Οι e-τεχνολογίες και η ενέργεια

Άρθρο κας Μάγκυς Αθανασιάδη, Διευθύντριας Τομέα Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας & Καινοτομίας του ΣΕΒ, στο Βήμα της Κυριακής

Η μείωση του ενεργειακού κόστους προβάλει σήμερα ως το «ιερό δισκοπότηρο» της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας για τις σύγχρονες επιχειρήσεις, σε μια περίοδο πληθωριστικών πιέσεων και διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με την ενεργειακή μετάβαση να\ αποτελεί, συγχρόνως, μια αναπόδραστη επιλογή στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, οι επιχειρήσεις καλούνται να αξιοποιήσουν δυνατότητες, όπως είναι αυτές που προσφέρουν οι ψηφιακές εφαρμογές της ενεργειακής εξοικονόμησης και αποδοτικότητας. Η ενεργειακή αποδοτικότητα παραμένει σήμερα μια μεγάλη, αναξιοποίητη ευκαιρία για τη μείωση του μεταβλητού κόστους στον μεταποιητικό τομέα. Παγκοσμίως, το 23% του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων συνδέεται με τη χρήση ενέργειας.

Λύσεις χαμηλών ή και μηδενικών επενδύσεων μπορούν να μειώσουν το ενεργειακό κόστος τουλάχιστον κατά 10%, ενώ μεγαλύτερες επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης αποσβένονται σε διάστημα 6-24 μηνών. Μελέτες αποδεικνύουν  ότι  συντονισμένες προσπάθειες ενεργειακής εξοικονόμησης θα μπορούσαν να μειώσουν τη συνολική βιομηχανική κατανάλωση ενέργειας κατά 15% έως και 32%. Αυτός ήταν και ο λόγος που διαμορφώσαμε τον Οδηγό για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση και Αποδοτικότητα, στο πλαίσιο της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ.

Απαραίτητο πρωταρχικό βήμα κάθε επιχείρησης είναι ο ολιστικός έλεγχος ενεργειακής αποδοτικότητας, μέσω του οποίου  χαρτογραφούνται τα σημεία κατανάλωσης ενέργειας στο σύνολο των εγκαταστάσεων παραγωγής, εντοπίζονται σημεία σπατάλης ή απώλειας ενέργειας και σχεδιάζονται διορθωτικές ενέργειες.

Η ψηφιοποίηση παίζει σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία. Προσφέρει τη δυνατότητα συλλογής των δεδομένων σχετικά με τη χρήση ενέργειας μέσω τεχνολογιών, όπως αισθητήρες και έξυπνοι μετρητές. Η επεξεργασία των δεδομένων  αυτών με τη βοήθεια αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να επιφέρει μείωση στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 40%.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες ενισχύουν ταυτόχρονα και την ικανότητα των επιχειρήσεων να προβλέπουν τις ενεργειακές καταναλώσεις. Επίσης, με τη χρήση ψηφιακών διδύμων μελετάται ο αντίκτυπος αλλαγών στις διαδικασίες, χωρίς να επηρεάζεται η πραγματική παραγωγή, χρησιμοποιώντας έτσι πολύ λιγότερη ενέργεια.

Για τη βιομηχανία είναι επίσης πολύ σημαντική η χρήση ηλεκτροκινητήρων που προσφέρουν τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης. Με βάση και τον κανονισμό Ecodesign της ΕΕ, κάθε αντικατάσταση παλαιότερων ηλεκτροκινητήρων με σύγχρονους, ενεργειακής κλάσης 4 και 5, μπορεί να επιφέρει περίπου 3,5% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Η εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων αυτοματισμού κτιρίων που παρακολουθούν και ρυθμίζουν τη λειτουργία των συστημάτων φωτισμού, θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού μπορεί να επιφέρει σημαντικές ωφέλειες της τάξης του 20% έως 30%.

Επιπλέον, η συγκυρία για τις σχετικές επενδύσεις είναι η κατάλληλη, αφού  τα νέα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, του RRF και του ΕΣΠΑ προσφέρουν σημαντικές χρηματοδοτικές λύσεις για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, ακόμη κι αν μια επιχείρηση υιοθετήσει όλα τα παραπάνω, δεν θα έχει πετύχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, εάν δεν φροντίσει να ευαισθητοποιήσει και να εκπαιδεύσει κατάλληλα τους ανθρώπους της στο κοινό στόχο για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ