Νέα εποχή για τον κλάδο του τροφίμου
Άρθρο κας Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Καινοτομίας ΣΕΒ, στα Νέα
Ο κλάδος του τροφίμου, τόσο διεθνώς, όσο και σε Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σημαντικές προκλήσεις, που συνδέονται με τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των καταναλωτών, με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις επιπτώσεις του, με τις τεχνολογικές εξελίξεις και φυσικά με την κλιματική αλλαγή.
Ο κόσμος θέλει στις μέρες μας τρία πράγματα που να συμβαίνουν ταυτόχρονα, να απολαμβάνει το τρόφιμο που τρώει, το τρόφιμο αυτό να είναι θρεπτικό και να του κάνει καλό και επίσης η διαδικασία αγοράς και παρασκευής του να είναι εύκολη. Επιπλέον όλο και περισσότεροι επιζητούν ένα δίκαιο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων.
Για πρώτη φορά η γη μας καλείται να ταΐσει 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους! Έτσι, διαμορφώνεται μία νέα πραγματικότητα,. Τα υφιστάμενα, γνωστά τρόφιμα αποκτούν νέες ιδιότητες ή και νέους τρόπους παραγωγής. Εμφανίζονται επίσης νέα προϊόντα ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών και να διασφαλιστεί η κάλυψη της υπερβάλλουσας ζήτησης.
Η βιολογία και η βιοτεχνολογία αναμένεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της τροφής, αντικαθιστώντας τη χημεία. Οι επιστήμες αυτές δίνουν τη δυνατότητα να μεγαλώνουν τα φυτά με τον τρόπο και τις ιδιότητες που επιθυμούμε, και να καθορίζονται τα γευστικά χαρακτηριστικά την ώρα που βγαίνουν τα πρώτα φυντάνια του φυτού. Έτσι μειώνουμε τον αριθμό των χημικών συστατικών που χρησιμοποιούμε για να βελτιώσουμε τη γεύση αλλά και για να συντηρήσουμε τα τρόφιμα. Επιτυγχάνουμε σημαντική μείωση της κατασπατάλησης των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων.
Η τεχνολογία ψάχνει επίσης να βρει νέες λύσεις που θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες αλλαγές στον τομέα της συσκευασίας και θα βελτιστοποιήσουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής, της μεταφοράς και της συντήρησης τροφίμων.
Τα συστήματα διατροφής μας σήμερα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, έχουν ως αποτέλεσμα απώλεια βιοποικιλότητας και ορισμένες φορές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, ενώ δεν επιτρέπουν δίκαιες οικονομικές αποδόσεις για τους πρωτογενείς παραγωγούς. Στη βάση αυτής της απειλητικής για τον πλανήτη πραγματικότητας, θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις και νέες απαιτήσεις από την Ευρωπαϊκή στρατηγική «Farm to fork». Στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η επιτάχυνση της μετάβασής μας σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων που θα έχει ουδέτερη ή θετική περιβαλλοντική επίπτωση.
Όλα τα παραπάνω είναι τεράστιες προκλήσεις για τις Ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργούν όμως και μεγάλες ευκαιρίες. Για να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που αναδύονται οι επιχειρήσεις χρειάζονται καινοτόμα προϊόντα και λύσεις. Η ανάπτυξη συνεργασιών με startups και την ερευνητική κοινότητα είναι μονόδρομος. Τέτοιου είδους συνεργασίες θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις τροφίμου να υιοθετήσουν ταχύτερα καινοτόμες λύσεις και να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.
Στην τέταρτη θεματική εκδήλωση “Innovation Ready” του ΣΕΒ με θέμα «Το μέλλον των τροφίμων». εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με ισχυρές πατέντες και ώριμες νεοφυείς επιχειρήσεις που ξεχωρίζουν στον χώρο των καινοτόμων τεχνολογιών αγροδιατροφής. Οι 11 νεοφυείς εταιρείες στον τομέα της Γεωργίας Ακριβείας και Έντασης Γνώσης, Advanced Intelligent Robotics (Airbots), Agritrack, Centaur Analytics, CityCrop Automated Indoor Farming, Wikifarmer, PlasmaGroup ΙΝΝ/ NCSR “Demokritos” και στον τομέα του Τροφίμου του Μέλλοντος Biocos, EdenCore, Mobase, Natural Food Additives, Institute of Biosciences & Applications/ NCSR “Demokritos”, περιέγραψαν τις συνεργασίες που αναζητούν από τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις και ο ΣΕΒ πhttp://bio.demokritos.gr/ροσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε οι συνεργασίες να καρποφορήσουν.