Ξεκινά η κούρσα διαδοχής για τον επόμενο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τον Νοέμβριο, οι δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές, ανακοίνωσαν τους υποψηφίους τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από πλευράς του Λαϊκού Κόμματος, το χρίσμα θα διεκδικήσει ο Γερμανός, Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (79%) στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος στις 8 Νοεμβρίου στο Ελσίνκι, κόντρα στον Φινλανδό, Άλεξ Στουμπ, που έχει διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας του την περίοδο 2014-2015.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που κατάγεται από τη Βαυαρία, έχει μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή με δεδομένο ότι είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 και ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα τελευταία πέντε χρόνια. Θεωρείται μάλιστα ο επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής με δεδομένο ότι αναλυτές προβλέπουν το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα να παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Κύριος αντίπαλός του θα είναι ο Φρανς Τίμερμανς από την Ολλανδία που θα διεκδικήσει το χρίσμα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και ο οποίος είναι ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την ηγεσία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Βάσει της διαδικασίας του ‘Spitzenkandidaten’, η οποία καθιερώθηκε το 2014 ως εργαλείο ευρύτερης δημοκρατικής νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, όλα τα κόμματα της Ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειας ορίζουν τους υποψηφίους τους για την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, στη συνέχεια, συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκή εκλογική εκστρατεία που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις ευρωεκλογές.

Παρότι οι δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις αναμένεται να παραμείνουν τα δύο μεγαλύτερα μπλοκ μετά τις ευρωεκλογές, η άνοδος των λαϊκιστικών δυνάμεων πανευρωπαϊκά ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση των ποσοστών τους και στην απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας που το Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές παραδοσιακά κατείχαν στο κοινοβούλιο μέχρι σήμερα. Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που θα υπονόμευε την παρουσία φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων στην επόμενη Ευρωπαϊκή Βουλή, η ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου έχει ξεκινήσει την εκστρατεία “This time I’m voting” που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των ψηφοφόρων και την καταπολέμηση των υψηλών ποσοστών αποχής στις Ευρωεκλογές.

Την εν λόγω εκστρατεία αναμένεται να υποστηρίξουν και οι εργοδοτικοί φορείς  μέσω της BusinessEurope με συγκεκριμένες δράσεις που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο 2019.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ