Από το 2021 η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να υποδέχεται επενδύσεις στη μεταποίηση με εύλογες διαδικασίες αδειοδότησης – Άρθρο κ. Μιχάλη Μητσόπουλου, 28/12/2020

Μιχάλης Μητσόπουλος 
Διευθυντής, Τομέας Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών, ΣΕΒ  

Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 28 Δεκεμβρίου 2020

Μέσα στο 2020 προχώρησαν σημαντικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και συγκεκριμένα σε ότι αφορά την αδειοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.

Παρά τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των προγραμμάτων προσαρμογής, αυτές δεν κατάφεραν να ανατρέψουν μια πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και η οποία στην πράξη καθιστούσε πολύ δύσκολο έως αδύνατο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων επενδύσεων μεταποίησης καθώς και τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση υφιστάμενων μεταποιητικών μονάδων.

Όμως, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έγιναν σημαντικά βήματα προόδου στο πεδίο αυτό.

Καταρχήν, ο  Ν. 4635/2019 είχε ήδη εξασφαλίσει τη διευκόλυνση της αδειοδότησης εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών επιχειρήσεων μέσω γνωστοποίησης εντός επιχειρηματικών πάρκων και περιοχών με κατάλληλη χρήση γης. Με την έκδοση, της αναμενόμενης εντός του 2020 σχετικής ΚΥΑ ενεργοποιήθηκε μία σειρά σημαντικών προβλέψεων του Ν. 4635/2019. Η εν λόγω ΚΥΑ επικαιροποιεί και εκλογικεύει, προσεγγίζοντας τις πρακτικές και τα όρια που συναντιόνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις περιβαλλοντικές κατατάξεις μεταποιητικών επιχειρήσεων και την ίδια ώρα επικαιροποιεί τη μοριοδότηση ειδικά για τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε οργανωμένους υποδοχείς. Επιπλέον προβλέπει, μείωση της κατάταξης των δραστηριοτήτων που εγκαθίστανται εντός οργανωμένων υποδοχέων εντάσσοντας πολλές από αυτές στις προβλέψεις των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Προβλέψεων, εκτός για τις περιπτώσεις που αυτές εντάσσονται στο πεδίο της Οδηγίας για Εκπομπές Βιομηχανικών Ρύπων και SEVESO.

Ο πρόσφατος Ν4759/2020 α) συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασαφειών και αντιφάσεων που υπήρχαν ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα χωροτακτικού σχεδιασμού και που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο μεγάλο αριθμό ειδικά μεταποιητικών επιχειρήσεων β) ενισχύει τα κίνητρα για εγκατάσταση σε οργανωμένους υποδοχείς, κυρίως με τη σημαντική αύξηση του συντελεστή δόμησης εντός των βιομηχανικών πάρκων υπό την προϋπόθεση ότι έχει γίνει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το εν λόγω πάρκο και γ) τροποποιεί τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό διασφαλίζοντας ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν θα συνυπολογίζεται πλέον στον Συντελεστή Δόμησης για τη βιομηχανία.

Σίγουρα παραμένουν σημαντικές εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν εντός του 2021 όπως, ενδεικτικά, η επικαιροποίηση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών πάρκων και για τον οποίο ήδη λειτουργεί Νομοπαρεσκευαστική Επιτροπή, η αναβάθμιση των εξωτερικών αλλά και εσωτερικών υποδομών των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων, η προσαρμογή της χωροταξίας και της νομοθεσίας ειδικά για την Αττική στα νέα δεδομένα και η επίλυση ζητημάτων που αφορούν την Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Αλλά παραμένει ότι το 2021 η Ελλάδα, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, θα μπορεί να υποδεχτεί επενδυτές που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την παραγωγική βάση της χώρας και να τους υποδείξει τόπους εγκατάστασης στους οποίους θα ισχύουν προβλέψιμες διαδικασίες και ασφάλεια δικαίου.

 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ