Η συμβολή του ταμείου ανάκαμψης στην εμπέδωση της φορολογικής τάξης
Άρθρο κ. Κώστα Σφακάκη, Συμβούλου Διοίκησης ΣΕΒ για θέματα φορολογικής πολιτικής, στο Βήμα της Κυριακής
Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, παράλληλα με την συμβολή τους στην επανεκκίνηση της οικονομίας και στην αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, θα συμβάλουν εξίσου σημαντικά και στην ενδυνάμωση της φορολογικής τάξης, αντίληψης και πειθαρχίας στη χώρα μας.
Πέραν των αναμενόμενων οικονομικών ωφελειών εξαιτίας των ενισχύσεων του Ταμείου ανάκαμψης, οφείλουμε να προσμετρήσουμε και τα μακροχρόνια οφέλη τα οποία θα προκύψουν ως συνέπεια της αυστηρής εφαρμογής των κανόνων του εθνικού φορολογικού πλαισίου. Αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση, η λεπτομερής και αυστηρή τήρηση των διαδικασιών του εθνικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των συναλλαγών οι οποίες θα προκύψουν από την κινητοποίηση των συνολικών επενδυτικών πόρων ύψους 57,6 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Το σύνολο των προγραμματιζόμενων 170 έργων θα υλοποιηθεί κινητοποιώντας όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και απασχολώντας όχι μόνο μεγάλες αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παράλληλα μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων.
Το γεγονός αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων πληροφοριακών συστημάτων διαχείρισης έργων τα οποία με τη σειρά τους θα διασφαλίζουν την λεπτομερή καταγραφή του τεράστιου αριθμού των συναλλαγών των 57.6 δις ευρώ στην διάρκεια των ετών υλοποίησης των έργων.
Η εφαρμογή αυτών των νέων συστημάτων, εκτός από το σημαντικό Δημοσιονομικό όφελος, θα συμβάλλει παράλληλα, με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, στην δημιουργία και τη σταδιακή επικράτηση της φορολογικής τάξης, πειθαρχίας και αντίληψης.
Είναι κατ’ επανάληψη ξεκάθαρα διατυπωμένη η θέση των διεθνών οργανισμών, όπως του Ο.Ο.Σ.Α, ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να ξεφύγει η χώρα μας από τις δυσμενείς θέσεις στις οποίες κατατάσσεται, ως αποτέλεσμα των διεθνών αξιολογήσεων σε αυτόν τον τομέα.
Για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, δηλαδή την ανάγκη εμπέδωσης αυστηρής τάξης, πειθαρχίας και υγιούς φορολογικής αντίληψης, τη μεγαλύτερη συμβολή θα έχουν οι ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίες θα εμπλέκουν άμεσα ή έμμεσα πολύ μικρές εταιρείες και μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων.
Το γεγονός αυτό, πέραν των άλλων, θα συμβάλλει παράλληλα και στη μεγέθυνση των πολύ μικρών (κυρίως ατομικών) επιχειρήσεων καθώς θα επιβάλει την εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης έργων ως προαπαιτούμενο για την παροχή των φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων. Στην ανάγκη της μεγέθυνσης των μικρών εταιρειών άλλωστε εστιάζει και η έκθεση Πισσαρίδη μεταξύ των σημαντικότερων αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό της οικονομίας
Μια νέα, ισχυρή και υγιής φορολογική αντίληψη η οποία θα είναι περιρρέουσα και θα καλύπτει κάθε μορφής μικρή ή μεγάλη συναλλαγή, θα καταλήξει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου αφού θα διασφαλίζει σταθερές κοινωνικές παροχές, νέες δουλειές και νέα εισοδήματα. Ευελπιστούμε στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και σε αυτόν τον τομέα.