Το Κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Κατά τη διάρκεια της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στις 16 Ιουλίου στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, το σώμα ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία την υποψηφιότητα της Ursula von der Leyen για την προεδρία της Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, η υποψηφιότητά της εγκρίθηκε με 383 θετικές ψήφους σε σύνολο 747, δηλαδή με πλειοψηφία μόνο 9 ψήφων και σημαντικά κάτω από τους 422 που είχε αποσπάσει ο τωρινός πρόεδρος της Επιτροπής, Jean Claude Juncker το 2014.
Η Ursula von der Leyen είναι Γερμανίδα υπήκοος που ωστόσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Βρυξέλλες καθώς η οικογένειά της εργαζόταν για τον πρόδρομο της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα και πριν προταθεί για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν Υπουργός Άμυνας στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας.
Από τις πρώτες δηλώσεις τις καθώς και πολιτικές προτεραιότητες που έχουν δημοσιοποιηθεί, μπορούν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα ως προς τις κύριες στοχεύσεις της θητείας της.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι αναμφισβήτητα στην κορυφή των προτεραιοτήτων της νέα Επιτροπής. Παρότι η ΕΕ είναι ήδη πρωτοπόρος στην μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ursula von der Leyen έχει δεσμευτεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξη, θέτοντας ως στόχο τη μείωση των εκπομπών τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το 2030 (αντί για 40%) καθώς και την επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εκπομπών Ρύπων ώστε να καλύψει περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, π.χ. τον κατασκευαστικό τομέα και τις θαλάσσιες μεταφορές.
Αναγνωρίζοντας ωστόσο και τον σημαντικό αντίκτυπο των εν λόγω αποφάσεων για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας , στις προτάσεις της συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που αφ’ ενός θα προστατεύσουν τη βιομηχανία από αθέμιτο ανταγωνισμό και αφ’ ετέρου, θα τη στηρίξουν στη μετάβασή της προς την αειφορία. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία ενός συνοριακού φόρου άνθρακα για εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ ώστε να αποτραπεί το φαινόμενο της διαρροής άνθρακα και η μερικώς μετατροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε θεσμό που καταπολεμά την κλιματική αλλαγή, με στόχο να διοχετευτούν επενδύσεις € 1 τρις σε βάθος δεκαετίας.
Στο τομέα των εργασιακών, εμβληματική ενέργεια πρέπει να θεωρηθεί η πρόθεση της Επιτροπής να θεσπίσει ένα ενωσιακό νομικό πλαίσιο που εγγυάται ότι κάθε πολίτης της ΕΕ λαμβάνει έναν δίκαιο ελάχιστο μισθό. Με δεδομένο ότι οι εργασιακές σχέσεις και η μισθολογική πολιτική είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα των κρατών μελών, αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση των κρατών μελών και ιδίως αυτών που δεν έχουν εθνικό σύστημα ελάχιστου μισθού, π.χ. η Δανία και η Σουηδία. Άλλη πρόταση που ξεχωρίζει είναι η ιδέα για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Αντασφάλισης κατά της ανεργίας που θα έχει ως στόχο να ενισχύσει την προστασία των εργαζομένων και να μειώσει τις δημοσιονομικές πιέσεις σε κράτη μέλη κατά τη διάρκεια οικονομικών κραδασμών.
Τέλος, η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής φαίνεται αποφασισμένη να λάβει καθοριστικές πρωτοβουλίες ώστε να ενισχυθεί η ισότητα μεταξύ φύλων στο χώρο της εργασίας. Μεταξύ άλλων, προτίθεται να εισηγηθεί την δημιουργία υποχρεωτικών ποσοστώσεων για γυναίκες σε εταιρικά διοικητικά συμβούλια καθώς και νομικά δεσμευτικών μέτρων για διαφάνεια στη μισθολογική πολιτική εταιρειών. Ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει μάλιστα δηλώσει ότι στην επόμενη Επιτροπή της οποίας θα ηγηθεί, θα υπάρχει απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανδρών και γυναικών.