Φιλικότερο ρυθμιστικό πλαίσιο για μια mobile first Ελλάδα

Γιώργος Στεφανόπουλος
Γενικός Διευθυντής Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας

Το διεθνές περιβάλλον των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών επικοινωνιών αλλάζει ριζικά, καθώς νέες τεχνολογίες και οι μεγάλες επενδύσεις των παρόχων συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας ολοκλήρωσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των κοινωνιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Οι κινητές επικοινωνίες οδηγούν την κούρσα της ψηφιακής ανάπτυξης σε έναν κόσμο όπου το κινητό γίνεται το βασικό μέσο επικοινωνίας, εργασίας και κοινωνικής συναναστροφής, σε πολίτες – επιχειρήσεις και δημόσια διοίκηση.

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας εξαρτάται από την ανάπτυξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, τα οποία θα επιτρέψουν γρήγορη και ασφαλή μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων.
Σε 1-2 χρόνια προγραμματίζουμε να έχουμε ασύρματα δίκτυα με ταχύτητες που θα ξεπερνούν το 1 Gigabit, έως το 2025 τα 10 Gigabit και χωρητικότητα έως και 10.000 φορές μεγαλύτερη με τη μετάδοση των δεδομένων να συντελείται σε πραγματικό χρόνο. Στόχος είναι η παροχή πλήρους γεωγραφικής κάλυψης, με την υψηλότερη δυνατή αξιοπιστία 99,999% και παράλληλα μείωση της κατανάλωσης ενέργειας έως 1.000 φορές. Η ασύρματη διασύνδεση εκατομμυρίων συσκευών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με τις οικιακές συσκευές, τους μετρητές ενέργειας και ύδρευσης, τα αυτοκίνητα κ.α. να προσφέρουν, πολύ σύντομα, απίστευτες δυνατότητες μέσω του κινητού.

Επιτάχυνση αδειοδότησης για ταχύτερες επενδύσεις
Στην Ελλάδα, ο Κλάδος επενδύει σε δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, δηλαδή 4G & 4G+ και προετοιμάζεται για τη δημιουργία δικτύων και υπηρεσιών 5G, επενδύοντας σταθερά τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των εσόδων του, που μόνο για το 2016 έφτασε τα 351 εκατ. (50% του EBITDA) και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1.2 δις, υπό την προϋπόθεση όμως ενός φιλικότερου και σταθερότερου επενδυτικού περιβάλλοντος που θα αδειοδοτεί τις επενδύσεις των εταιρειών σε δίκτυα μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Τα βήματα που πρέπει να θεσμοθετηθούν είναι συγκεκριμένα και αφορούν α) να λειτουργήσει ολοκληρωτικά (πχ να προστεθούν οι πολεοδομίες) η υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ΣΗΛΥΑ που έχει ήδη φτιάξει επιτυχώς η πολιτεία β) να οριστούν και να περιγράφουν σαφώς και λεπτομερώς όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται για την αδειοδότηση ανά δημόσιο φορέα ώστε να μην υπάρχουν ασάφειες και καθυστερήσεις γ) να οριστεί το εθνικό σχέδιο που θα στοχεύει στην ψηφιοποίηση όλων των υποδομών της χώρας και θα θέτει σε προτεραιότητα τη δημιουργία δικτύων 4G και 5G.

Τέλος, πέρα από την αδειοδότηση, εξαιρετικής σημασίας είναι και η παροχή «καθαρού» φάσματος. Χωρίς φάσμα δεν υπάρχει ευρυζωνικότητα, ούτε υψηλές ταχύτητες. Η απόδοση του είναι μια διαδικασία, η οποία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τη Δημόσια Διοίκηση, για να αποδίδεται έτοιμο προς χρήση. Το Νοέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία ανανέωσης των αδειών των παρόχων στα 1800 MHz, με τα δημόσια ταμεία να εισπράττουν €201,45 εκατ. ενώ αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά και ομαλά η διαδικασία επιπλέον απόδοσης φάσματος, αποφεύγοντας όμως πρακτικές όπως αυτήν της απόδοσης φάσματος στα 2.600 MHz, για το οποίο κατέβαλλαν περισσότερα από 70 εκατ. πριν τέσσερα χρόνια αλλά ακόμα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως λόγω προβλημάτων καθαρισμού του.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ