Άρθρο του Προέδρου ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα: «11 προτάσεις για επιστροφή στην ανάπτυξη» στην εφημερίδα «DOCUMENTO», 11/12/2016

11 Δεκεμβρίου 2016 | Άρθρα & Συνεντεύξεις
Θεματικές: Μεταρρυθμίσεις

Μετά την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και την αναγνώριση που λαμβάνουμε από τους εταίρους μας. Όμως το αυστηρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία, με τα υψηλά πλεονάσματα, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε νέα αύξηση των φόρων.  Το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί με διατηρήσιμη δημοσιονομική πειθαρχεία και φιλοαναπτυξιακή πολιτική βούληση, ώστε να αποδείξουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε μια σοβαρή χώρα. Μόνο τότε τα ζητούμενα πλεονάσματα θα μειωθούν, τόσο σε απόλυτους αριθμούς, όσο και σαν ποσοστό του ΑΕΠ, με μία νέα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μετά το 2018.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να συμφωνήσουμε επιτέλους όλοι, κυβέρνηση, κοινωνία και επιχειρήσεις ότι πρέπει να προτάξουμε την πραγματική οικονομία και να βασισθούμε στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα με ένα άλλο μείγμα πολιτικής.  Είναι βέβαια δεδομένο ότι οι στόχοι του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζει η χώρα πρέπει να επιτευχθούν, ώστε να επανέλθει η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής.  Επιγραμματικά ο ΣΕΒ προτείνει τα ακόλουθα:

  1. Να ρυθμιστεί το φορολογικό βάρος, έτσι ώστε να πέφτει σε περισσότερους ώμους, με επιθετική πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών παντού και την χορήγηση φορολογικών κινήτρων προς τους πιο παραγωγικούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις (μείωση μη μισθολογικού κόστους, υπεραποσβέσεις επενδύσεων, αφορολόγητες παροχές στους εργαζόμενους, κ.α.).
  2. Να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
  3. Να εγγυηθούμε την ασφάλεια της εργασίας και ταυτόχρονα την ευελιξία της ώστε να διευκολυνθεί η αναπτυξιακή διαδικασία. Το εργασιακό καθεστώς, όπως ισχύει, δεν δημιουργεί αντικίνητρα στην οικονομική δραστηριότητα. Έχει μάλιστα συμβάλλει εδώ και τρία χρόνια στην σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.  Η επιχειρηματική κοινότητα ανησυχεί κυρίως για την υποχρεωτική διαιτησία, όπως εφαρμόζεται, καθώς και ορισμένες κακές πρακτικές του συνδικαλισμού, που αμφότερες αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία και πρέπει να διορθωθούν.
  4. Να αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίων, ώστε να δοθεί ένα μήνυμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στις αγορές.
  5. Να διοχετευθεί με ταχείς ρυθμούς η μη τραπεζική ρευστότητα στην αγορά από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, τον αναπτυξιακό νόμο και τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης – ΕΤΕΑΝ, διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί, κ.τ.λ.)
  6. Να γίνει ο ΕΝΦΙΑ ανταποδοτικός φόρος που θα επιβαρύνει όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα, αναλογικά με την πραγματική τους αξία και να καταργηθεί για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για παραγωγική διαδικασία. Επίσης, να καταργηθεί ο φόρος υπεραξίας ακινήτων και όχι να μεταφέρεται συνεχώς η εφαρμογή του στο μέλλον καθώς, έτσι, εμποδίζεται η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
  7. Να δημιουργηθεί Ομάδας Δράσης για την άρση όλων των διαδικαστικών/συναλλακτικών εμποδίων όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματική λειτουργία (αδειοδότηση, εγκατάσταση, γραφειοκρατία, κ.τ.λ.), όπως αποτυπώνονται στις διεθνείς κατατάξεις της χώρας μας από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς (World Economic Forum, World Bank, κ.τ.λ.)
  8. Να συντμηθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης με την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων, ώστε να αυξηθεί  η παραγωγικότητα τους (εισαγωγή τεχνολογίας, κ.τλ.)
  9. Να προβλεφθεί στη νομοθεσία μέγιστος χρόνος δημοσίευσης/έκδοσης υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που να μην υπερβαίνει τους έξι μήνες.
  10. Να δρομολογηθεί μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου θα καθιερωθεί στην πράξη ο 2ος και 3ος πυλώνας, με στόχο την μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την αύξηση των εισοδημάτων των εργαζομένων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
  11. Τέλος να διαμορφωθεί ένα λειτουργικό και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την προπτωχευτική και πτωχευτική διαδικασία που να επιλύει γρήγορα, δίκαια και αποτελεσματικά το καρκίνωμα των κόκκινων δανείων.

Τα παραπάνω είναι ένα απάνθισμα από τις προτάσεις του ΣΕΒ. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν αντίστοιχες προτάσεις και από άλλους φορείς.  Όλες αυτές οι προτάσεις αξίζει να συζητηθούν στο δημόσιο διάλογο και οι πιο εύστοχες να υιοθετηθούν το ταχύτερο δυνατό.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ