Οι αναμενόμενες εξελίξεις στην Φορολογία των Επιχειρήσεων – Άρθρο κ. Κώστα Σφακάκη, στο Βήμα της Κυριακής, 10/1/2021

10 Ιανουαρίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Ο κ. Κώστας Σφακάκης είναι Σύμβουλος Διοίκησης επι Φορολογικών Θεμάτων του ΣΕΒ

Το πλέγμα των θεμάτων, τα οποία αναφέρονται στην φορολογία των επιχειρήσεων, αναμένεται να εξελιχθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, στον απόηχο της συνεχιζόμενης μέχρι σήμερα Υγειονομικής κρίσης, η οποία διαδέχθηκε την δεκαετή Οικονομική κρίση.

Οι αναμενόμενες φορολογικές εξελίξεις συμπίπτουν και θα πραγματοποιούνται χρονικά την περίοδο της υλοποίησης του Ευρώ-πακέτου των 72 δις ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση και βαρύτητα στα 32 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Έχει προηγηθεί λίγο πριν την πανδημία η ψήφιση φορολογικών νόμων, οι οποίοι θεσμοθέτησαν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στη δημιουργία ευνοϊκότερου επιχειρηματικού και κατ’ επέκταση επενδυτικού φορολογικού περιβάλλοντος.

Ακολουθεί, αμέσως μετά, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το 2020, η περίοδος της πανδημίας στη διάρκεια της οποίας συνεχίσθηκε η ψήφιση φορολογικών νόμων και η έκδοση εγκυκλίων εστιάζοντας στην εξασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Ο στόχος όλης αυτής της περιόδου μέχρι σήμερα είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και η επιβίωση όσων επιχειρήσεων έφθασαν στην αρχή της πανδημίας με σωρευμένα προβλήματα από την προηγηθείσα δεκαετή οικονομική κρίση τα οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, επιδεινώθηκαν από την επελθούσα υγειονομική κρίση.

Οι εξελίξεις που αναμένονται στο φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων, πάντα στο βαθμό που θα το επιτρέψει η εν τω μεταξύ διαμόρφωση των Δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, θα επικεντρωθούν κατά τις εκτιμήσεις μας στις τρεις παρακάτω κατηγορίες:

α) Στη συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην εταιρική φορολογία, όπως έχει αρχίσει να πραγματοποιείται από το 2019, με τις ήδη θεσμοθετημένες σημαντικές αποφάσεις. Αναφερόμαστε , όχι περιοριστικά, στα θέματα των συντελεστών φορολογίας, στο σημαντικό θέμα των σωρευμένων ζημιών που έχουν εγκλωβιστεί στα πλαίσια της ισχύουσας πενταετίας, στο μη μισθολογικό κόστος, στη φορολογική αντιμετώπιση των ζημιών της περιόδου της πανδημίας, και σταδιακά στην μελέτη εφαρμογής της Ομιλικής φορολόγησης (Group taxation).

β) Στην προσαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και των δομών της οικονομίας, ιδιαίτερα στο χώρο των 700 χιλιάδων Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων – νοικοκυριών, οι οποίες στο μέγα μέρος τους, μετά και τα πλήγματα που έχουν δεχτεί στη διάρκεια της συνεχιζόμενης περιόδου της πανδημίας, αντιμετωπίζουν πλέον προβλήματα επιβίωσης. Σημειώνουμε την ιδιαίτερη αναφορά για το θέμα αυτό στην διάθεση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

γ) Στη συνέχιση της θεσμοθέτησης περαιτέρω επενδυτικών φορολογικών κινήτρων οριζόντιας εφαρμογής σε όλη την επικράτεια για την κάλυψη της αποεπένδυσης των 100 δις ευρώ, η οποία δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής χρήσης.

Η κάθε μία από τις τρεις παραπάνω κατηγορίες περιέχει πλήθος φορολογικών θεμάτων, τα οποία γνωρίζουν στη λεπτομέρεια τους και αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι των επιχειρήσεων. Διαθέτοντας παράλληλα και την απαιτούμενη Δημοσιονομική γνώση, θα πρέπει να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των κέντρων αποφάσεων, τα οποία σχεδιάζουν τις μεθόδους και τις τεχνικές στην εφαρμογή της Επιχειρηματικής φορολογικής πολιτικής, των αμέσως επόμενων ετών.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ