Δυναμικό άνοιγμα στην Σαουδική Αραβία

Άρθρο Δρ. Γιώργου Ξηρογιάννη, Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στα Νέα

Σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Σαουδικής Αραβίας προκύπτουν για τους περισσότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως οι κατασκευές, τα φάρμακα, η ενέργεια, οι ψηφιακές τεχνολογίες, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Επίσης, η συμβολή στην ελληνική οικονομία μέσω του τουρισμού και των επενδύσεων παραμένει αξιοσημείωτη.

Οι ευκαιρίες αυτές αναδείχτηκαν στη συνάντηση των Προέδρων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (Προέδρος της ΤΕΜΕΣ ΑΕ) και Λούμπνα Ολαγιάν (επικεφαλής του Olayan Group), στο Ριάντ, στις 13 Μαρτίου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο Υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Καλίντ αλ Φαλίχ, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης, ο Έλληνας Πρέσβης στην Σαουδική Αραβία, Αλέξης Κωνσταντόπουλος και ο υπογράφων.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, που δημιούργησε ο ΣΕΒ με τη Συνομοσπονδία των Επιμελητηρίων Βιομηχανίας της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί μοχλό για την περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και την εμβάθυνση της επενδυτικής συνεργασίας. Ο ΣΕΒ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο μπορούν να λειτουργήσουν ως πύλη μεταξύ των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων, βοηθώντας στη δικτύωση αλλά και στην άρση επενδυτικών και εμπορικών εμποδίων στις δυο χώρες.

Κοινή διαπίστωση των μελών του ΣΕΒ που δραστηριοποιούνται στη Σαουδική Αραβία, αποτελεί το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, οι ισχυρές διμερείς σχέσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων. Όπως διαπιστώθηκε στη συνάντηση των Προέδρων του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, η Σαουδαραβική αγορά αποτελεί μία από τις κορυφαίες αγορές της Μέσης Ανατολής για τα ελληνικά προϊόντα, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 105% το 2021. Γεωγραφικά, βρίσκεται στο κέντρο μιας ταχέως αναπτυσσόμενης περιοχής, με 425 εκατομμύρια καταναλωτές. Αν και η Σαουδική Αραβία αποτελεί την ισχυρότερη χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή πετρελαίου, σημαντικό παραγωγικό πυλώνα αποτελούν τα προϊόντα μεταποίησης, όπως τα μέταλλα, τα δομικά υλικά και οι ηλεκτρικές συσκευές. Αυτό ανοίγει το δρόμο σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, δεδομένης της συμπληρωματικότητας προϊόντων και υπηρεσιών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σαουδική Αραβία είναι το μεγαλύτερο εργοτάξιο της Μέσης Ανατολής, με έργα άνω του €1δισ. έως το 2030, δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες στους κλάδους των κατασκευών και των δομικών υλικών, των υποδομών. Επίσης, πολύ καλές είναι οι προοπτικές για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών. Για τον ίδιο λόγο, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνογνωσία στη διαχείριση υδάτινων πόρων, αποβλήτων και ενέργειας. Τέλος, σημαντική ευκαιρία ανοίγεται στον κλάδο της τεχνολογίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης ψηφιακών εφαρμογών που βοηθούν τη διαφοροποίηση της τοπικής οικονομίας και τη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

Ο ΣΕΒ και το Επιχειρηματικό Συμβούλιο αναγνωρίζουν τις σημαντικές ευκαιρίες στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας. Διαθέτουν όλο το πλέγμα δράσεων ExportReady στα μέλη τους στοχεύοντας στην αύξηση της εμπορικής αλλά και της επενδυτικής ροής ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία αυτή και να αυξήσουν το επιχειρηματικό τους αποτύπωμα στην περιοχή.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ