Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θ. Φέσσα στο «1st Forum of Chinese and Greek municipalities: Creative Industries», Ζάππειο

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί φιλοξενούμενοι,

Κυρίες και κύριοι,

Με χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο σημερινό συνέδριο. Θέλω να συγχαρώ το Δήμαρχο Μαραθώνα, κ. Ψηνάκη, για αυτήν την πρωτοβουλία, η οποία επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών είναι στενοί και πολυετείς.

Ιστορικά, οι λαοί της Ελλάδος και της Κίνας είχαν ιδιαίτερη παρουσία στο διεθνές πολιτιστικό και οικονομικό γίγνεσθαι. Σήμερα οι χώρες μας μπορεί να μην βιώνουν την ίδια οικονομική πραγματικότητα, αλλά η τεράστια πρόοδος στη συνεργασία των τελευταίων ετών μας κάνει αισιόδοξους, ότι μαζί μπορούμε περισσότερα.

Φυσικά, έχουμε ακόμα πολλά περιθώρια προόδου. Και επιτρέψτε μου να επικεντρωθώ σε δύο πυλώνες ειδικού βάρους: το Διμερές Εμπόριο και τις Επενδύσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2015, σημειώθηκε μείωση των ελληνικών εξαγωγών κατά 16% (229 εκατ.€) και αύξηση των ελληνικών εισαγωγών από την Κίνα κατά 2% (2.552 εκατ.€).

Μόλις 1% των εξαγωγών μας κατευθύνθηκε στην Κίνα το 2015. Εκτός των πετρελαιοειδών, οι πρώτες ύλες και τα βιομηχανικά προϊόντα αποτελούν τα μείζονα πεδία εξαγωγών.

Η πτώση οφείλεται πρωτίστως στο γεγονός ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών μας προς την Κίνα είναι πρώτες ύλες, στις οποίες παρατηρούνται διακυμάνσεις τόσο στη ζήτηση όσο και στις τιμές. Οι εξαγωγές μας προς την Κίνα, θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν με την οικοδόμηση διμερών σχέσεων πιο ισχυρών και πιο αποδοτικών, με αμοιβαίο όφελος και για τις δύο πλευρές.

Οι νέες πολιτικές της Κίνας που στοχεύουν στην ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης, δίνουν στις επιχειρήσεις μας το συγκριτικό πλεονέκτημα για εξαγωγή προϊόντων όπως τρόφιμα και ποτά, ορυκτά (κυρίως μάρμαρα), ακατέργαστες ή ημι-κατεργασμένες ύλες, φαρμακευτικά προϊόντα, χημικά, υλικά κατασκευής, επώνυμα προϊόντα ένδυσης και διατροφής κ.ά.

Στο πεδίο των εισαγωγών,  η δυναμική της Κίνας σε τεχνολογικά προηγμένα βιομηχανικά προϊόντα (ενδιάμεσα και τελικά) μπορεί να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από ελληνικές επιχειρήσεις Logistics, με υψηλή προστιθέμενη αξία σε κινέζικα προϊόντα επί ελληνικού εδάφους (π.χ. συναρμολόγηση, groupage, show rooms, συσκευασία, door-to-door μεταφορά στην Ε.Ε., κτλ).

Αγαπητοί φίλοι,

Γνωρίζετε καλά ότι η Ελλάδα πασχίζει να βγει από τη μακροχρόνια  οικονομική κρίση έχοντας σημειώσει ήδη σημαντικά επιτεύγματα στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και σε αρκετές μεταρρυθμίσεις. Οι επενδυτικές ευκαιρίες σε ποικίλους τομείς λοιπόν υπάρχουν. Αυτό που λείπει ακόμη και αγωνιζόμαστε όλοι να αποκατασταθεί είναι η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα.

Το κινέζικο σχέδιο δημιουργίας διεθνούς εμπορευματικού άξονα, με κόμβο την Ελλάδα, που προορίζεται να δεχθεί κινεζικά και εν γένει ασιατικά προϊόντα από ξηρά και θάλασσα, με στόχο την μεταφορά τους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται στις ελληνικές επιχειρήσεις. Στον Πειραιά, αναμένεται να εγκατασταθούν τα ευρωπαϊκά κέντρα διανομής των κινέζικων εταιρειών και να δημιουργηθούν κέντρα συναρμολόγησης των τελικών προϊόντων τους. Με αυτόν τον τρόπο αναβαθμίζεται η οικονομική και γεωπολιτική θέση της χώρας, δημιουργούνται βιώσιμες  θέσεις εργασίας, ασφαλιστικά και φορολογικά έσοδα, καθώς και ένα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μια τολμηρή πρόταση, που ίσως αξίζει τον κόπο να εξετασθεί από την κινεζική ηγεσία, είναι η δημιουργία χρηματοπιστωτικού κέντρου στην Ελλάδα για τη διαπραγμάτευση του Renminbi, του κινεζικού γουάν, εντός της ζώνης του Ευρώ.

Κυρίες και κύριοι,

Ο ΣΕΒ είναι αποφασισμένος να στηρίξει, με όλες του τις δυνάμεις, το νέο αναπτυξιακό πρότυπο για την Ελλάδα, με γνώση για το σήμερα και σκληρή δουλειά για το αύριο. Σε αυτήν τη νέα απαιτητική πραγματικότητα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία, θέλουμε η συνεργασία ελληνικών και κινέζικων επιχειρήσεων να είναι ακόμη πιο δυναμική, ώστε μαζί να δημιουργήσουμε μια ισχυρή οικονομική συνεργασία που θα εμπνέει, θα κινητοποιεί και θα ωφελεί τους πολίτες των χωρών μας.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στην πρωτοβουλία.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ