Νέα ΚΥΑ για την περιβαλλοντική κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων

Γιάννης Λαϊνάς
Associate Advisor Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ
Η ιδιαίτερη σημασία ενός ισορροπημένου παραγωγικού συστήματος, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η ανθεκτικότητα και η ευελιξία, αναδεικνύεται πιο έντονα από ποτέ, με αφορμή -αυτή τη φορά- τις συνέπειες από τη διάδοση του κορονοϊού. Η χώρα, ανταποκρίθηκε με μοναδική ταχύτητα στην αδειοδότηση παραγωγικών δραστηριοτήτων μείζονος σημασίας για την υγειονομική κρίση που βιώνουμε (παραγωγή αντισηπτικών, μασκών και άλλων συναφών μέσων προστασίας), οι οποίες -μέχρι πρότινος- δεν επαρκούσαν για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών. Η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο αυτής της ιδιαίτερης συγκυρίας, κατέδειξε μεταξύ άλλων και τα σημαντικά περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης συνολικά, προκειμένου να αρθούν τα παρατηρούμενα εμπόδια.

Στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών διενέργειας επενδύσεων στον τομέα της μεταποίησης, εντάσσεται και η πρόσφατη ΚΥΑ των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την -εκ νέου- Περιβαλλοντική Κατάταξη των μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

Μέσω της ΚΥΑ, απλοποιείται συνολικά η αδειοδότηση (περιβαλλοντική-εγκατάστασης-λειτουργίας) και αίρονται σημαντικά εμπόδια που οφείλονταν στην ασυμβατότητα μεταξύ των δύο συστημάτων κατάταξης (αντιφατικές προβλέψεις για την κατάταξη της ίδιας ή ομοειδών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο συστημάτων). Η αδειοδότηση της μεταποίησης θα βασίζεται στο εξής σε ένα ενιαίο σύστημα, με βάση την περιβαλλοντική κατάταξη, ενώ μειώνεται σημαντικά η γραφειοκρατία τόσο για την δημιουργία νέας εγκατάστασης όσο και για την επέκταση/αναβάθμιση μιας υφιστάμενης μεταποιητικής δραστηριότητας. Επίσης, ενισχύεται η ασφάλεια δικαίου και αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα μη επαρκώς τεκμηριωμένης αντιστοίχισης και κατάταξης στα παρωχημένα κατώφλια βαθμών όχλησης.

Η μεταρρύθμιση, όμως δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω καθώς εκσυγχρονίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων κατατάσσονται περιβαλλοντικά οι μεταποιητικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβαλλόμενες παραγωγικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες (πχ. δραστικός περιορισμός του κριτηρίου της ιπποδύναμης, εναρμόνιση κριτηρίων για όμοιες δραστηριότητες, εκσυγχρονισμός κριτηρίων μοριοδότησης). Επίσης συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης ιδίως για τις δραστηριότητες που χωροθετούνται σε οργανωμένους υποδοχείς, καθώς υπάγονται υπό προϋποθέσεις σε γενικές προδιαγραφές (εξαιρούνται οι εγκαταστάσεις των Οδηγιών SEVESO και IED).

Τι μένει σε εκκρεμότητα; Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, έτσι και στη συγκεκριμένη, απαιτείται αρχικά συνέχιση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και στενή παρακολούθηση-αξιολόγηση από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να διορθωθούν εγκαίρως τυχόν αρρυθμίες. Για την ολοκληρωμένη υλοποίηση της μεταρρύθμισης, απαιτείται άμεσα η αναθεώρηση-εκσυγχρονισμός των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) για την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων που εντάσσονται για πρώτη φορά στην Κατηγορία Β. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη, η επικαιροποίηση του πλαισίου αδειοδότησης όσων δραστηριοτήτων δεν περιλήφθηκαν στην ΚΥΑ (καθώς κρίθηκε ότι δεν αποτελούν μεταποιητικές δραστηριότητες). Για τις συγκεκριμένες δραστηριότητες θα απαιτηθεί νεότερη ΥΑ και ένταξη στις κατάλληλες Ομάδες (μεταξύ άλλων αφορά τις δραστηριότητες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εργασίες διαρρύθμισης ΟΥΜΕΔ/ΕΠ κοκ.).

Ο ΣΕΒ και η Ομάδα Εργασίας Αδειοδότησης Έργων και Δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων-μελών του, πιστεύουν στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μέσω της σύμπραξης των δημιουργικών δυνάμεων της επιχειρηματικότητας με τη δημόσια διοίκηση. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αποτελεί έμπρακτο παράδειγμα ότι ο εκσυγχρονισμός του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ο εξορθολογισμός του ρυθμιστικού πλαισίου, για να είναι ολοκληρωμένος, οφείλει να αφουγκράζεται τις ανάγκες αλλά και την πραγματικότητα που βιώνουν οι επιχειρήσεις σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητάς τους.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ