Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ) Οινοφύτων

Ανδρέας Λουκάτος
Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων · Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΒΣΕ  

Άρθρο στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο ΣΕΒ – Ρυθμιστικό Περιβάλλον και Επιχειρήσεις – 30 Μαρτίου 2022

Στα Οινόφυτα περιοχή έκτασης 11.582 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί (2019) Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση (ΑΒΣ) που πρέπει, με πολεοδομική οργάνωση και ανάπτυξη των κατάλληλων έργων υποδομής, να μετατραπεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης (ΕΠΕ), σύμφωνα με τον νόμο 3982/2011. Το έργο είναι μέρος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Ασωπού.

Στην ΑΒΣ Οινοφύτων δραστηριοποιούνται περισσότερες από 300 βιομηχανίες που απασχολούν περισσότερους από 15.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Παρά τη σημαντική αυτή βιομηχανική δραστηριότητα, η περιοχή δεν αναπτύχθηκε ως Οργανωμένος Υποδοχέας Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων (Βιομηχανική Περιοχή, Επιχειρηματικό Πάρκο κ.λπ.), με αποτέλεσμα αρνητικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μετά από αίτηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Ιούνιος 2017), σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε (Απρίλιος 2019) στον χαρακτηρισμό της ΑΒΣ και στη θεσμοθέτηση των αναγκαίων ενεργειών για τη μετατροπή της σε ΕΠΕ.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Μελέτες (προκαταρκτική πολεοδομικής οργάνωσης, λειτουργικού σχεδιασμού έργων υποδομής, business plan, περιβαλλοντικών επιπτώσεων κ.λπ.) για την υποβολή φακέλου – αίτησης ανάπτυξης του Πάρκου προς τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ)
  • Πολεοδομική μελέτη
  • Πράξη Εφαρμογής
  • Έργα Υποδομής, όπως σύστημα ύδρευσης (Μονάδα Επεξεργασίας Νερού και δίκτυο ύδρευσης), δίκτυο αποχέτευσης και Μονάδα Καθαρισμού υγρών Αποβλήτων, δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, οδοποιία κ.λπ.

Πραγματοποιείται από εταιρεία ειδικού σκοπού (συστάθηκε τον 09/2019), σύμφωνα με τον ν.3982/2011, την Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων, υπό την εποπτεία της ΓΓΒ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Αρχικοί βασικοί μέτοχοι είναι η ΕΤΒΑΒΙΠΕ και οι εγκατεστημένες στην ΑΒΣ Οινοφύτων εταιρείες ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ως Πρόεδρος, ο Δήμαρχος Τανάγρας και ο Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) ως μέλη.

Ο προϋπολογισμός είναι περίπου 115 εκατομμύρια ευρώ. Πηγές χρηματοδότησης είναι ίδια κεφάλαια των μετόχων, οι κατά νόμο -στο πλαίσιο της πολεοδόμησης- εισφορές σε χρήμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και ιδιοκτητών γης, δανεισμός και ενδεχομένως επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η υποβολή του φακέλου αίτησης ανάπτυξης έχει οριστεί, μετά από επικαιροποίηση χρονοδιαγράμματος λόγω πανδημίας, τέλος 04/2022. Στη συνέχεια η Πολιτεία (ΥΠΑΝΕΠ και ΥΠΕΝ) θα προχωρήσει στην έγκριση ανάπτυξης – αδειοδότηση του Πάρκου (εκτιμάται τέλος 2022). Ακολουθούν πολεοδομική μελέτη και έγκρισή της και Πράξη Εφαρμογής και κύρωσή της. Εκτιμάται ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2ο τρίμηνο 2025.

Ακολουθεί η κατασκευή των έργων υποδομής. Ο νόμος επιτρέπει να πραγματοποιηθεί σε 4 φάσεις, ωστόσο σχεδιάζεται ολοκλήρωση σε 2 φάσεις για επιτάχυνση δημιουργίας του Πάρκου. Η Α΄ φάση, περιλαμβάνεται και η κατασκευή Μονάδας Καθαρισμού υγρών Αποβλήτων για το σύνολο του Πάρκου, εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος 2026 και η Β’ φάση, άρα και η ολοκλήρωση του Πάρκου, αρχές 2028.Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης συναρτάται, σε πολύ σημαντικό βαθμό, με την ταχύτητα ενεργειών (γνωμοδοτήσεις, αδειοδοτήσεις, εγκρίσεις κ.λπ.) των αρμόδιων δημοσίων αρχών.

Τα οφέλη για την περιοχή:

  • Περιβαλλοντική και Λειτουργική Εξυγίανση, με πολεοδομική οργάνωση, κατασκευή σύγχρονων έργων υποδομής (π.χ. Μονάδα Καθαρισμού υγρών Αποβλήτων) και λειτουργία οργανωμένου υποδοχέα βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων
  • Διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας – μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας
  • Προσέλκυση νέων επενδύσεων, άρα ενίσχυση της συμμετοχής της βιομηχανικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής στο εθνικό ΑΕΠ και στις εξαγωγές
  • Συμβολή στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό και τη στροφή προς την κυκλική οικονομία των βιομηχανιών και επιχειρήσεων
  • Δημιουργία νέων, βιώσιμων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις, με ευρύτερες πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής.

Πρόκειται για την πρώτη σε εθνικό επίπεδο προσπάθεια μετατροπής μιας ΑΒΣ σε ΕΠΕ, άρα βελτιστοποίησης πολεοδομικά και περιβαλλοντικά της βιομηχανικής δραστηριότητας σε μια περιοχή με πολύ σημαντική συμβολή στο περιφερειακό και εθνικό ΑΕΠ. Έτσι, θα υπάρχει πολύ κοντά στην Αθήνα, με προνομιακή θέση επί της ΠΑΘΕ και δυνατότητα σύνδεσης με τα λιμάνια του Πειραιά και της Χαλκίδας, ένα σύγχρονο οργανωμένο Βιομηχανικό και Επιχειρηματικό Πάρκο, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες περιπτώσεις (π.χ. Καλοχώρι Θεσσαλονίκης). Σημαντική προϋπόθεση η συντονισμένη, χωρίς καθυστερήσεις και παλινδρομήσεις ανταπόκριση του δημόσιου τομέα κατά τη διαδικασία.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ