Άδεια εγκατάστασης μία επιτυχημένη μεταρρύθμιση

Ευστράτιος Ζαφείρης
Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας

Στο πλαίσιο του συντονισμού που έχει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για την απλούστευση του αδειοδοτικού περιβάλλοντος, επιτεύχθηκαν ουσιώδεις αλλαγές στην άδεια εγκατάστασης μεταποιητικών δραστηριοτήτων (ν. 4512/2018-Α-5, ΥΑ οικ. 5540/71/Φ15/2018-Β’60). Πλέον ονομάζεται έγκριση εγκατάστασης σηματοδοτώντας μείωση διοικητικών βαρών και επιτάχυνση διαδικασίας και ταυτόχρονα σημαντική διεύρυνση  δικαιωμάτων και προστασίας της δραστηριότητας.

Η μεταρρύθμιση βασίστηκε στη σκέψη να δίδεται τάχιστα και χωρίς κόστος απάντηση στο αν μια δραστηριότητα μπορεί να εγκατασταθεί σε συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε ο επενδυτής εν συνεχεία με ασφάλεια πια να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για την εκπόνηση των απαραίτητων για την υλοποίηση της μονάδας μελετών (π.χ. σχεδιαγράμματα δόμησης).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η έγκριση εγκατάστασης ενσωματώνει το δικαίωμα εγκατάστασης συγκεκριμένης δραστηριότητας σε συγκεκριμένο σημείο. Βάσει του είδους της δραστηριότητας και της όχλησής της κρίνεται η συμβατότητα με τη χρήση γης και τους λοιπούς περιορισμούς εγκατάστασης της περιοχής, με συνεκτίμηση του συνόλου της βιομηχανικής και λοιπής νομοθεσίας. Συνεπώς η έγκριση, απαλλαγμένη πλέον από λεπτομερή τεχνικά στοιχεία, κρίνει μόνο τη χωροθέτηση της δραστηριότητας, όπως είναι εύλογο, αφού εκδίδεται κατά το άυλο ακόμα στάδιο σχεδιασμού της επένδυσης.
Η έγκριση εγκατάστασης εκδίδεται πλέον για ολόκληρο τον βαθμό όχλησης. Αυτό σημαίνει πως ενσωματώνει δικαίωμα συνεχών μηχανολογικών εκσυγχρονισμών μέχρι του ορίου της όχλησης χωρίς ανάγκη έκδοσης νέας διοικητικής πράξης. Συνεπώς πρόκειται για κατάργηση της άδειας εγκατάστασης σε κάθε περίπτωση μηχανολογικού εκσυγχρονισμού εντός του βαθμού όχλησης της δραστηριότητας.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η έγκριση εκδίδεται ευκολότερα και ταχύτατα, διότι πλέον τα δικαιολογητικά αποσαφηνίζονται, μειώνονται, απλουστεύονται ουσιωδώς.

Απαιτούνται κυρίως : ερωτηματολόγιο, βεβαίωση χρήσης γης, τοπογραφικό.
Καταργείται η μελέτη εγκατάστασης.
Παύουν να απαιτούνται για την έγκριση εγκατάστασης σχεδιαγράμματα για τυχόν δόμηση, υπεύθυνη δήλωση για τη στατική επάρκεια.
ΑΕΠΟ (ή ΠΠΔ) απαιτείται μόνο όταν η χρήση γης δεν είναι καθορισμένη.
Ο κανονισμός συνιδιοκτησίας αντικαθίσταται από Υπεύθυνη Δήλωση.
Γίνεται ρητή απαρίθμηση σε εξαντλητική λίστα των ασαφών δικαιολογητικών του Β3(9) του Ερωτηματολογίου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

Η διάρκεια της έγκρισης αυξάνεται. Τα 3 (+3 παράταση) έτη που προβλέπονταν ως προθεσμία κατασκευής της μονάδας αυξάνονται σε 5 (+5 παράταση) έτη.
Επιπλέον η διάρκεια γίνεται 10ετής ή 20ετής (ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασης), εφόσον η δραστηριότητα λειτουργήσει εντός των 5 (+5) ετών. Αυτή η περαιτέρω αύξηση προβλέφθηκε ως εύλογη συνέπεια της έκδοσης της έγκρισης για ολόκληρο τον βαθμό όχλησης δίνοντας στη δραστηριότητα χρόνο για τους μηχανολογικούς εκσυγχρονισμούς που μπορεί να υλοποιήσει.

ΛΟΙΠΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Για πρώτη φορά προβλέπεται σαφής και ρητή προστασία έναντι τυχόν αλλαγών των χρήσεων γης.
Σε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας για δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης συμβάλλει η πρόβλεψη για σιωπηρή (τεκμαιρόμενη) έγκριση μετά την παρέλευση 30 ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου στην περίπτωση περιοχών με καθορισμένες χρήσεις γης και εντός σχεδίου πόλεως.
Τα διευρυμένα πλέον οφέλη που ενσωματώνει η έγκριση εγκατάστασης   απολαμβάνει η δραστηριότητα ακόμα και αν διακόψει τη λειτουργία της μέχρι 3 έτη.
Ελήφθη μέριμνα και για τις σε ισχύ άδειες εγκατάστασης: με τις μεταβατικές διατάξεις αυξάνεται η διάρκειά τους αυτοδίκαια, ενώ με αίτημα της επιχείρησης η δραστηριότητα δύναται να υπαχθεί πλήρως στο νέο καθεστώς απολαμβάνοντας το σύνολο των διευρυμένων δικαιωμάτων.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ