Άμεση στήριξη της οικονομίας και σχεδιασμός για το μέλλον – Άρθρο κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στη Deal News, 13/11/2020

Αν μας υπενθύμισαν κάτι οι τελευταίοι μήνες, αυτό είναι ότι πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για απρόσμενες διακοπές της συνήθους πορείας των πραγμάτων. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας θέτει και πάλι σε δοκιμασία τις αντοχές των πολιτών, των εργαζομένων και βέβαια των επιχειρήσεων. Παράλληλα, όσο και αν ακούγεται παράδοξο, η πανδημία κρύβει και μια μεγάλη ευκαιρία για την οικονομία μας. Αν τη διαχειριστούμε σωστά, ισορροπώντας προσεκτικά ανάμεσα στην άμεση παροχή στήριξης και τον σχεδιασμό για το μέλλον, η επόμενη μέρα μπορεί να τη βρει έχοντας καλύψει σημαντική απόσταση προς τον μετασχηματισμό της σε μια ανταγωνιστική οικονομία εξωστρέφειας, καινοτομίας και ανοιχτών οριζόντων.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του lockdown, τα μέτρα, που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία, είναι στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να προστατευθεί η παραγωγική μας βάση και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ προτείνει τη συνέχιση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η κάλυψη του κόστους δανεισμού (τόκων), που σταμάτησε τον Αύγουστο, ένα έκτακτο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, αλλά και φορολογικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των ΜμΕ. Σε ό,τι αφορά την εργασία, πρέπει να στηριχθούν εισοδηματικά οι εργαζόμενοι, που τίθενται αναγκαστικά σε αργία λόγω αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, όπου εργάζονται, και να επιδοτηθεί κατά προτεραιότητα η εργασία, με προγράμματα όπως η Συνεργασία, ώστε να διατηρηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατόν, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας για όλους.

Κοιτώντας την επόμενη μέρα, αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και την «ψηφιακή ορμή», που η χώρα επέδειξε μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις, που δημιουργούν αναπτυξιακά και επενδυτικά αναχώματα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές (στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, κλπ.), μαζί με τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για μεγάλη κινητοποίηση επενδύσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, αρκεί παράλληλα να δημιουργηθούν και οι αντίστοιχοι μηχανισμοί για την ταχεία υλοποίησή τους.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ