Χαιρετισμός στο ΣΕΣΜΑ-FEACO 2015

15 Οκτωβρίου 2015 | Ομιλίες & Παρεμβάσεις

Χαιρετισμός κ. Θεόδωρου Φέσσα, Προέδρου ΣΕΒ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του ΣΕΣΜΑ-FEACO 2015 με θέμα: “Σχεδιάζοντας ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ευρώπη: Ο ρόλος των Συμβούλων Μάνατζμεντ”, Αμφιθέατρο Μεγάρου Θ. Καρατζά Εθνική Τράπεζα, 15 Οκτωβρίου 2015

Πρώτον, γρήγορη οικονομική ανάκαμψη με έμφαση στη μείωση της ανεργίας. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ανακάμψει η οικονομία, αλλά τα οφέλη να είναι φτωχά για τους ανέργους και να μην απορροφήσουν γνώσεις και δεξιότητες που ήδη υπάρχουν και λιμνάζουν.

Δεύτερον, η οικονομική ανάκαμψη, να προέλθει κυρίως από τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Από δραστηριότητες δηλαδή που προσφέρουν καλά αμειβόμενες, σταθερές και εξελισσόμενες θέσεις εργασίας. Να παράγουν ικανά στελέχη, που εμπλουτίζουν τις επιχειρήσεις και την οικονομία με τις γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το διαχρονικό αίτημα του ΣΕΒ για τη σύσταση ενός υπουργείου αφοσιωμένου στη Βιομηχανική Πολιτική, έγινε πραγματικότητα. Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, μεθοδικά και στοχευμένα, καθώς η ελληνική βιομηχανία μετρά σημαντικά τραύματα από την ύφεση των τελευταίων ετών. Οι μελέτες μας αναφέρουν ότι χρειαζόμαστε €15 δισ. το χρόνο περισσότερα απ’ ό,τι επενδύουμε σήμερα μόνο και μόνο για να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο ευημερίας, κατά τα επόμενα επτά χρόνια.

Άρα (τρίτον),  χρειαζόμαστε ένα μεγάλο επενδυτικό άλμα βασισμένο σε μια ενιαία λογική που θα διατρέχει κάθε επενδυτικό εργαλείο (αναπτυξιακούς νόμους, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΣΔΙΤ) και ταυτόχρονα θα προσελκύει νέα κεφάλαια, ελληνικά και ξένα. Με οικονομική ανάκαμψη βασισμένη σε επενδύσεις ύψους περίπου 100 δις ευρώ και αποφυγή νέων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η εθνική αποταμίευση θα αρχίσει σταδιακά να ενισχύεται, καθώς θα αυξάνονται τα εγχώρια εισοδήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας που θα φέρουν οι επενδύσεις.

Για αυτό διεκδικούμε μια νέα συγκροτημένη πολιτική τομή μέσα από τη δημιουργία ειδικού πλαισίου στρατηγικών επενδύσεων που θα συνδυάζει ταυτόχρονα τρεις πυλώνες:

  • κίνητρα οικονομικά και φορολογικά,
  • διαδικασία ταχείας αδειοδότησης μέσα από κεντρική αδειοδοτική αρχή
  • νομοθετική σταθερότητα για 5 χρόνια τουλάχιστον.

Τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις πρέπει να είναι απλά και εύκολα μετρήσιμα στην υλοποίηση τους. Με αυξημένη διαφάνεια και έλεγχο. Να βασίζονται στην επιβράβευση του οικονομικού αποτελέσματος και των νέων θέσεων εργασίας παρά στις δαπάνες.

Τέταρτον, αυτή η προσπάθεια δε νοείται χωρίς φορολογική δικαιοσύνη. Η πάταξη της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, η παρακολούθηση της πορείας του χρήματος και η στροφή των εσόδων προς τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, είναι αναγκαία.

Πέμπτον, η υλοποίηση της νέας Συμφωνίας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και σίγουρα, δεν είναι υπόθεση των λίγων. Μας αφορά όλους, καθώς η χώρα μας δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά και να καρπωθεί τις ευκαιρίες που αναδύονται στο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Επίσης χρειάζονται εργαλεία και παρεμβάσεις αξιολόγησης και διαφάνειας του μεταρρυθμιστικού έργου. Είναι θετικό ότι η κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί ότι δεν αρκεί να νομοθετούμε για να απαλλαγούμε από την υποχρέωση και ότι χρειάζεται ένας μηχανισμός παρακολούθησης, επίλυσης και αξιολόγησης κάθε μεταρρυθμιστικής παρέμβασης.

Κλειδί για την επόμενη μέρα, αποτελεί η πρώτη αξιολόγηση της Συμφωνίας. Αν κάνουμε όσα υπογράψαμε, παρά τις δυσκολίες, την υπερφορολόγηση και τα capital controls, η επόμενη μέρα θα μας βρει με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Θα στείλει και μήνυμα εμπιστοσύνης στους Ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά θα γίνει και η βάση για ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, τη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους και το κυριότερο, θα τραβήξει και πάλι το παγωμένο ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, εγχώριων και ξένων.

Η αποστολή που έχουμε μπροστά μας δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι χαμένη. Εξακολουθούν να υπάρχουν ευκαιρίες, ανοιχτά αυτιά, προτάσεις, ιδέες και κυρίως, δυνάμεις, μέσα και έξω από τα ελληνικά σύνορα που δεν θέλουν τη χώρα να κυλίσει σε κατάσταση τριτοκοσμικής παρακμής.

Ο ΣΕΒ είναι αποφασισμένος να βρίσκεται στην πρωτοπορία της νέας προσπάθειας. Με γνώση, εμπειρία, πνεύμα συνεργασίας και κατανόηση των δυσκολιών, που περνά η ελληνική κοινωνία.  Σας ευχαριστώ.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ