Σημεία Ομιλίας του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Κων/νου Μπίτσιου στην 3η Ευρωαραβική Σύνοδο – 3rd EU-Arab World Summit

Κυρίες και κύριοι,
Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους οργανωτές της Ευρώ-Αραβικής Συνόδου. Είναι μια συνάντηση που για τρίτη χρονιά, μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στον Ευρωπαϊκό και τον Αραβικό κόσμο.  Η Ελλάδα ήταν πάντα το σύνορο με τη Δύση και πάντα σε μια διαρκή ανταλλαγή με τον αραβικό κόσμο. Δημιουργήθηκαν τριβές, αλλά το κύριο ήταν οι ανταλλαγές.
Με άλλα λόγια, η σχέση του Ελληνισμού με τους Άραβες δεν ήταν σχέση αντιπαράθεσης αλλά γειτνίασης. Σήμερα, οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό και τον αραβικό κόσμο. Αυτό για την Ελλάδα, απαιτεί να καλλιεργούμε τους δεσμούς μας χωριστά με το καθένα από τα κράτη αυτά, ανάλογα με τις ιδιομορφίες τους και τα ιδιαίτερα αμοιβαία συμφέροντα μας. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανέτρεψε γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα. 
Για την Ελλάδα, άνοιξε νέες προοπτικές και νέες περιφερειακές συνεργασίες για την εξόρυξη.Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την κρίση των σχέσεων της Δύσης με την Τουρκία, ανέδειξε την Ελλάδα σε χώρα κλειδί για το δυτικό σύστημα ασφαλείας. Καλείται πλέον, να ασκήσει μια ευρύτερη περιφερειακή επιρροή.  Θα ήθελα να κλείσω με δυο λόγια για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Η χώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης.

Όμως, για να φύγει η  χώρα, πρέπει να  πετύχουμε μια ανάπτυξη της τάξης τουλάχιστον του 4% ετησίως.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται αλματώδης αύξηση των επενδύσεων αλλά και των εξαγωγών.
Αν και η Ελλάδα βγήκε από μια σοβαρή κρίση, είναι ακόμα μια χώρα σχετικά αποδυναμωμένη οικονομικά. Πολλά έχουν βελτιωθεί στην ελληνική οικονομία και πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Η πραγματικότητα σήμερα, είναι πως ο δρόμος μπροστά θα είναι δύσβατος. Η Ελλάδα, όμως, προσφέρει πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Είμαστε χώρα επενδυτικών ευκαιριών με χαμηλή αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων Και δεν αναφέρομαι στο τουρισμό που πηγαίνει και θα πηγαίνει καλά. Αναφέρομαι σε επιχειρηματικές ευκαιρίες που μπορούν να στηριχθούν στη διεθνή ζήτηση. 
Οι επιχειρηματικές αυτές ευκαιρίες, όμως δεν προσφέρονται για πρόσκαιρους επενδυτές. Απαιτούν επιχειρηματίες με μακροχρόνιο ορίζοντα, με υπομονή και επιμονή. Η αύξηση των επενδύσεων αλλά και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι βασική προτεραιότητα για τον ΣΕΒ και για τα μέλη του. Ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών περιλαμβάνει 400 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας και 3.500 μέλη συνολικά. Επιδιώκει το μετασχηματισμό της Ελλάδας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΕΒ έχει πραγματοποιήσει σημαντικό οικονομικό άνοιγμα προς τον αραβικό κόσμο Παράδειγμα, οι επιχειρηματικές μας αποστολές στην Ιορδανία, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και το Λίβανο.
Στο επόμενο διάστημα σχεδιάζουμε επιχειρηματικές επισκέψεις στην Τυνησία και ελπίζω και στην Αλγερία. Τα αποτελέσματα των επισκέψεων ήταν θετικά.

Κυρίες και κύριοι,
Ακούω συχνά για γέφυρες στις σχέσεις μας.
Εσείς δεν χρειάζεστε γέφυρες για να έρθετε σε μας και εμείς δεν τις χρειαζόμαστε για να έρθουμε σε σας.
Η άρρηκτη πολιτιστική και πνευματική σύνδεση μεταξύ των πολιτισμών της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας, έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς φιλίας, πρόσβασης και ανταλλαγών. Είναι η πιο στέρεα και μακροχρόνια βάση στις σχέσεις μας.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ