Ανακοινώθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στις 10 Σεπτεμβρίου, η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ursual von der Leyen ανακοίνωσε τη νέα δομή και πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στις 1 Νοεμβρίου για πενταετή θητεία.

H καινούργια Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαρτίζεται από 27 Επιτρόπους, δηλ. έναν για κάθε κράτος μέλος της ΕΕ εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο που δεν διόρισε Επίτροπο λόγω της επικείμενης εξόδου από τους κόλπους της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Περισσότερα εδώ
Eκτός από την Πρόεδρο, η νέα Επιτροπή θα έχει 8 Αντιπροέδρους και 17 Επιτρόπους.
Οι αντιπρόεδροι θα έχουν οριζόντια χαρτοφυλάκια και θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου. Σε μεγάλο βαθμό, θα συντονίζουν τις εργασίες των Επιτρόπων αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους.

Για την Ελλάδα, αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία ότι ο Έλληνας Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς αναλαμβάνει πόστο Αντιπροέδρου όπου θα είναι υπεύθυνος για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, ασφάλειας, παιδείας και δεξιοτήτων, και ισότητας. Περισσότερα εδώ

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μία περίοδο έντονων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο που καθιστά όλο και πιο επιτακτική μία ενιαία προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ.
Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναδεικνύεται σε μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Παρότι η ΕΕ είναι ήδη πρωτοπόρος στην μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι η μόνη αναπτυγμένη οικονομία που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030, η επιτάχυνση του αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής απαιτεί, σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της ΕΕ, τη λήψη ακόμη πιο φιλόδοξων μέτρων. Υπό την ηγεσία του Frans Timmermans, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου υπεύθυνου για το Ευρωπαϊκό Green Deal, η Επιτροπή θα προχωρήσει στις 100 πρώτες μέρες της θητείας της σε δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες: πρώτον, πρόταση ώστε η φιλοδοξία της ΕΕ για τη μείωση ρύπων μέχρι το 2030 να αυξηθεί από το 40% σήμερα σε τουλάχιστον 50% και δεύτερον, κατάθεση νόμου (European Climate Law) ώστε ο στόχος για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050 να αποκτήσει νομική υπόσταση.
Ταυτοχρόνως, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες διεθνώς ώστε άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της ΕΕ. Αναλόγως της ανταπόκρισης και το αργότερο μέχρι το 2021, η Επιτροπή θα αναμένεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων που θα αυξήσει περαιτέρω τη κλιματική φιλοδοξία θέτοντας ως στόχο μία μείωση των ρύπων έως 55% μέχρι το 2030 αλλά με αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Με δεδομένο ότι η αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας αποτελεί εξίσου σημαντική προτεραιότητα για την επόμενη πενταετία, η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, σε συνδυασμό με κίνητρα που θα επιτρέψουν τη ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταγωνιστεί επί ίσους όρους παγκόσμιους ανταγωνιστές από τις ΗΠΑ και τη Κίνα, κρίνεται απαραίτητη.
Η συνολική μετάβαση προς ένα πιο αειφόρο οικονομικό μοντέλο θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους και σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα εκπονήσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα ένα επενδυτικό σχέδιο (Sustainable Europe Investment Plan) που αναμένεται ξεκλειδώσει μέχρι € 1 τρις την επόμενη δεκαετία ώστε να βοηθήσει στον συνολικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στην ίδια λογική, θα προταθεί η δημιουργία ενός Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) με στόχο να υποστηρίξει περιοχές στην ΕΕ όπου υπάρχει έντονη παρουσία ενεργοβόρων βιομηχανιών και οποίες βρίσκονται σε μετάβαση.
Σε πιο γενικές γραμμές, η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχή της ΕΕ θα παραμείνει ένα από τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Παρότι η ΕΕ, και ιδίως η ευρωζώνη έχει πάρει σημαντικά μέτρα για να θωρακίσουν την ευρωπαϊκή οικονομία από ενδεχόμενη νέα κρίση, εγγενείς αδυναμίες παραμένουν που πρέπει να αντιμετωπιστούν ως προτεραιότητα με δεδομένο ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε περίοδο επιβράδυνσης που έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η Τραπεζική Ένωση μέσω της επίτευξης συμφωνίας, πρώτον, για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων και δεύτερον, για το πώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα λειτουργήσει ως δανειστής ύστατης ανάγκης προς το Ενιαία Ταμείο Εξυγίανσης. Επίσης, θα παρθούν μέτρα ώστε να θωρακιστούν οι οικονομίες των κρατών μελών από εξωτερικά σοκ και σε αυτήν τη λογική, η Επιτροπή θα προτείνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αντασφάλισης της Ανεργίας (European Unemployment Benefit Reinsurance Scheme). Τέλος, η πολιτική συνοχής θα συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μεταξύ περιφερειών και χωρών της ΕΕ. Για την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ένα συνολικό προϋπολογισμό € 371 δις και για την Ελλάδα συγκεκριμένα, € 22 δις.

Για να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντα τους οι Επίτροποι, η υποψηφιότητα τους πρέπει να εγκριθεί από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα.
X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ