Νέες αλλαγές στην ηλεκτρονική υποβολή στο ΠΣ Εργάνη των υπερωριών και της υπερεργασίας

21 Μαΐου 2018 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Εργασιακά

Ελένη Νόνα- Ιωάννου
Regional HR Manager Greece, CROWN Bevcan Europe & Middle East

Το θέμα της δήλωσης των υπερωριών καθώς και της υπερεργασίας αποτελεί ένα ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας αλλά και για την παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων, η οποία ταυτίζεται με την απασχόληση του προσωπικού της.

Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο 36 του Ν. 4488/2017 προβλέπεται ότι ο εργοδότης υποχρεούται να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, το αργότερο έως και την ημέρα αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη κατά την ισχύουσα νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση πριν την έναρξη πραγματοποίησής της.

Ο νομοθετικά προβλεπόμενος τρόπος υποβολής στο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου γίνεται με τρόπο αυστηρό, απόλυτο και ανελαστικό και δεν εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων και ειδικά των μεγάλων βιομηχανικών.

Τη δυσκαμψία αυτή έρχεται να ενισχύσουν οι ρυθμίσεις της υπό διαβούλευσης Υπουργικής Απόφασης, στο αρμόδιο τμήμα για την Αντιμετώπιση της Αδήλωτης Εργασίας, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας. Η εν λόγω απόφαση προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι επιχειρήσεις να υποβάλουν ηλεκτρονικά αλλά και μέσω γραπτού μηνύματος τις υπερωρίες ή και την υπερεργασία των εργαζομένων τους.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα παρουσιάσουν σημαντικά προβλήματα εφαρμογής σε πολλές επιχειρήσεις –μέλη του ΣΕΒ, που εκπροσωπεί τη Βιομηχανία και ειδικά σε αυτές, που λειτουργούν 24ωρο επί 7ημερης βάσης.

Ενδεικτικά παραθέτουμε μια σειρά από προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στις επιχειρήσεις: Είναι πολύ δύσκολο να ενημερώνονται έγκαιρα τα Τμήματα Προσωπικού των εργοστασίων για τις αλλαγές στο προσωπικό (ασθένειες, ξαφνικές απουσίες, τεχνικά προβλήματα που απαιτούν επείγουσα αλλαγή στο δεδηλωμένο ωράριο εργασίας του προσωπικού, κλπ).

Η ηλεκτρονική δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης πρέπει, κατ’ απαίτηση του νόμου, να γίνεται το αργότερο μέχρι την έναρξη της πραγματοποίησης της υπερεργασίας ή υπερωρίας και αυτό στο χώρο της βιομηχανίας απαιτεί reporting καθ’ όλο το 24ωρο, ώστε να καταχωρούνται όλες οι αλλαγές στο σύστημα. Αυτό προϋποθέτει ότι ένας υπάλληλος της Δ/νσης Ανθρ. Δυναμικού, θα επιφορτισθεί με τις δηλώσεις υπερεργασίας και υπερωρίας και θα απασχολείται διαρκώς με την καταγραφή και ηλεκτρονική δήλωση των αλλαγών των προγραμμάτων εργασίας, ακόμη και εκτός του ωραρίου εργασίας του. Η πρόταση αυτή αγνοεί πλήρως την έννοια του εκτάκτου, όπως ατύχημα κατά την προσέλευση του εργαζόμενου, ασθένεια, κτλ. Επιπλέον, όλες οι επιχειρήσεις στηρίζονται στα πληροφοριακά συστήματα. Η πρόταση του νομοθέτη δε λαμβάνει υπόψη του ότι η διακοπή ρεύματος ή η βλάβη ενός server μπορεί να απαιτήσει την παράταση της παραμονής των εργαζομένων ή την αποχώρησή τους στη λήξη του οκταώρου και ας είχε δηλωθεί υπερωρία. Μια τέτοια ρύθμιση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναγκαία αύξηση του προσωπικού των βιομηχανικών εταιριών (τουλάχιστον ένα άτομο ανά εργοστάσιο), κάτι το οποίο είναι πολύ δύσκολο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και τις συνθήκες λειτουργίας των εταιριών αυτών.

Κάποιες σκέψεις και για τη δυνατότητα ενημέρωσης του συστήματος με γραπτό μήνυμα από το κινητό τηλέφωνο: Ποιος θα ορίζεται υπεύθυνος για όλο το 24ωρο; Τι προβλέπεται ειδικά για τις νυχτερινές βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα και τις Αργίες ;Πως θα μπορεί να απασχολείται άτομο από το Τμήμα Προσωπικού, όταν λειτουργεί πενθήμερο σε 8ωρη βάση; Τέλος, τι θα συμβεί, θα προβλεφθεί σε περίπτωση που δεν υπάρχει σήμα στο κινητό ή wifi, λόγω της τοποθεσίας του εργοστασίου ή και του χώρου που βρίσκεται ο υπεύθυνος δήλωσης των υπερωριών.

Οι επιχειρήσεις για να μπορούν να είναι σύννομες θα πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο που προτείνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να διευκολύνει και όχι να υπερ-ρυθμίζει με διατάξεις, που μόνο επιπλέον προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ