Επενδύουμε στο εμείς για να κατακτήσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που αφορά την κοινωνία στο σύνολό της

Άρθρο κ. Αλέξανδρου Χατζόπουλου, Γενικού Διευθυντή του ΣΕΒ,  στο αφιέρωμα «επιχειρείν» στα Νέα του Σαββάτου.

Η κρίση της πανδημίας άλλαξε μονομιάς τα δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δοκίμασε τις αντοχές της οικονομίας, της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας αλλά και μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά και να εξελιχθούμε. Διαπιστώσαμε τις αντοχές της οικονομίας μας, αλλά και κάποια όρια των σημερινών παραγωγικών μας δυνατοτήτων. Η βιομηχανία, για παράδειγμα, επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Έχει, ήδη, ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 και διατηρεί θετικές τάσεις εξωστρέφειας και ανάπτυξης. Οι μεσαίες και μικρές οργανωμένες επιχειρήσεις επίσης άντεξαν, παρά τις μεγάλες οικονομικές και λειτουργικές δυσκολίες. Η χώρα, επίσης, πέτυχε μέσα σε χρόνο, που στο παρελθόν φάνταζε υπερβολικά μικρός για τέτοια κλίμακας αλλαγές, ένα άλμα ψηφιοποίησης στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στην τηλεργασία, αλλά και στις υπηρεσίες του Κράτους προς τους πολίτες.

Η κρίση ήταν, επομένως, ένα ακόμα μεγάλο μάθημα προσαρμογής, το οποίο προστέθηκε στη δύσκολη για όλους μας δεκαετή οικονομική κρίση. Μ’ αυτές τις πρόσφατες επίπονες αλλά και διδακτικές εμπειρίες στις αποσκευές μας, σήμερα καλούμαστε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, με την κατάκτηση μιας βιώσιμης, μακροχρόνιας και ανάπτυξης, που αφορά την κοινωνία στο σύνολό της, να αποτελεί το βασικό ζητούμενο. Από την πλευρά της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, για να πετύχουμε, πρέπει να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς. Ο κόσμος μας αλλάζει συνεχώς και με ταχύτητα που είναι δύσκολο συχνά ακόμα και να την παρακολουθήσουμε. Από την κλιματική κρίση, την τεχνολογική επανάσταση, και τις δεξιότητες που χρειάζονται, μέχρι την αναγκαία στροφή στις επενδύσεις, τη σύγχρονη παραγωγή και τον αναγκαίο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Στον δρόμο αυτό των αλλαγών, η επιχειρηματικότητα της χώρας, όπως εκφράζεται από τον ΣΕΒ, επαναπροσδιορίζει το ρόλο, την αποστολή και τις βασικές της προτεραιότητες για ένα κοινό μέλλον, προϊόν μιας διαδικασίας συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, θέτοντας και πετυχαίνοντας στόχους μαζί. Μια επιχειρηματικότητα, που επιδιώκει να είναι δύναμη θετικής αλλαγής και καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους, και που ο ΣΕΒ θα υπηρετήσει συστηματικά, βάζοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια.

Ο ΣΕΒ έχει αποφασίσει να δουλέψει κατά προτεραιότητα το επόμενο χρονικό διάστημα πάνω σε έξι άξονες. Την ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, την ενδυνάμωση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε κάθε πτυχή της οικονομίας μας, την πράσινη ανάπτυξη, την αναβάθμιση της βιομηχανίας και -πρωτίστως- την προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας. Για τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, αποτελούν βασικές πεποιθήσεις ότι «οι επιχειρήσεις μπορούν και θέλουν να συμβάλουν στο όραμα της συμπεριληπτικής, μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης και να γίνουν καταλύτης ευημερίας και προόδου για όλους» καθώς και ότι «όλοι έχουμε να κερδίσουμε όταν, κοινωνία, κράτος και επιχειρήσεις λειτουργούν μαζί».

Είναι, δε, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι σήμερα, σε σύγκριση ακόμα και με το πρόσφατο παρελθόν, η εμπιστοσύνη των πολιτών στις επιχειρήσεις ολοένα και αυξάνεται. Από την πλευρά των επιχειρήσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε αυτή η τάση να συνεχιστεί και να φτάσουμε σε μια κοινωνία, όπου η έννοια της συμπόρευσης πολιτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων δε θα ξενίζει κανέναν, γιατί θα είναι εμπεδωμένη η φιλοσοφία, η νοοτροπία και το κοινό όφελος της συνεργασίας και του ανοιχτού διαλόγου. Άλλωστε, μόνο σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μπορούμε να αλλάξουμε όλοι μαζί με την ταχύτητα που επιβάλλει η εποχή μας κάποια προβληματικά δομικά μας χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η γραφειοκρατία, η περίπλοκη αδειοδότηση και η ασαφής χωροταξία, η εποπτεία της αγοράς και να πάμε σε μια οικονομία με επιχειρηματικότητα που μπορεί να καινοτομεί και να δημιουργεί, με ικανοποιημένους εργαζόμενους, καταρτισμένους με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες και σε ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον με προοπτική.

Επιπλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να βάλουμε τις βάσεις για την επόμενη εικοσαετία. Ως ευκαιρία, ξεπερνάει κατά πολύ το άθροισμα των πόρων του και μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει τη βάση για μια διαφορετική Ελλάδα. Το αν ή πώς θα το πετύχει ωστόσο, δεν είναι μόνο θέμα στόχων, προτεραιοτήτων ή κατευθύνσεων. Σε πολύ μεγάλο βαθμό συνδέεται με το πως θα αντιδράσουμε ως κοινωνία, χτίζοντας επάνω στις εμπειρίες των χρόνων της κρίσης και της πανδημίας για να αλλάξουμε την προοπτική της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ