Άρθρο Προέδρου ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα: “Από τη θεωρία στην πράξη…!”

Άρθρο Προέδρου ΣΕΒ, κ. Θεόδωρου Φέσσα
στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»

 

Η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, από το φθινόπωρο του 2014 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 κόστισε πολύ στην οικονομία και στην κοινωνία. Η διαπραγματευτική τακτική του πρώτου εξαμήνου του 2015 μας οδήγησε σε μια επίπονη συμφωνία, η οποία όμως είναι η απαραίτητη προϋπόθεση παραμονής μας στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην αυγή του 2016, το τοπίο είναι διαφορετικό. Οι ακραίες φωνές έχουν απομονωθεί. Το αίτημα για παραμονή στο ευρώ χωρίς συμβιβασμούς, καταργήθηκε στην πράξη, όσο τουλάχιστον η χώρα μας εξαρτάται από τον ξένο δανεισμό. Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων έβαλε πλάτη στα δύσκολα. Αρκετές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει. Όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, ούτε για άλλα λάθη. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί.  Το δείχνουν οι πιέσεις εντός και εκτός συνόρων. Η αποεπένδυση, η αποδυνάμωση των εξαγωγών, η υψηλή ανεργία, και, σε τελική ανάλυση, η μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού, σε συνδυασμό με την προσφυγική κρίση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα παλιά εργαλεία, με συμβατικές δράσεις ή κομματικές προσεγγίσεις.

Η πολιτεία οφείλει να ακούει και να αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις. Είναι εθνικό συμφέρον να κρατά και να προσελκύει ξένους επενδυτές, όχι να διώκονται όσοι δίνουν δουλειές στους συμπολίτες μας. Είναι προς το συμφέρον όλων, να συνεργάζεται με διαφάνεια και εντιμότητα με την επιχειρηματική κοινότητα και να διεξάγεται κοινωνικός διάλογος. Ευτυχώς, τους τελευταίους μήνες υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως η σύσταση του υφυπουργείου για τη Βιομηχανία που ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για μια εθνική βιομηχανική πολιτική.

Όλα όμως θα κριθούν στην εφαρμογή. Η εμπιστοσύνη χτίζεται με πράξεις. Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με τη σταθερότητα και την αφοσιωμένη ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.  Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε όταν οι σχέσεις χαρακτηρίζονται με σαφήνεια, στόχευση, διαφάνεια και κοινό όφελος.

Σήμερα και τα επόμενα χρόνια, θα είναι αδύνατο να βγούμε από την ύφεση αν δεν κινητοποιήσουμε ξένους και ντόπιους επενδυτές. Γιατί τα κεφάλαια κινούνται ελεύθερα στον πλανήτη και αναζητούν ευκαιρίες, ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται παντού.  Είναι ώρα να εμπιστευθούμε εμείς πρώτοι τους εαυτούς μας.  Μετά θα μας εμπιστευτούν και οι ξένοι.  Χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα και συνειδητοποίηση ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Επιβάλλεται να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων με μεγαλύτερη τόλμη, αποφασιστικότητα και χωρίς αγκυλώσεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι αναγκαστικό ξεπούλημα, αλλά επένδυση σε ένα μέλλον με δουλειές και καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Μόνο κέρδη φέρνει στο κοινωνικό σύνολο, ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον που βοηθά τις επιχειρήσεις να εξάγουν, να ανταγωνιστούν και να φέρουν πίσω τις εκατοντάδες χιλιάδες νέους που εγκατέλειψαν τη χώρα εξαιτίας της ανεργίας. Τέλος, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, όπως το ασφαλιστικό, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, τις επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, σίγουρα στις ανισότητες, στη στήριξη των μη προνομιούχων, αλλά και στη διασφάλιση της ανταποδοτικότητας και της δικαιοσύνης του συστήματος, δηλαδή παροχών ανάλογων με τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.  Δεν είναι ώρα για διαιρέσεις, αλλά για συνεργασία.

Η σημερινή Κυβέρνηση εξελέγη υποσχόμενη στον Ελληνικό λαό πολιτική ανανέωση, δικαιοσύνη, ανάπτυξη.  Τα αιτήματα αυτά ζητούν δικαίωση.  Ένα χρόνο μετά είμαστε όλοι σοφότεροι για τις επιλογές μας και τις δυνατότητες μας.  Αν τα παθήματα του 2015 γίνουν μαθήματα για το 2016, η καινούρια χρονιά, μπορεί να είναι δημιουργική και ελπιδοφόρα.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην  «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΥΓΗ»
Ιανουάριος 2016
.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ