Παρέμβαση του Αντιπροέδρου του ΣΕΒ κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου στην συνέντευξη τύπου του ΣΕΒ με θέμα: “Οι εμπορικές και επενδυτικές προκλήσεις”, 31/1/2019

Η επίσκεψη της επιτροπής της Business Europe μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις θέσεις του ΣΕΒ για τις προϋποθέσεις υγιούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Το επαναλαμβάνουμε συχνά ότι για να φύγει η οικονομία μπροστά, πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις  ώστε να έχουμε μια υγιή οικονομία, με ισχυρή εξωστρέφεια, ικανή να προσελκύσει σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;
Πρώτον, η ενίσχυση της βιομηχανίας, με στόχο να φθάσουμε το 12% του ΑΕΠ από το 9% που είναι σήμερα και να προσαρμοσθούμε στις απαιτήσεις του Industry 4.0.
Για να ενισχυθεί η ελληνική βιομηχανία, για να προσελκύσει νέες επενδύσεις, πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με τις ευρωπαϊκές πρακτικές.
Δεύτερον, πρέπει να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, το διεθνές εμπόριο.
Με στοιχεία της Business Europe, το διεθνές εμπόριο δημιουργεί στην ΕΕ, €2,3 τρις ευρώ προστιθέμενη αξία και υποστηρίζει 36 εκ. θέσεις εργασίας με στοιχεία του 2017.
Στην Ελλάδα, το διεθνές εμπόριο στηρίζει 450.000 θέσεις εργασίας, με μια εντυπωσιακή αύξηση των κατά  65% την περίοδο 2000 – 2017.
Είναι θέσεις εργασίας που αμείβονται κατά μέσο όρο 12% καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 11% στην Ελλάδα από τις θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία.
Oι ελληνικές εξαγωγές διαμορφώνονται σήμερα σε 32 δις ευρώ έναντι 13 δις ευρώ το 2000.
Το μερίδιο της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο έχει παραμείνει σταθερό στο 0,18% των παγκόσμιων εξαγωγών. Χωρίς τα καύσιμα,  το μερίδιο των εξαγωγών μας πέφτει στο 0,14% από το 0,17%.

Θέλω εδώ να επισημάνω τον σημαντικό ρόλο των εξαγωγών καυσίμων στη διατήρηση του εξαγωγικού μας μεριδίου στην παγκόσμια αγορά.

Η Ελλάδα απέκτησε διαχρονικά ισχυρές υποδομές διύλισης πετρελαίου. Οι εξαγωγές καυσίμων, από 1,7 δις ευρώ το 2000, ανήλθαν σε  11 δις ευρώ το 2018.
Τρίτον, όσον αφορά στις παραγωγικές επενδύσεις, ο ΣΕΒ έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη ταχείας κινητοποίησης παραγωγικών επενδύσεων για την κάλυψη του επενδυτικού κενού των €100δις ευρώ.
Θέλω να τονίσω ότι οι επενδύσεις και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της οικονομίας είναι άμεσα συνδεμένα. Τόσο η ΕΕ όσο και η IRC τα αντιμετωπίζουν ενιαία.

Μια οικονομία με εξωστρεφή χαρακτηριστικά και με ρυθμιστικό περιβάλλον χωρίς εμπόδια τοποθετείται στο διεθνή χάρτη ως μια οικονομία που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Αυτές είναι οι οικονομίες που επιλέγονται ως επενδυτικοί προορισμοί, που κερδίζουν στο διεθνή επενδυτικό ανταγωνισμό και τελικά δημιουργούν ένα ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο.
Αυτό είναι το ζητούμενο και για την Ελλάδα.
Ποιες είναι οι προκλήσεις;
Μπαίνουμε σε μια περίοδο έντονων ανατροπών σε διεθνές επίπεδο.
Η Ελλάδα, θα επηρεασθεί από τα κρίσιμα γεω-στρατηγικά ζητήματα που σήμερα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης στην ΕΕ,  όπως οι διεθνείς εμπορικές πρακτικές των ΗΠΑ και της Κίνας που επηρεάζουν σημαντικά τις πιο αδύναμες οικονομίες και η απόφαση της ΕΕ να έχει λόγο στις επιτρεπόμενες επενδύσεις που μπορούν να κάνουν τρίτες χώρες επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου θα επηρεάσει ολόκληρη της Ε.Ε., συνεπώς έμμεσα θα επηρεάσει και το ενδο-κοινοτικό εμπόριο της Ελλάδας.
Συνεπώς και για τη χώρα μας ανάγεται ως κύρια προτεραιότητα, η ολοκλήρωση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ για το διεθνές εμπόριο  με με την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Mercosur, την Αφρική αλλά και τις ΗΠΑ.
Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική επειδή οη ελληνική βιομηχανία δεν επιχειρεί με ίσους όρους με ίσους όρους έναντι των ανταγωνιστών τους.
Αναφέρομαι στην υπερ-φορολόγηση, στο ύψος του μη μισθολογικού κόστους, στην υπέρμετρη γραφειοκρατία, στα capital controls, στις καθυστερήσεις. Τα ξέρετε, τα γνωρίζετε.
Επισημαίνω ότι η σύναψη συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 2%, λόγω ταχύτερης ανάπτυξης των εξαγωγών.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ