Να διασφαλισθεί διατηρήσιμο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις

Δήλωση κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, Προέδρου ΔΣ ΣΕΒ, στην Deal News

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΩΣ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡHΣΕΙΣ

Ως εκπρόσωπος της υπεύθυνης ελληνικής επιχειρηματικότητας, ο ΣΕΒ στηρίζει πλήρως την πρωτοποριακή φιλοδοξία της ΕΕ να καταστήσει την Ευρώπη, την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050. Είναι όχι μόνο το ηθικά σωστό, αλλά εφόσον υλοποιηθεί αποτελεσματικά, είναι μία προσέγγιση που μπορεί να μας επιτρέψει να συνδυάσουμε και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Η Ελλάδα και η ελληνική παραγωγή μπορούν να βγουν σημαντικά ενισχυμένες από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά για τις ενεργοβόρες, το ευρωπαϊκό σχέδιο συνεπάγεται και μεγάλες ευκαιρίες αλλά και σημαντικούς κινδύνους. Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη αρκετές επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει την πρόκληση, την έχουν εντάξει κεντρικά στη στρατηγική τους, κυνηγάνε τις ευκαιρίες, καινοτομούν και επενδύουν στους μεγάλους μετασχηματισμούς που απαιτούνται. Ταυτόχρονα όμως είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί το περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούν να παραμένουν ανταγωνιστικές απέναντι σε εταιρείες τρίτων χωρών που δεν ακολουθούν με τον ίδιο ρυθμό την Ευρώπη. Η γεωγραφική θέση και οι ιδιαιτερότητες της Ελλάδος καθιστούν την ανάγκη επιτακτικότερη για εμάς: η Πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, ξεκινώντας από την εξασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας, το οποίο αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο αγκάθι και σήμερα ένα οξύτατο πρόβλημα.

Ειδικά, για τους επόμενους δύσκολους μήνες του χειμώνα πρέπει να εξασφαλισθεί ότι το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και του φυσικού αερίου θα παραμείνει ανταγωνιστικό σε σχέση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες. Πέραν, όμως, από αυτό τον χρονικό ορίζοντα πρέπει να διαμορφωθεί μια αποτελεσματικά λειτουργούσα αγορά ενέργειας, με τις απαραίτητες υποδομές, διασυνδέσεις και επενδύσεις, ώστε να διασφαλισθεί ότι αυτό το ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας θα παραμείνει διατηρήσιμο.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ