Επιχειρηματικά οικοσυστήματα με αναπτυξιακή δυναμική

Πρωτοβουλία του ΣΕΒ για ισχυρά επιχειρηματικά οικοσυστήματα σε πεδία με σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις και συνεργασίες

Βάζουμε στόχο να ενδυναμώσουμε τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα σε τομείς που αναπτύσσονται διεθνώς και που ταυτόχρονα παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Στόχοι

  • Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής και της επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Η ενδυνάμωση της έρευνας και περισσότερη καινοτομία σε κλάδους με αναπτυξιακή δυναμική.
  • Η κουλτούρα συνεννόησης και η καλλιέργεια συνεργασιών μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων, ΜμΕ, startups, επενδυτών, ερευνητικών ομάδων, ΑΕΙ, κοκ για οικονομίες κλίμακας, ταχύτερη ανάπτυξη και μεγέθυνση.
  • Η δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων – σε όρους αγορών, ρυθμιστικού πλαισίου, χρηματοδότησης, κλπ – για την ανάπτυξη επιχειρηματικών οικοσυστημάτων.
  • Η διασύνδεση με αντίστοιχα οικοσυστήματα του εξωτερικού για διεθνείς συνεργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

1. ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ (CLUSTERS)

Ο ΣΕΒ σε συνεργασία με τη BCG υλοποίησε μελέτη για την καταγραφή των διεθνών ευκαιριών για επιλεγμένους κλάδους της ελληνικής μεταποίησης και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους μέσα από την ανάπτυξη επιχειρηματικών δικτύων (clusters).

Στη μελέτη, Agrifood & Pharma αναδεικνύονται ως οι πλέον ενδεδειγμένες θεματικές περιοχές για τη δημιουργία επιχειρηματικών δικτύων ενώ παρουσιάζεται και οδικός χάρτης για την ανάπτυξή τους βασισμένων στις διεθνείς καλές πρακτικές.

2. HEALTHCARE & LIFE SCIENCES

Το ελληνικό οικοσύστημα υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ διαθέτει και τα κατάλληλα εφόδια για να αναδειχτεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες επενδύουν δυναμικά (αναμένονται επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ  σε βάθος τετραετίας), ενώ ο κλάδος μετράει πάνω από 100 ιδιαίτερα δυναμικές και καινοτόμες startups.

Πώς βοηθάμε στην ενίσχυση του οικοσυστήματος

Εδραίωση της συστηματικής επικοινωνίας και της διαρκούς ανταλλαγής απόψεων με τα διμηνιαία Healthcare & Life Sciences Meet-ups μεταξύ startups, ερευνητών, φαρμακοβιομηχανίας, και άλλων φορέων για την ανάπτυξη του τομέα.

  • 1ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 14 Ιουλίου 2022
    • Για πρώτη φορά εκπρόσωποι από 51 start ups του κλάδου γνωρίστηκαν μεταξύ τους και αντάλλαξαν σκέψεις και απόψεις με την Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ για τις προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική και διεθνή αγορά αλλά και για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν.
  • 2ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 11 Οκτωβρίου 2022
    • Η δεύτερη συνάντηση είχε στόχο τη στρατηγική πληροφόρηση σε θέματα ψηφιακής υγείας. Περιλάμβανε επισκόπηση της παγκόσμια αγοράς, με έμφαση στο καθεστώς των αποζημιώσεων από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας, στο νομικό πλαίσιο των κλινικών δοκιμών και στη διασφάλιση χρηματοδότησης.
  • 3ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 15 Δεκεμβρίου 2022
    • Η τρίτη συνάντηση της ομάδας εργασίας έχει στόχο τη διερεύνηση συνεργειών ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του ελληνικού οικοσυστήματος. Έξι από τις σημαντικότερες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μιλούν για τα σχέδια τους και συζητούν με startups και scaleups για τις προοπτικές συνεργασίας.
  • 4ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 23 Μαρτίου 2023
    • Στόχος του 4ου meetup είναι να φέρει σε επαφή παρόχους υπηρεσιών υγείας όπως νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα με νεοφυείς εταιρείες και ερευνητικές ομάδες που παράγουν τεχνολογία στο χώρο των υπηρεσιών υγείας και βιοεπιστημών για τη διερεύνηση συνεργειών και συνεργασιών.
  • 5ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 6 Ιουλίου 2023 
    • Στο 5ο healthcare – Life sciences meetup υποδεχθήκαμε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στο κλάδο των βιο-επιστημών παγκοσμίως, τον κ. Στέλιο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο ΔΣ της Biogen. Με τον κ. Παπαδόπουλο, συζητήσαμε για τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο των επιστημών υγείας και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας.
  • 6ο Healthcare & Life Sciences Meet-up | 14 Μαρτίου 2024
    • Startups του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας και αντιπροσωπεία του ΣΕΒ συμμετείχαν στην εκδήλωση «The MedTech scale up journey: from research to commercialization – Opportunities for UK Greece collaboration» που συνδιοργανώθηκε από την ελληνική Πρεσβεία στο Λονδίνο και το London Institute for Healthcare Engineering (LIHE) του King’s College London (KCL).

3. CLEAN-TECH & CLIMATE-TECH

Το οικοσύστημα ενέργειας και περιβάλλοντος προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, λόγω της πράσινης μετάβασης, για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία αξίας σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών τομέων και τεχνολογιών. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκή προσπάθεια ανίχνευσης νέων τεχνολογιών και βέλτιστων πρακτικών παραγωγής για την υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης και την αντιμετώπιση του ανθρακικού αποτυπώματος στο περιβάλλον από τη βιομηχανική δραστηριότητα. Καταλύτης για να επιτύχουμε είναι οι συνεργασίες, αλλά και η αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Σχετικές Εκδηλώσεις

Σχετικά Νέα

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ