Ομιλία του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου στην τελετή απονομής των βραβείων επιχειρηματικής αριστείας «Diamonds of the Greek Economy 2018, 3/7/2018

Κυρίες και κύριοι,
Εκ μέρους του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και να σας συγχαρώ για τη σημερινή σας εκδήλωση.
Κύριε Κτενά, διοργανώνετε με επιτυχία, κάθε χρόνο, δύο εκδηλώσεις. Μια εκδήλωση που προάγει την Ελλάδα της εξωστρέφειας, στην οποία βραβεύουμε τις επιτυχημένες ελληνικές επιχειρήσεις που παράγουν και εξάγουν.

Ο ΣΕΒ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της εξωστρέφειας.
Έχουμε δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που περιλαμβάνει εξαγωγικές γνώσεις, ανάλυση αγορών και επιχειρηματικές αποστολές σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλους φορείς. 
Όπως λέω συχνά, οι εξαγωγές είναι το αντίδοτο στην κρίση και προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.Είναι, όμως, και η δεύτερη εκδήλωση που οργανώνετε, η σημερινή, που βραβεύει την επιχειρηματικότητα, τις δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις.Αυτές που άντεξαν στην κρίση, που είναι ανταγωνιστικές, καινοτόμες, εξαγωγικές.
Σας συγχαίρω θερμά και για τις δυο αυτές πρωτοβουλίες. Η κρίση μπήκε απότομα στο ελληνικό λεξιλόγιο, το 2009. Μια κρίση με τόση ορμή, που διέκοψε την  κανονικότητα, προκάλεσε φτώχεια, ανασφάλεια, ανέτρεψε τις σταθερές μας. H ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής, τον προσεχή Αύγουστο, είναι ένα σημαντικό θετικό ορόσημο. Είναι αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη για να μετατραπεί η Ελλάδα, σε κανονική χώρα. Οι αγορές, αντέδρασαν θετικά αλλά δεν αντέδρασαν με ενθουσιασμό. Παραμένει διάχυτη ακόμα η έλλειψη εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να την αποκαταστήσουμε. Έχουμε αναλάβει δύσκολες δεσμεύσεις, για πολλά χρόνια. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μέχρι το 2060. Αλλά και σημαντικές διαρθρωτικές προσαρμογές που επιβάλλουν ένα αυστηρό πλαίσιο μετα-μνημονιακής εποπτείας. Τα προγράμματα προσαρμογής αποκατέστησαν τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αντιθέτως, δεν προχώρησαν όσο θα έπρεπε, οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν ώθηση στην οικονομία. Προτάσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας που είχε διατυπώσει, ο ΣΕΒ έμειναν στο ράφι. Προτάσεις για την αδειοδότηση, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για τις επενδύσεις και γενικότερα για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.  Όλα αυτά τα χρόνια των Μνημονίων, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, οι αντιστάσεις της Δημόσιας Διοίκησης και ιδεοληψίες ακύρωσαν σε μεγάλο βαθμό τη μεταρρυθμιστική πορεία.
Κυρίες και κύριοι,
Η Ελλάδα δε συνιστά πλέον συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη. Με τη θέσπιση υψηλών πλεονασμάτων οι δανειστές έχουν εξασφαλίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και ότι το χρέος θα εξυπηρετείται κανονικά. Όμως, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν θεσπισθεί, λειτουργούν υφεσιακά, είναι πρόσκομμα για την ανάπτυξη. Ο μεγαλύτερος πλέον κίνδυνος για την Ελλάδα, είναι να εισέλθουμε σε μια μακρά περίοδο στασιμότητας με χαμηλή ανάπτυξη και υψηλή ανεργία. Ο κίνδυνος είναι να διαχειριζόμαστε την υφιστάμενη πίτα, να εξυπηρετούμε το χρέος, αλλά η χώρα να σέρνεται με αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Με την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους, με την Ελλάδα να μην αποτελεί πλέον συστημικό κίνδυνο, η προοπτική αυτή δεν ενοχλεί  τους δανειστές μας. Δεν συμφέρει, όμως, εμάς. Η αναιμική ανάπτυξη έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν δημιουργείται εθνική αποταμίευση, ρευστότητα στην οικονομία, υγιές τραπεζικό σύστημα. Δεν δημιουργείται το απαιτούμενο μέγεθος επενδύσεων. Η δυσμενής αυτή προοπτική, μπορεί να ανατραπεί μόνο εάν δρομολογηθεί νέα αναπτυξιακή πολιτική που θα διευρύνει τα περιθώρια. Πολιτικές που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών και θα οδηγήσουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά. Είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που κυριαρχεί ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις, περισσότερο ή λιγότερο, είχαν ταυτίσει τα αναπτυξιακά κίνητρα με τις επιδοτήσεις. Και την ανάπτυξη με τα κοινοτικά κονδύλια. Η ταύτιση αυτή απέτυχε να θέσει την οικονομία σε τροχιά παραγωγικής ανασυγκρότησης, να δημιουργήσει καλές και στέρεες θέσεις εργασίας, να παραχθεί πλούτος. Η συζήτηση στους κόλπους του πολιτικού συστήματος για την αναπτυξιακή στρατηγική παραμένει ζητούμενο.
Ακούσαμε για σουηδικό μοντέλο, για ιρλανδικό μοντέλο. Τελικά καταλήξαμε στο μνημονιακό μοντέλο.
Το ζητούμενο είναι να χαράξουμε και να υλοποιήσουμε μια εθνική αναπτυξιακή πολιτική.
Να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τις ευκαιρίες που οδηγούν σε μετασχηματισμούς. Όταν θέτεις το ερώτημα σε επενδυτές, γιατί δεν βάζουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα η απάντηση είναι στερεότυπη.
Οι πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να υλοποιήσει κάποιος την επένδυση του. Και μη σου τύχει να μπλέξεις με τη Δικαιοσύνη. Ο χρόνος απονομής είναι αργός, τριπλάσιος απ’ ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν, όμως, δεν αποδίδεται δικαιοσύνη σε εύλογο χρόνο, η ασφάλεια του δικαίου κλονίζεται και οι επενδύσεις είτε δεν πραγματοποιούνται, είτε ματαιώνονται.
Βασική προτεραιότητα του ΣΕΒ, είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Υποβάλουμε προτάσεις βασισμένες σε μελέτες που εκπονούμε για τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματικότητα. Αδειοδότηση, δικαιοσύνη, φορολογικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά. 
Κεντρικό μας μήνυμα είναι ότι οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να ακούν τα μηνύματα και τις προτάσεις των επιχειρήσεων. Η ουσιαστική διαβούλευση με τους επιχειρηματικούς φορείς δεν είναι αγγαρεία. Είναι υποχρέωση απέναντι στην επιχειρηματική τάξη η οποία εν τέλει θα υποστεί τις επιπτώσεις των αποφάσεων της Πολιτείας.
Κυρίες και κύριοι,
Στον ΣΕΒ, επιδιώκουμε να γίνει η Ελλάδα ένα δυναμικό κέντρο της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με στέρεους θεσμούς, ελκυστικό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, που προάγει τις εξαγωγές, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την παραγωγή και τις ποιοτικές υπηρεσίες, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη γνώση, τη συνοχή, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου.
Πρέπει να συγκρουστούμε με παλιές νοοτροπίες, να δημιουργήσουμε οικονομικές συνέργειες, να κοιτάξουμε έξω από τα γνώριμα λημέρια μας. Να εγκαταλείψουμε ιδεοληψίες, βεβαιότητες και ευκολίες. Να προσανατολιστούμε σε πιο υγιείς και στέρεες επιλογές.  Αυτό μας αφορά όλους, το πολιτικό σύστημα, τους κρατικούς μηχανισμούς, τα συνδικάτα, την επιχειρηματική κοινότητα.
Αυτό θα έπρεπε να είναι το όραμα μας για την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή εποχή. Οι επιχειρήσεις σας άντεξαν και πέτυχαν να δημιουργήσουν αξία για την ελληνική οικονομία και τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Σήμερα το βράδι, είμαστε εδώ για να βραβεύσουμε τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν. Αυτές που διακρίθηκαν και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τονίζω πάντα, ότι οι εταιρείες δεν είναι απρόσωπες. Το κεφάλαιο τους είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους.
Σας συγχαίρω λοιπόν θερμά και σας εύχομαι καλή επιτυχία.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ