Αναζητείται οριστική λύση για την ασφάλιση των μελών ΔΣ των Ανωνύμων Εταιριών

Ευφροσύνη Δαγλαρίδου
Γενική Διευθύντρια, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος

Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΦΚΑ, ο Ν. 4387/2016, δημιούργησε μια νέα κατηγορία ασφαλισμένων-εισφερόντων στον Οργανισμό και στο Ασφαλιστικό Σύστημα, στην οποία ενέταξε, μεταξύ των άλλων, τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ανωνύμων Εταιριών για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους ΔΣ, οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας.

Έτσι, από 1/1/2017, για τις αμοιβές των μελών ΔΣ των ΑΕ, υπολογίζονταν ασφαλιστικές εισφορές για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας σε είδος και σε χρήμα και επικουρική κάλυψη, υπολογιζόμενες επί της όποιας μορφής αμοιβής λάμβαναν τα υπαγόμενα πρόσωπα λόγω ιδιότητας.

Με την υπ΄ αριθμ. 4/2.2.2017 εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, προκειμένου για την εξασφάλιση της ορθής και ενιαίας εφαρμογής των ρυθμίσεων, προβλεπόταν ότι κατά την καταχώριση των δεδομένων στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις, α) στο πεδίο «Ημέρες Ασφάλισης» δεν θα καταχωρούντο οι ασφαλιστέες ημέρες αλλά ο υπολογισμός τους θα προέκυπτε μετά από έλεγχο του αρμόδιου υποκαταστήματος της έδρας του εργοδότη και β) ως ημέρες ασφάλισης θα λογίζονταν οι πραγματικές ημέρες απασχόλησης-συμμετοχής στο ΔΣ των ΑΕ, όπως αυτές θα προέκυπταν από τα πρακτικά ή τα σχετικά παραστατικά που θα κατατίθεντο στο αρμόδιο για τον έλεγχο υποκατάστημα.

Από την πρώτη στιγμή επισημάνθηκε το παράδοξο ότι ένα Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ανώνυμης Εταιρίας, όπως για παράδειγμα είναι ένας Διευθύνων Σύμβουλος, να ασφαλίζεται για μόνο μία ημέρα το μήνα, αυτή της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, τη στιγμή που καλείται να καταβάλλει υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές καθώς ως βάση υπολογισμού αυτών των εισφορών ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές, και με ανώτατο όριο υπολογισμού των εισφορών, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών που τότε ανερχόταν στο ποσό των 5.860,80 € και αργότερα στο ύψος των 6.500 €

Για την αντιμετώπιση του θέματος, προτάθηκε η νομοθέτηση ρύθμισης που θα προέβλεπε την αναγνώριση 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα, για τα Μέλη των ΔΣ των ΑΕ, τα οποία, λόγω των αμοιβών τους, κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, μάλιστα, στερούντο ανταποδοτικότητας.

Το άρθρο 34 του Ν. 4670/2020 και οι διευκρινίσεις της υπ΄ αριθμ. 131641/2020, εγκυκλίου του ΕΦΚΑ, αποκατέστησε, εν μέρει, την δυσανάλογη, άνιση και άδικη μεταχείριση την οποία υφίσταντο τα Μέλη του ΔΣ των ΑΕ, καθώς παρασχέθηκε η δυνατότητα αναγνώρισης των ημερών ασφάλισης τους από 1/1/2020, αλλά και η υποβολή αιτήματος για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών τους από 1/1/2017 και για όσο χρονικό διάστημα ενέπιπταν στην υποχρέωση καταβολής αυτών.

Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα, η αναδρομικότητα την οποία θα έπρεπε να καταλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση, για όσους επιθυμούν την αναγνώριση των ημερών ασφάλισής τους, ως συντάξιμων ετών και αποδοχών, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 και για το συνολικό χρονικό διάστημα ισχύος των αντίστοιχων διατάξεων του Ν. 4387/2016.

Είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμιστεί νομοθετικά για την πλήρη και οριστική επίλυση του θέματος, στη λογική της αποκατάστασης των θεμελιωδών αρχών της κοινωνικής ασφάλισης, με κυρίαρχες, την ανταποδοτικότητα και την αναλογικότητα των εισφορών προς τις παροχές. 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ