Αβέβαιο παραμένει το μέλλον της σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ)

Στις 14 Νοεμβρίου και ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΗΒ κατέληξαν σε σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του ΗΒ από τους κόλπους της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, τα κύρια σημεία της συμφωνίας προβλέπουν:

  • Οικονομικό διακανονισμό: Το ΗΒ θα καταβάλει περίπου 39 δις στερλίνες στην ΕΕ κυρίως για την κάλυψη προγραμμάτων της τωρινής προγραμματικής περιόδου 2014-2020.
  • Μεταβατική περίοδο: Θα ξεκινήσει από τις 30 Μαρτίου 2019 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 κατά την οποία το ΗΒ θα συνεχίζει να υπάγεται στο κοινοτικό δίκαιο.  Κύριος στόχος θα είναι μία ομαλή μετάβαση ώστε τα δύο μέρη να μπορέσουν να διαπραγματευτούν τη μελλοντική σχέση των δύο εταίρων.  Η μεταβατική περίοδος θα μπορεί να επεκταθεί μία φορά μετά από αίτημα του ΗΒ που πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ μέχρι 1 Ιουλίου 2020.  Σε περίπτωση επέκτασης, το ΗΒ θα υποχρεωθεί να συμβάλει εκ νέου στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
  • Βόρεια Ιρλανδία: Σε περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, το ΗΒ θα ενταχθεί σε μία κοινή τελωνειακή ζώνη με την ΕΕ ώστε να αποφευχθεί σκληρό σύνορο μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η  κοινή τελωνειακή ζώνη θα ισχύσει έως ότου υπάρξει λύση για τη μελλοντική σχέση και δεν μπορεί να καταργηθεί μονομερώς

Παρότι η συμφωνία πήρε τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης και επικυρώθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 25 Νοεμβρίου, η απειλή ενός άτακτου Brexit δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται. Για να οριστικοποιηθεί, η συμφωνία πρέπει να πάρει την έγκριση της Βρετανικής Βουλής στις 11 Δεκεμβρίου που, βάσει των σημερινών συσχετισμών, θεωρείται δύσκολη. με δεδομένο ότι, εκτός από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος καθώς και σύσσωμη η παράταξη των βουλευτών του DUP (κυβερνητικού εταίρου από την Βόρεια Ιρλανδία) προτίθεται να καταψηφίσει τη συμφωνία.

Με την ΕΕ να δηλώνει ότι η παρούσα συμφωνία είναι η μόνη επιλογή στο τραπέζι, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι.  Ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η κυβέρνηση να θέσει εκ νέου τη συμφωνία προς ψήφιση τον Ιανουάριο, με την ελπίδα ότι ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών θα αναθεωρήσουν, αναλογιζόμενοι τις καταστροφικές συνέπειες μίας μη λύσης και λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανησυχίες των ψηφοφόρων τους.  Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί το σενάριο νέων εκλογών που θα βυθίσει τη ΕΕ και το ΗΒ σε βαθιά αβεβαιότητα.

Από πλευράς τους, οι εργοδοτικοί φορείς κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης των Προέδρων στη Βιέννη τόνισαν εκ νέου τη σημασία να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit, το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τις οικονομίες των δύο εταίρων.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ