Προς μία νέα στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Κίνα
Η Κίνα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ. Χαρακτηριστικά, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές υπερβαίνουν τα € 1 δις σε καθημερινή βάση και η ΕΕ αποτελεί τον νούμερο ένα εμπορικό εταίρο της Κίνας.
Είναι πλέον σαφές ότι η Κίνα δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει δημιουργήσει ένα ελεγχόμενο σύστημα καπιταλισμού που βασίζεται σε προστασία της εγχώριας βιομηχανίας (επιδοτήσεις, αναγκαστική μεταφορά τεχνογνωσίας για ξένες εταιρίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα) και την όλο και μεγαλύτερη διείσδυση των εταιριών της σε δυτικές χώρες, εκμεταλλευόμενες τις ίσες ευκαιρίες ανταγωνισμού που προσφέρει το νομικό πλαίσιο της ΕΕ. Ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία μία νέα στρατηγική προς την Κίνα που θα βασίζεται στις σημερινές πραγματικότητες και η οποία θα μπορέσει να διαφυλάξει πιο αποτελεσματικά τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 12 Μαρτίου ένα έγγραφο προβληματισμού που έχει ως στόχο να δρομολογήσει μια συζήτηση για τη βελτίωση της προσέγγισης της Ευρώπης προς τη Κίνα, ώστε να είναι πιο ρεαλιστική, δυναμική και πολύπλευρη.
Ένας από τους κύριους άξονες της νέα προτεινόμενης στρατηγικής είναι η λήψη δράσεων που θα επαναφέρουν ένα μεγαλύτερο βαθμό αμοιβαιότητας στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Πιο συγκεκριμένα προτείνεται:
- H επικαιροποίηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας κυρίως όσον αναφορά στην αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας και τις κρατικές επιδοτήσεις.
- Η προώθηση αμοιβαιότητας και του ανοίγματος ευκαιριών σύναψης δημόσιων συμβάσεων στην Κίνα με δεδομένο ότι η εν λόγω σημαντική αγορά παραμένει ουσιαστικά κλειστή για ευρωπαϊκές εταιρίες
- Η επανεξέταση του ενωσιακού δικαίου για την ενιαία αγορά ώστε να εξασφαλιστεί ο ανταγωνισμός επί ίσους όρους και να διαφυλάσσονται τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ σε στρατηγικούς τομείς.
Διαβάστε εδώ το έγγραφο της Επιτροπής