Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα στην Εφημερίδα Των Συντακτών, με θέμα: “Ψηφιακό όραμα ΣΕΒ και επιχειρήσεις”, 24/6/2017

1. Πόσο κρίσιμη είναι η ψηφιακή στρατηγική στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων, εν όψει του συμβολικού 2021;

Ζούμε ήδη την 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Μια επανάσταση που αλλάζει τα πάντα. Τον τρόπο που μαθαίνουμε, που εργαζόμαστε, που ζούμε. Τον τρόπο με τον οποίον αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο και τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν. Κάθε λεπτό, 2,4 δις άνθρωποι είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Νέοι όροι όπως Big Data, Cloud, Artificial Intelligence, Machine Learning γίνονται αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Η ψηφιακή επανάσταση αλλάζει τον κόσμο. Μετασχηματίζει τις επιχειρήσεις. Επαναπροσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα Εξαφανίζει τα όρια μεταξύ κλάδων και αγορών. Δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα που στηρίζονται στις συνεργασίες και καλλιεργούν νέες ψηφιακές δεξιότητες. Δημιουργεί νέα κανάλια διανομής και νέα προϊόντα πιο εξατομικευμένα, προσαρμοζόμενα στις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Αλλάζει τη σχέση με τους πελάτες, προσφέροντας υπηρεσίες αντί για προϊόντα (η λεγόμενη shared economy).
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μας είναι πλέον επιτακτικός και τα οφέλη της ψηφιακοποίησης πολλά. Είναι θέμα επιβίωσης και, σε δεύτερο χρόνο, ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν για να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η υλοποίηση μίας πλήρους αναπτυγμένης «Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς» (Digital Single Market) μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 3% ετησίως.
2. Τι μπορούμε να πετύχουμε με την ψηφιακή οικονομία και ποιο είναι το ψηφιακό στρατηγικό σχέδιο που προτείνει ο ΣΕΒ;
Πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, σε συνεργασία με την Accenture, έδειξε ότι εάν η Ελλάδα αξιοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ψηφιακή Οικονομία, μπορεί μέχρι το 2021 να αυξήσει επιπλέον το ΑΕΠ κατά 4% (€ 7,6 δισ.) και να δημιουργήσει 50.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μέχρι το 2030 θα μπορούσε να γίνει ψηφιακά ώριμη χώρα.

Ο ΣΕΒ προτείνει μία συνολική Ψηφιακή Στρατηγική, βασισμένη σε τέσσερις άξονες με 60 αλληλένδετες δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας:

  • Δημιουργία υποδομών και ρυθμίσεων, όπως ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και ασύρματων δικτύων, κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την παροχή ανοιχτών δεδομένων, εξασφάλιση του ηλεκτρονικού απορρήτου και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, που αποτελούν προαπαιτούμενο για την ομαλή εφαρμογή της ψηφιακής της στρατηγικής.
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση με ουσιαστικά βήματα για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά το διοικητικό κόστος στο δημόσιο τομέα και η επιβάρυνση της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις και τους πολίτες
  • Εξειδικευμένες δράσεις στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλους του κλάδους της οικονομίας, όπως η «ευφυής» βιομηχανία και μεταποίηση, η διασυνδεδεμένη εφοδιαστική αλυσίδα, η εξατομίκευση προϊόντων και υπηρεσιών, το ψηφιακό κατάστημα, ηλεκτρονική τραπεζική, κοκ.
  • Δημιουργία «Ελληνικού Ψηφιακού Κόμβου», που θα παράγει επιπρόσθετη αξία σε πολλαπλές διαστάσεις για την ελληνική οικονομία, καθώς θα βοηθήσει το κράτος να δημιουργήσει μια στρατηγική σε σχέση με τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων, θα προωθήσει τις φιλοδοξίες των αστικών κέντρων για τον μετασχηματισμό τους σε «ευφυείς πόλεις», θα προσφέρει «ευφυείς» λύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της οικονομίας, θα αποτελέσει το πεδίο έρευνας και πειραματισμού γύρω από τη δημιουργία ψηφιακών πλατφορμών.
3. Αναπτύσσεται διεθνώς μία μεγάλη συζήτηση σχετικά με τον μετασχηματισμό, σημαντικό ή και ολοκληρωτικό, πολλών κλάδων της οικονομίας, μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Με ποιον τρόπο προσεγγίζει ο ΣΕΒ το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με τα μέλη του;
Η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία πρέπει να είναι ψηλά στην εθνική ατζέντα. Ο ΣΕΒ συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο για την υιοθέτηση ενός αναπτυξιακού υποδείγματος, με την ψηφιακή οικονομία βασικό καταλύτη και πολλαπλασιαστή. Έχει συστήσει Επιτροπή για την Ψηφιακή Οικονομία που απαρτίζεται από κορυφαία στελέχη του ιδιωτικό τομέα. Με αναλύσεις, μελέτες και τεχνογνωσία η Επιτροπή είναι ενεργά παρούσα στη χάραξη ενός ξεκάθαρου, μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ψηφιακή Ελλάδα, αλλά και το σχεδιασμό άμεσων θεσμικών και προγραμματικών παρεμβάσεων για θέματα που άπτονται της ψηφιακής οικονομίας. Επιπλέον, καταθέτει ειδικότερες προτάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ, και προωθεί τη διάχυση βέλτιστων ψηφιακών πρακτικών.

Τέλος, ο ΣΕΒ θεωρεί προαπαιτούμενο, για την επιτυχή υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής της Ελλάδας, τη θέσπιση ενός αποτελεσματικού μοντέλου διακυβέρνησης στο οποίο συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας και το οποίο θα εγγυάται την απρόσκοπτη ψηφιακή μετάβαση. Να τονίσω εδώ ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν αφορά μόνο τη δημόσια διοίκηση αλλά το σύνολο της οικονομίας, συνεπώς δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μίας κυβέρνησης. Είναι υπερκομματικό, εθνικό ζήτημα συνεπώς απαιτείται σύμπραξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι απαραίτητη για την κατανόηση των αναγκών ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και των επιχειρήσεων για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό, υλοποίηση, παρακολούθηση αλλά και αξιολόγηση της μετάβασης της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

Εφημερίδα Των Συντακτών

 

Ένθετο «Επιχειρήσεις»
κα Αλεξάνδρα Λεφοπούλου

 

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ