Επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση και η διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας: Η περίπτωση του διεκδικούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας

22 Ιανουαρίου 2019 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Νικόλαος Κουδούνης
Πρόεδρος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας

«Η περίπτωση του διεκδικούμενου Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας»

Η επιμόρφωση και συνεχής βελτίωση και ανάπτυξη της γνώσης και της εξειδίκευσης των δεξιοτήτων των επιστημόνων και δη των μηχανικών και της δυνατότητας που δίνουν οι δομές εκπαίδευσης  για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και απαιτήσεων της βιομηχανίας ,αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα ιδιαίτερα σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιχειρήσεων δηλαδή στα Επιχειρηματικά Πάρκα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η περίπτωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος στην οποία εντοπίζονται τόσο κρίσιμοι τεχνολογικοί τομείς, όπως αυτός του μετάλλου,. Δυστυχώς όμως, η διάρθρωση των υφιστάμενων δομών εκπαίδευσης και κατάρτισης και η μετακίνηση εγχώριου ικανού προσωπικού στο εξωτερικό (brain drain) δεν επιτρέπουν την εύρεση προσωπικού με τις απαιτούμενες  δεξιότητες  ανά βαθμίδα απασχόλησης.

Τι χρειάζεται επομένως για να λυθεί το πρόβλημα της επιμόρφωσης στελεχών, να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της βιομηχανίας και των υφιστάμενων εκπαιδευτικών δομών και να προωθηθεί η καινοτομική δυναμική των επιχειρήσεων, η οικονομική ανάπτυξη και η βιομηχανική συμβίωση στην Περιφέρεια;

Ο ΣΒΣΕ με την υποστήριξη της ΕΒΕΤΑΜ και του ΕΛΚΕΜΕ έχουν διατυπώσει μια καινοτόμο προσέγγιση για αποτελεσματική διασύνδεση του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού με την τοπική βιομηχανία που αξίζει να αξιολογηθεί και να αποτελέσει παράδειγμα.
Ειδικότερα αυτή περιλαμβάνει:

  1. Το ΕΠΑΛ ως σχολείο της επαγγελματικής κατάρτισης πρώτης βαθμίδας. Θεωρούμε ότι ο Θεσμός της Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ. καίτοι καινούριος για τα Ελληνικά δεδομένα, παρέχει επαρκώς τις κατάλληλες γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε οι νέοι να αποκτήσουν την ικανότητα  να κάνουν τα πρώτα τους εργασιακά βήματα.
  2. Τα ΤΕΙ ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τεχνικής κατάρτισης μέσης βαθμίδας. Τα ΤΕΙ ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τεχνικής κατάρτισης μέσης βαθμίδας καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό την απαιτούμενη από την Βιομηχανία γνώση πλην όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και προσαρμογής.
  3. Τα ΑΕΙ ως εκπαιδευτικά ιδρύματα τεχνικής κατάρτισης ανώτερης βαθμίδας.

Στα ΑΕΙ είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν εκπαιδευτικές δομές που θα βοηθούν στην κάλυψη των ραγδαία εξελισσόμενων τεχνολογικών απαιτήσεων σε κρίσιμους τομείς της βιομηχανίας, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική ανάπτυξη και καινοτομική δυναμική των επιχειρήσεων.  Να προωθηθεί και να εξασφαλιστεί η διασύνδεση των εκπαιδευτικών δομών με τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας, υιοθετώντας καινοτόμες προσεγγίσεις στο θέμα της επιμόρφωσης στελεχών  σε στενή συνεργασία με την βιομηχανική και την επιχειρηματική κοινότητα.

Τέλος:

  • Ο ανασχεδιασμός των υφισταμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης, τη δημιουργία νέων σχολών εφαρμοσμένης τεχνολογικής κατεύθυνσης και τη διενέργεια εφαρμοσμένης έρευνας στα πλαίσια μεταπτυχιακών σπουδών, με την ενεργό συμμετοχή της βιομηχανίας με ανάπτυξη νέων τμημάτων ή σχολών πλαισιωμένων στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, με ενισχυμένο τον θεσμό πρακτικής άσκησης αλλά και διπλωματικής εργασίας σε θέματα βιομηχανικού ενδιαφέροντος και σε πραγματικές συνθήκες εργασίας στην βιομηχανία.
  • Η Θέσπιση «βιομηχανικών μεταπτυχιακών σπουδών εξειδίκευσης» με τη συνεργασία ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος, ενός φορέα της Περιφέρειας με αναγνωρισμένο τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης βιομηχανικού χαρακτήρα και μιας Βιομηχανίας για εφαρμογή της έρευνας, όπου απαιτείται,
  • Η Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου (ΤΠ) με αντικείμενο τη συν διοργάνωση ημερίδων, εξειδικευμένων σεμιναρίων – workshops, ημερών καινοτομίας, προώθησης θεμάτων ψηφιοποίησης της βιομηχανίας, οργάνωσης εκπαιδευτικών επισκέψεων στα εργοστάσια κτλ.

Η προσέγγιση αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για μία ολιστική διεκδίκηση ίδρυσης τμημάτων ή Σχολών ενταγμένων σε ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας επικουρούμενο από τους φορείς εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας της Στερεάς Ελλάδας για την πραγματική διασύνδεση του με το βιομηχανικό ιστό της περιοχής.

Ο ΣΒΣΕ ως εκπρόσωπος της Βιομηχανίας της Π.Στ.Ε. έχει και πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην συζήτηση για την εφαρμογή τους  δεδομένου ότι γνωρίζει τα ισχυρά ανταγωνιστικά σημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς:

  • Διαθέτει την ισχυρότερη βιομηχανική παρουσία και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα
  • Διαθέτει την παρουσία τεχνολογικών φορέων διεθνούς κύρους σε θέματα εφαρμοσμένης βιομηχανικής έρευνας
  • Γνωρίζει και μπορεί υλοποιήσει στην πράξη τον στόχο της διασύνδεσης
  • Διαθέτει τα μέσα να στηρίξει την δράση της Π.Στ.Ε. προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Έχει την πεποίθηση ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται και να ενισχύονται από καινοτόμες δομές εκπαίδευσης, ο σχεδιασμός των οποίων απαιτεί σύνεση καθώς θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το αύριο του τόπου.

Για το πλήρες άρθρο πιέστε εδώ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ