Η διαφορετικότητα υπάρχει. Η ένταξη εξαρτάται από εμάς! Χάρτα διαφορετικότητας. Αρχές αυτοδέσμευσης για υπεύθυνες επιχειρήσεις

Σταύρος Μηλιώνης,
Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΚΕΑΝ
Το ενδιαφέρον και η εστίαση σε θέματα που άπτονται στη Διαφορετικότητα –Diversity- και στην Ένταξη -Inclusion- στο επιχειρησιακό, εταιρικό περιβάλλον, θα μπορούσε να θεωρηθεί από πολλούς ως σημείο των καιρών, ως η μόδα της εποχής μας. Θα ήταν η λάθος προσέγγιση. Η σωστή προσέγγιση έχει δύο σκέλη. Αφενός ότι δεν πρέπει να ενοχλούμαστε όταν κάποιος δεν είναι όπως είμαστε εμείς και αφετέρου ότι την όποια πιθανή διαφορετικότητα του συνεργάτη μας πρέπει να τη γνωρίσουμε, να την κατανοήσουμε, να την προσεγγίσουμε και τελικά, να την «αγκαλιάσουμε», διότι αυτή η πρακτική μόνο οφέλη μπορεί να δημιουργήσει. Σε προσωπικό αλλά και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι έρευνες που έχουν γίνει διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, έχουν αποδείξει ότι η σωστή ενσωμάτωση στελεχών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, προτιμήσεις ή /και συνήθειες έχουν εκτοξεύσει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, τα οικονομικά τους μεγέθη.
Η «Χάρτα Διαφορετικότητας», πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή της ισότητας των ευκαιριών στην εργασία, υπηρετεί πολλαπλό ρόλο στη λειτουργία μίας επιχείρησης. Στόχος είναι να λειτουργήσει ως μέσο ηθικής δέσμευσης των εταιριών για την προάσπιση της ισότητας των εργαζομένων, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, σεξουαλικών ή άλλων προτιμήσεων. Παράλληλα, στοχεύουμε να δώσουμε ώθηση στην ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις και να αναδείξουμε τα οφέλη στην ανάκαμψη της οικονομίας και στο ευρύτερο εταιρικό αποτύπωμα, από την ενίσχυση της Διαφορετικότητας, της ενσωμάτωσης και των ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον.

Η Ελλάδα έγινε η 23η Ευρωπαϊκή χώρα στην οποία υπεγράφη η «Χάρτα Διαφορετικότητας» και ήδη, περισσότερες από 60 επιχειρήσεις από πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, έχουν υπογράψει και υιοθετήσει στην καθημερινή τους λειτουργία τις αρχές της.

Στόχος μας είναι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να γνωρίσει και στη συνέχεια να ενισχύσει και να ενσωματώσει στην εργασιακή πρακτική της την έννοια της Διαφορετικότητας και της Ένταξης. Όλοι μαζί μπορούμε να γίνουμε δέκτες και πομποί! Όλοι μαζί μπορούμε να υποδεχτούμε και να διαδώσουμε το μήνυμα ότι η διαφορετικότητα είναι η μουσική στις ζωές μας!
*Η Χάρτα Διαφορετικότητας στην Ελλάδα, το Εναρκτήριο Συνέδριο Inaugural Conference on Diversity in Business, και όλες οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αφορούν την Χάρτα, υλοποιούνται από το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ