Οι startup στην υπηρεσία των Logistics & Industry 4.0

Άρθρο κ. Βασίλη Κατσαντώνη, Associate Advisor Τομέας Καινοτομίας ΣΕΒ, στο περιοδικό Logistics & Management, Οκτώβριος 2022

Tα Logistics, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, τομείς ιδιαίτερα νευραλγικοί για κάθε οικονομία και αναγκαία συνθήκη για την απρόσκοπτη λειτουργία όλου του φάσματος της οικονομικής δραστηριότητας μιας χώρας, δε μένουν ανέγγιχτοι από την επέλαση των τεχνολογιών της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ειδικά για την Ελλάδα, ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας συμβάλλει σημαντικά σε ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και συνιστά βασικό μοχλό ανταγωνιστικότητας και γεωπολιτικού πλεονεκτήματος.

Το σίγουρο είναι ότι και στη χώρα μας οι τεχνολογικές εξελίξεις θα ωθήσουν τις μεταφορές και τις υπηρεσίες logistics σε μια νέα εποχή. Αυτό σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν με ταχύτατους ρυθμούς εάν δεν θέλουν να απωλέσουν έδαφος σε επίπεδο παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας. Κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της αβεβαιότητας και στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων, διαδραματίζουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η αξιοποίηση των δεδομένων που αυτές συνεπάγονται, η γρήγορη προσαρμοστικότητα και η συνεχής καινοτομία.

Η ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα προτάσσει την αυτοματοποίηση, την απλοποίηση των αποφάσεων μέσω της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, καθώς και τη διαφάνεια και αμεσότητα στη συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. Οι προκλήσεις για επιβίωση και επιτυχία στην παγκόσμια αγορά επιβάλλουν την υιοθέτηση ευέλικτων επιχειρησιακών μοντέλων με πράσινο αποτύπωμα και επενδύσεις σε ψηφιακό μετασχηματισμό.

Με την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, την έκρηξη των επιστροφών προϊόντων και την κυκλική οικονομία, η βελτιστοποίηση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας σε όλα τα κανάλια, ψηφιακά και φυσικά, γίνεται προαπαιτούμενο επιβίωσης και είναι ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση των πελατών και τη μείωση του κόστους. Η αποτελεσματική συνεργασία και διασύνδεση των πληροφοριών της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα επιμέρους συστήματα της επιχείρησης δίνει τη δυνατότητα για έγκαιρη και αποτελεσματική απόκριση.

Η επεξεργασία και η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο αποτελεί προϋπόθεση για αποτελεσματικές και ευέλικτες λειτουργίες εφοδιαστικής αλυσίδας. Μέσω της χρήσης σενσόρων και της τεχνολογίας IoT συλλέγονται όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Το μεγάλο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι η μετατροπή των δεδομένων πραγματικού χρόνου σε “real time analytics” και στη συνέχεια σε “real time αποφάσεις” που θα επιτρέψουν την αυτόματη εκτέλεση της επιχειρησιακής στρατηγικής και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών. Η ΤΝ (τεχνητή νοημοσύνη) και η μηχανική μάθηση είναι οι κυρίαρχες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να έχουν αποφάσεις πραγματικού χρόνου. Ταυτόχρονα, εφαρμογές blockchain υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο στην εφοδιαστική αλυσίδα για να επιλύσουν το πρόβλημα της διάθεσης και κοινής χρήσης δεδομένων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, βελτιώνοντας έτσι τη διαφάνεια και προάγοντας την εμπιστοσύνη

Τα αυτόνομα οχήματα, τα drones και οι πλατφόρμες διασύνδεσης διαφορετικών τύπων μεταφορών θα αλλάξουν το μέλλον της μεταφοράς προϊόντων και θα κυριεύσουν στην ψηφιακή εφοδιαστική αλυσίδα του μέλλοντος. Ενώ, η έλευση των ρομπότ στη διαχείριση των αποθηκών σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Τα αυτόνομα κινούμενα ρομπότ μπορούν να επεξεργαστούν παραγγελίες και να συλλέξουν τα προϊόντα από τις θέσεις που είναι αποθηκευμένα, 4 φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους, καθώς και να προσαρμοστούν αυτόματα στις χωροταξικές αλλαγές και στα μεταβαλλόμενα πρότυπα διαδικασιών της αποθήκης.

Πολλές από τις παραπάνω νέες δυνατότητες είναι τεχνολογικά πεδία στα οποία διακρίνονται ελληνικές startups που έχουν αναπτύξει αξιόπιστες και εμπορικά δοκιμασμένες, ακόμα και στις αγορές του εξωτερικού, επιχειρησιακές λύσεις. Τέτοιες εξέχουσες περιπτώσεις φιλοξενήθηκαν στην 9η ψηφιακή συνάντηση δικτύωσης του ΣΕΒ για τη βιομηχανία Innovation Ready, με τίτλο «Accelerating Industry 4.0 in Logistics & Supply Chain Management».

Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις όπως της Data Viva και της PEOPLE για την παρακολούθηση της παγκόσμιας εταιρικής εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι πλατφόρμες των Last Mily, Nine Fleet και Optechain που βελτιστοποιούν μέσω ΤΝ την αυτόματη δρομολόγηση πολλαπλών οδηγών, ηλεκτροκίνητων στόλων και υποστηρίζουν παραδόσεις σε όλο το φάσμα των first, middle και last mile. Οι καινοτομίες των Flyee και Probotek, με την πρώτη να σχεδιάζει, να κατασκευάζει και να παραχωρεί προς εκμετάλλευση παραμετροποιημένους εταιρικούς στόλους drone με δυνατότητες κάθετης αεροπροώθησης ή ακόμα και θαλάμου ψύξης. Η δεύτερη να εφαρμόζει σταθμούς αυτόματου ανεφοδιασμού και παραδόσεων drone που μπορούν να επεκτείνουν τα υπάρχοντα δίκτυα διανομής και να συνδέει όλα τα αυτόνομα οχήματα μεταφοράς σε ενιαία πλατφόρμα που μπορεί να ελέγχεται ακόμα και από έναν μόνο χρήστη! Ενώ, η Cibos Innovation επικεντρώνεται στην αποθήκη του μέλλοντος με ρομποτικά εργαλεία vision και voice picking και η e-Kinesis παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες retrofit για εξηλεκτρισμό των πετρελαιοκίνητων στόλων.

Αναμφισβήτητα, οι εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο που απαιτεί τη συμμετοχή της Πολιτείας με κίνητρα, νομοθετικές ρυθμίσεις και εργαλεία ενίσχυσης. Στον ΣΕΒ προτάσσουμε και υπηρετούμε συστηματικά έναν επιπλέον στρατηγικό στόχο για τη βιομηχανία. Την ανάπτυξη συνεργασιών με καινοτόμες startups ως απάντηση στις σύγχρονες προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμό και της βιώσιμης ανάπτυξης.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ