Έγκριση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Σιγκαπούρης
Αντιμαχόμενη το αυξανόμενο κλίμα προστατευτισμού διεθνώς, η ΕΕ συνεχίζει να υπερασπίζεται την ιδέα μιας ανοιχτής παγκόσμιας οικονομίας που βασίζεται σε αμοιβαία επωφελείς εμπορικές συμφωνίες. Ύστερα από τις στρατηγικές συμφωνίες με τον Καναδά και την Ιαπωνία, η ΕΕ ενέκρινε στις 13 Φεβρουαρίου 2019 την εμπορική και την επενδυτική συμφωνία με τη Σιγκαπούρη.
- την άρση όλων των εναπομενόντων δασμών για τα προϊόντα της ΕΕ με δέσμευση μάλιστα να διατηρήσει αμετάβλητη την αδασμολόγητη πρόσβαση που ισχύει σήμερα για όλα τα άλλα προϊόντα της ΕΕ.
- νέες ευκαιρίες για τους παρόχους υπηρεσιών της ΕΕ, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες οικοσυστήματος, τα έργα μηχανικού, η πληροφορική και οι θαλάσσιες μεταφορές.
- την άρση διοικητικών εμποδίων μέσω της αναγνώρισης των ευρωπαϊκών προτύπων σε στρατηγικούς τομείς όπως την αυτοβιομηχανία και τις ηλεκτρικές συσκευές.
Η συμφωνία για την προστασία των επενδύσεων θα εξασφαλίσει επίσης ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων, διασφαλίζοντας ταυτοχρόνως το δικαίωμα κάθε πλευράς να θεσπίζει κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευαίσθητους χώρους δημόσιας πολιτικής, όπως π.χ. την προστασία της δημόσιας υγείας, της ασφάλειας και του περιβάλλοντος.
Ταυτοχρόνως, η συμφωνία θα ωφελήσει και τους καταναλωτές της ΕΕ αφού προβλέπει ότι άνω του 80 % του συνόλου των εισαγωγών από τη Σιγκαπούρη θα εισέρχονται άμεσα στην ΕΕ ατελώς. Για τις υπόλοιπες εισαγωγές, οι δασμοί της ΕΕ θα καταργηθούν μέσα σε τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με την κατηγορία του προϊόντος. Οι τομείς που θα επωφεληθούν από την άμεση κατάργηση των δασμών είναι τα ηλεκτρονικά είδη, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα πετροχημικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα. Οι δασμοί για ορισμένα είδη υφασμάτων και για τους τάπητες θα καταργηθούν εντός τριών ετών, ενώ οι δασμοί για τα ποδήλατα, τα φρούτα, τα δημητριακά και τα αθλητικά υποδήματα θα καταργηθούν εντός πέντε ετών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά τη συμφωνία διαβάστε εδώ.