Χαιρετισμός του Προέδρου ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα στην Τελετή Βράβευσης του 3ου Διαγωνισμού Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας «Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ!»

23 Φεβρουαρίου 2016 | Ομιλίες & Παρεμβάσεις
Θεματικές: Καινοτομία

Πριν από 6 χρόνια, σε συνεργασία με τη EUROBANK ξεκινήσαμε αυτόν τον διαγωνισμό με τη φιλοδοξία να αναδείξουμε δυναμικές ιδέες έρευνας και καινοτομίας και να φέρουμε στο προσκήνιο την καινοτομική Ελλάδα. Σήμερα, καθώς ολοκληρώνεται και ο τρίτος κύκλος, είμαστε περήφανοι για δύο πράγματα: πρωτίστως, για την ποιότητα των ιδεών που διακρίθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό και που αποδεικνύουν ότι παρά τις αντιξοότητες «μυαλά και δυνατότητες υπάρχουν» στη χώρα μας. Είμαστε περήφανοι όμως και για το γεγονός ότι ο Διαγωνισμός του ΣΕΒ και της Eurobank έχει γίνει ένας αναγνωρίσιμος θεσμός που έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξάπλωση του «οικοσυστήματος» έρευνας και καινοτομίας στην Ελλάδα.

Συγχαίρω λοιπόν ολόθερμα τους διακριθέντες για τα επιτεύγματά τους και την επιμονή τους να σκέφτονται, να επινοούν και να καινοτομούν σε δύσκολους καιρούς.  Δίνουν και δίνουμε όλοι μαζί ένα παράδειγμα, που ευελπιστούμε να βρει μιμητές και να εμπνεύσει αντίστοιχες δημόσιες πολιτικές.  Επιμένουμε να καινοτομούμε, να επενδύουμε στην έρευνα και να αφουγκραζόμαστε τις παραγωγικές ανάγκες του τόπου, μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει η τεχνολογία. Θέλουμε να γίνουμε η κινητήρια δύναμη που θα δημιουργήσει νέες αξίες, πρότυπα και συμπεριφορές στη χώρα μας.

Δυστυχώς, η Ελλάδα, εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στους δείκτες της έρευνας και της καινοτομίας. Λείπουν δηλαδή οι βάσεις πάνω στις οποίες οι επιχειρήσεις μας θα μπορούν να στέκονται με αξιώσεις στη διεθνή αγορά, όχι μόνο πρόσκαιρα αλλά στο διηνεκές. Αυτό σημαίνει ότι επείγει να κάνουμε άλματα σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μας στον τομέα αυτόν. Δεν αρκεί να δίνουμε μόνο βραβεία, αλλά να κινηθούμε αποφασιστικά στην πραγματική ενσωμάτωση της καινοτομίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τόσο της επιχείρησης αλλά και του κράτους.

Η καινοτομία είναι το κλειδί που ανοίγει το μέλλον για την οικονομία της γνώσης και της εργασίας. Δημιουργεί ευκαιρίες, αλλά και κλονίζει τις παλαιές δομές για τα κράτη και τις οικονομίες που παραμένουν αγκιστρωμένα στο χθες.

Η νέα γενιά επενδύσεων θέλει την καινοτομία ως αναγκαίο συστατικό της. Για αυτό και ο ΣΕΒ, επανειλημμένα, έχει τονίσει ότι χρειάζεται μια νέα βιομηχανική πολιτική που θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις που καινοτομούν, ώστε να παράγουν, να εξάγουν και να δημιουργήσουν σταθερές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Για την ενίσχυση της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας στη χώρα μας, έχουμε προτείνει ως ΣΕΒ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που χρειάζεται να βρει υποστηρικτές, και απευθύνομαι κυρίως στον κ. Υπουργό που έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας σήμερα, στο χώρο των δημοσίων πολιτικών για  να γίνουν το συντομότερο δυνατόν οι προτάσεις πράξεις.

1.  Το πρώτο βήμα που κρίνουμε αναγκαίο είναι η συγκρότηση ενός Δικτύου Ανάπτυξης της
Καινοτομίας, πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από τους Βιομηχανικούς Συνδέσμους της Χώρας, με
σκοπό την ανάδειξη αποτελεσματικών σχημάτων συνεργασίας μεταξύ της επιχειρηματικής και της
ερευνητικής κοινότητας και την επένδυση στην επιχειρηματική καινοτομία. Ένα Δίκτυο σαν και αυτό
που πατάει πάνω στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας μπορεί να συνεισφέρει τα ακόλουθα:
  • Την κινητοποίηση και συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας στις διαδικασίας ανάδειξης τεχνολογικών προτεραιοτήτων μέσα από τις Πλατφόρμες Καινοτομίας της ΓΓΕΤ  με προσδοκία την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που προορίζονται για τη στήριξη της καινοτομίας συνολικά στην ελληνική οικονομία.
  • Την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση της καινοτομίας στην βιομηχανική στρατηγική της χώρας, με δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αφορούν στην έγκαιρη διαχείριση των μεταβολών που συντελούνται στην καρδιά της παραγωγικής μηχανής μέσα από την γενίκευση των KES (Key Enabling Technologies): μικροηλεκτρονική, νανοτεχνολογία, βιοτεχνολογία, προηγμένα υλικά φωτονική, προηγμένες τεχνολογίες μεταποίησης.
  • Τη βελτίωση της ικανότητας παρακολούθησης της επιχειρηματικότητας και εντοπισμού σύνθετων συστημάτων τεχνολογίας, μέσω μηχανισμών στρατηγικής πληροφόρησης της Πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας.

2.     Το δεύτερο βήμα που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι η θεσμοθέτηση ειδικού καθεστώτος και
μητρώου, ειδικά για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις αλλά και τους χρηματοδότες τους με ειδική
χρηματοδοτική, φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση. Πρόκειται για πρακτικές που
εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλες τις χώρες που έχουν κάνει τεχνολογικά άλματα τα τελευταία
χρόνια. Είναι καιρός να υιοθετήσουμε αυτές τις ιδέες και στην Ελλάδα.

Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω ότι οι ρυθμοί με τους οποίους αλλάζει η παγκόσμια οικονομία και η είσοδός της στην 4η βιομηχανική επανάσταση, έρχεται σε αντίθεση με την εσωστρέφεια και την αργοπορία που ζούμε στην Ελλάδα. Σήμερα, αν δεν τρέξουμε με όλο αυτό το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό, η αξιοσημείωτη ερευνητική δραστηριότητα, το ταλέντο και ο ενθουσιασμός όλων, θα παραμένει μειοψηφία και θα αγωνίζεται απέναντι σε διαρκώς αντίξοες συνθήκες.

Ο ΣΕΒ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του, για να μη χαθούν και άλλες ευκαιρίες, να επικρατεί σύνεση, ενότητα στα δύσκολα και το κυριότερο, παραδείγματα σαν τα δικά σας να εμπνέουν μικρούς και μεγάλους που τολμούν, ονειρεύονται και σχεδιάζουν.

Συγχαρητήρια σε όλους.
Βάζουμε πλώρη για τον 4ο διαγωνισμό!

Δείτε εδώ το video.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ