Νέα εποχή στη συνεργασία φοιτητών, ερευνητών και επιχειρήσεων

9 Νοεμβρίου 2021 | Άρθρα & Συνεντεύξεις

Άρθρο Δρος Γιώργου Ξηρογιάννη, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, στο Capital.gr

Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη σύνδεσης της εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις, αλλά συνεχώς αναζητούμε το πρώτο βήμα. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το πώς οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν το ταλέντο και τη γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης. Πολλές φοιτήτριες και πολλοί φοιτητές αναζητούν ουσιαστικές παραστάσεις από χώρους εργασίας αλλά οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης παραμένουν αποσπασματικές, μικρής διάρκειας και υπο-χρηματοδοτούμενες.

Επιπλέον, μας προβληματίζει όλο και περισσότερο το γεγονός ότι περίπου το 40% των σημερινών θέσεων εργασίας θα αλλάξουν πολύ σύντομα εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης και του αυτοματισμού. Το Παρατηρητήριο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του ΣΕΒ επιβεβαιώνει ότι το 85% των σημερινών ειδικοτήτων θα θεωρούνται ξεπερασμένες το 2035. Οι ίδιες αναλύσεις δείχνουν ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, η διδακτορική βαθμίδα στην Ελλάδα σπάνια αποτελεί πεδίο αλληλεπίδρασης μεταξύ της έρευνας και των επιχειρήσεων, παρά την επιστημονική αριστεία των ΑΕΙ. Στην Ελλάδα μόλις το 2% των κατόχων διδακτορικών τίτλων εργάζεται στη μεταποίηση, παρά τις καλύτερες αμοιβές. Στην υπόλοιπη ΕΕ το 46% των κατόχων διδακτορικών τίτλων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα (κυρίως στη βιομηχανία), στις ΗΠΑ το 80% και στην Ιαπωνία το 75%.

Είναι πλέον εμφανές ότι στη νέα εποχή της γνώσης, η συνεργασία των επιχειρήσεων με την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα πρέπει να δομηθεί σε νέα βάση προς όφελος των φοιτητών και των ερευνητών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο επιχειρείν αν αυτό δεν βασίζεται στα νέα ταλέντα.

Αυτό το νέο κεφάλαιο ανοίγει η πρωτοποριακή συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του ΣΕΒ. Μια συμφωνία που συνεχίζει τις επιτυχημένες προσπάθειες του ΣΕΒ για ακαδημαϊκές συνέργειες. Ενδεικτικά, το πρόγραμμα βιομηχανικών διδακτορικών του Πανεπιστημίου Πατρών εδραίωσε τη συνεργασία της βιομηχανίας με τα ΑΕΙ. Η ακαδημία AI Minds (μια στρατηγική συνεργασία με την SAS) διαθέτει δωρεάν λογισμικό αιχμής και εκπαιδευτικό υλικό σε μεγάλο αριθμό φοιτητών ώστε να εξοικειωθούν με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων. Το κέντρο αριστείας του ALBA προσφέρει διοικητικές δεξιότητες αιχμής σε νέους εργαζόμενους.

Η συνεργασία ΟΠΑ και ΣΕΒ είναι όμως εμβληματική γιατί αφορά ένα ευρύ πεδίο άμεσα υλοποιήσιμων δράσεων για την ενδυνάμωση του στελεχικού δυναμικού της χώρας.

Η υλοποίηση ξεκινά άμεσα. Το πρόγραμμα εφαρμοσμένων διδακτορικών, έρχεται να καλύψει πρακτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, ειδικά της βιομηχανίας. Με 50% συγχρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις, τα πρώτα έξι βιομηχανικά διδακτορικά εστιάζουν σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού, διοίκησης επιχειρήσεων στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στατιστικής, χρηματοοικονομικής επιστήμης, οικονομικών, μάρκετινγκ στην ψηφιακή εποχή, κτλ.

Ταυτόχρονα, ξεκινά το πρόγραμμα διασύνδεσης των επιχειρήσεων με όλο το εύρος ερευνητικών αναλύσεων του ΟΠΑ μέσω μεταπτυχιακών διπλωματικών εργασιών, αλλά και μεταδιδακτορικής έρευνας, με μικρή συγχρηματοδότηση από τις επιχειρήσεις. Επίσης, η διασύνδεση των φοιτητών με τη βιομηχανία διευκολύνεται περαιτέρω μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των φοιτητών και αναζήτησης θέσεων εργασίας στα μέλη του ΣΕΒ.

Προσεχώς, η συνεργασία θα εστιάσει (α) στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων με εξειδικευμένα προγράμματα για στελέχη επιχειρήσεων, αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία της Ακαδημίας AI Minds (β) στη διασύνδεση με την καινοτομία για τη μετατροπή νέων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες, αξιοποιώντας την εμπειρία του κέντρου επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του ΟΠΑ (γ) στη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας μέσω συναντήσεων με στελέχη επιχειρήσεων και επισκέψεων σε βιομηχανίες (δ) στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη διαρκή βελτίωση του θεσμικού πλαισίου εκπαίδευσης και έρευνας.

Πρόθεση του ΣΕΒ είναι να συνεργαστεί με περισσότερα πανεπιστήμια, ειδικά στην περιφέρεια. Η επένδυση στη γνώση και η σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις αφορά πρωτίστως τους νέους. Αφορά δηλαδή το μέλλον της χώρας και όλοι πρέπει να συνδέσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό τον εθνικό στόχο.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ