Τεχνητή Νοημοσύνη: το μέλλον είναι ήδη εδώ

Άρθρο κας Μάγκυ Αθανασιάδη, Διευθύντριας Καινοτομίας ΣΕΒ, στο Κεφάλαιο

Η συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις ξεκλειδώνει τεράστιες ευκαιρίες για την ελληνική επιχειρηματικότητα

H Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πλέον το μέλλον, αλλά μια πραγματικότητα που έχει ήδη έρθει. Βλέπουμε ρομπότ με δυνατότητα λήψης αποφάσεων, μη επανδρωμένα drones, ρομπότ αναγνώρισης ομιλίας, τα γνωστά σε όλους chatbots και πληθώρα συστημάτων μηχανικής μάθησης που μαθαίνουν από τα δεδομένα, εντοπίζουν μοτίβα συμπεριφοράς, κάνουν προβλέψεις και λαμβάνουν αποφάσεις με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Προφανώς απαιτείται αρκετός χρόνος και τεράστιοι όγκοι δεδομένων ώστε τα συστήματα αυτά να εκπαιδευτούν κατάλληλα. Όταν όμως αυτό συμβεί, οι επιχειρήσεις λαμβάνουν ορθότερες αποφάσεις και ενεργούν πολύ πιο γρήγορα. Μειώνουν σημαντικά τα λάθη σε επαναλαμβανόμενες, χρονοβόρες διαδικασίες που είναι επιρρεπείς σε ανθρώπινα λάθη. Έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της παραγωγής 24/7, πρόβλεψης αστοχιών και έγκαιρης δρομολόγησης εργασιών συντήρησης, επισκευής, προμήθειας πρώτων υλών και εξαρτημάτων. Ελαχιστοποιείται έτσι ο χρόνος διακοπής της λειτουργίας των γραμμών παραγωγής και μειώνεται το λειτουργικό τους κόστος.

Ένας ακόμη τομέας που εισπράττει σημαντικά οφέλη από τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είναι το στοχευμένο μάρκετινγκ. Αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης είναι σε θέση να διαμορφώνουν εξατομικευμένες προσφορές υψηλής ακρίβειας, αφού επεξεργαστούν τη συμπεριφορά πιθανών και ενεργών αγοραστών.

Για επιχειρήσεις όπου η ασφάλεια των δεδομένων είναι σημαντική, όπως για παράδειγμα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τον εντοπισμό κακόβουλων δραστηριοτήτων που επιδιώκουν να θέσουν σε κίνδυνο ψηφιακές συσκευές και να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

Στην ιατρική επίσης η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση, καθώς ο γιατρός θα γνωρίζει τη συνολική εικόνα του ασθενούς, την αλληλοεπίδραση των γονιδίων μεταξύ τους και με το περιβάλλον, τους μοριακούς μηχανισμούς που προκαλούν τη νόσο και πολλά άλλα που θα του επιτρέπουν να εφαρμόζει απόλυτα στοχευμένη και εξατομικευμένη ιατρική στον κάθε ασθενή.

Είναι σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεκλειδώνει τεράστιες ευκαιρίες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της McKinsey, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσουν τις ταμειακές ροές πάνω από 120% έως το 2030. Οι δαπάνες παγκόσμια για λύσεις ΤΝ σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), αυξάνονται κατά σχεδόν 20% το 2022 και αναμένεται να σπάσουν το όριο των $500 δισ. το 2023.

Οι λύσεις που μπορούν να κατακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις
Οι Ελληνικές επιχειρήσεις αν και έχουν καταλάβει την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών, εμφανίζουν μια σχετική ανασφάλεια, που εδράζεται από τη μια στην αβεβαιότητα που φέρνει το καινούργιο σε συνδυασμό με το επενδυτικό ρίσκο, αλλά σχετίζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό και με ελλείψεις σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και καινοτομική ικανότητα.

Για να προχωρήσουν γρήγορα σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς και να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους οι Ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να χτίσουν γέφυρες συστηματικής συνεργασίας με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις. Μέσω τέτοιων συνεργασιών θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε υψηλής ποιότητας έρευνα, πρόσβασης σε ταλαντούχους νέους επιστήμονες και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών με το ελάχιστο ρίσκο.

Στην έβδομη θεματική εκδήλωση “Innovation Ready” του ΣΕΒ για «Λύσεις τεχνητής νοημοσύνης για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις», παρουσιάστηκαν 10 νεοφυείς εταιρείες με προτάσεις και λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης που αξίζει να γνωρίσετε! Οι Bryq, D-cube, FORTHSight, InAccel, Logstail, ROBENSO, SCiO, SEEMS PC, SPIN Analytics, up2metric, επιβεβαιώνουν ότι στην Ελλάδα παράγεται υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνολογική καινοτομία, με αιχμή την τεχνητή νοημοσύνη.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ