Ευκαιρίες για αύξηση του διμερούς εμπορίου με τον Ισημερινό σε τρόφιμα, δομικά υλικά και μηχανολογικό/ηλεκτρολογικό εξοπλισμό

Ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα παρουσιάζει η αγορά του Ισημερινού και ειδικότερα στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών και του μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Ο Ισημερινός είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική. Η χώρα είναι ανοιχτή στο εξωτερικό εμπόριο, το οποίο αντιπροσωπεύει το 47% του ΑΕΠ του. Ο Ισημερινός είναι ο 70ος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο και ο 72ος μεγαλύτερος εισαγωγέας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, ο όγκος των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά περίπου 9,4% το 2020 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2021, ενώ ο όγκος των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκε κατά 16,3% περίπου 2020 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,3% το 2021.

Οι κύριοι εμπορικοί εταίροι του Ισημερινού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, ο Παναμάς, η Κολομβία, η Χιλή, το Περού και η Βραζιλία. Επιπλέον, η χώρα έχει εντείνει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία και το Ιράν. Το επιχειρηματικό περιβάλλον στον Ισημερινό εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση: οι εργασιακοί κανονισμοί είναι πολύ περίπλοκοι και οι κυβερνητικές πολιτικές τείνουν να είναι πολύ παρεμβατικές, ειδικά στον τομέα του πετρελαίου. Οι εισροές ΑΞΕ παραμένουν πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής. Πρόσφατα, η Κίνα έγινε η μεγαλύτερη επενδυτική χώρα στον Ισημερινό.

Οι ευκαιρίες αυτές παρουσιάστηκαν στο εργαστήριο ExportReady του ΣΕΒ με τίτλο «Doing Business in Ecuador», που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2021, μαζί με το ΕΒΕΑ και την Enterprise Greece.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν αλφαβητικά: κα. Susana Vasquez Alvear (Επίτιμη Πρόξενος του Ισημερινού στην Ελλάδα), κ. Max Coello (Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος, Πρεσβεία του Ισημερινού στην Βουδαπέστη), κα. Βίκυ Μακρυγιάννη (Senior Advisor ExportReady, ΣΕΒ), κα. Αλεξάνδρα Πίττα-Χαζάπη (Πρόεδρος του εξαγωγικού τμήματος, ΕΒΕΑ).

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ