικονομολόγου του ΣΕΒ, στον Φιλελεύθερο, 2/5/2020

Βρισκόμαστε, ξανά, στο τέλος της αρχής. Μετά τη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, σε διάστημα μιας γενιάς, έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το φάσμα μιας νέας ύφεσης. Πολλοί πιστεύουν ότι μετά και από αυτή τη δεύτερη συνεχόμενη κρίση και ύφεση πρέπει να βάλουμε μυαλό, και να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς στη μετά τον κορωνοϊό εποχή. Η βελτίωση της ευημερίας είναι το αποτέλεσμα λειτουργίας μιας οικονομίας που οι επιχειρήσεις έχουν υψηλή κερδοφορία, για να μπορούν να κάνουν πρωτίστως επενδύσεις. Διότι μόνο έτσι η χώρα μπορεί να προσφέρει δουλειές για όλους, ανταγωνιστικούς μισθούς και αξιοπρεπή κοινωνική προστασία. Πέραν τούτου, προφανώς δημιουργούνται και ευκαιρίες από κάθε κρίση. Αλλά μόνο χώρες που έχουν επιτυχημένες επιχειρήσεις μπορούν να αντλήσουν τα οφέλη. Πολλοί πιστεύουν ότι ο τουρισμός «έχει φάει τα ψωμιά του», βλέποντας το πλήγμα που υφίσταται ο κλάδος στην εποχή του κορωνοϊού.

O Bill Gates, στη μετά κορωνοϊό εποχή, προβλέπει μια επανάσταση να λαμβάνει χώρα, με νέες μεθόδους εμβολιασμού, κάνοντας αλλαγές στον γενετικό κώδικα, με νέες δυνατότητες διαγνωστικών τεστ, όσο εύκολη είναι σήμερα η εξέταση του σακχάρου στο αίμα με ένα τσίμπημα στο δάχτυλο, και, τέλος, με νέες γενιές αντιικών φαρμάκων, που θα δρουν κατά των ιών, όπως τα αντιβιοτικά σήμερα κατά των βακτηρίων. Συνεπώς, ας μην βιαστούμε να ξεγράψουμε τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες. Εάν είναι έτσι τα πράγματα, τι εμποδίζει τη χώρα μας να γίνει παγκόσμιο κέντρο ιατρικής έρευνας, κλινικών δοκιμών και φαρμακοβιομηχανίας. Τα μυαλά υπάρχουν, οι χώροι αφθονούν, τα λεφτά βρίσκονται. Η ελληνική βιομηχανία, η οποία επέδειξε μεγαλύτερες αντοχές,  έχει τεράστιες δυνατότητες. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει Μέκκα βιομηχανίας. Για να μετακινηθούν, όμως, παραγωγικοί πόροι και επενδύσεις προς τη βιομηχανία, χρειάζεται να αυξηθεί η σχετική κερδοφορία της, να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι ελληνικές βιομηχανίες, να υπάρχουν οι τεχνικές δεξιότητες και η απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση. Και φιλοαναπτυξιακές πολιτικές, και θεσμική σταθερότητα.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ