«H ενσωμάτωση των αρχών ESG στη επιχειρηματική στρατηγική απαραίτητη επιλογή για ένα βιώσιμο μέλλον για όλους»

Σημεία παρέμβασης Ευθύμιου Ο. Βιδάλη, Προέδρου της ΕΕ του ΣΕΒ στο συνέδριο «Fit4FutureFinance: Enabling the sustainable transition to the next generation economy», 22/6/2023

  • Στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα «Fit4FutureFinance: Enabling the sustainable transition to the next generation economy», υπό την αιγίδα του ΣΕΒ, την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ κ. Ευθύμιος Ο. Βιδάλης συντόνισε το πάνελ «το επιχειρηματικό μοντέλο της επόμενης δεκαετίας» στο οποίο συμμετείχαν οι επικεφαλής κορυφαίων εταιριών – μελών του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν από τον τεχνολογικό τομέα ο κ. Χάρης Μπρουμίδης Πρόεδρος & CEO, Vodafone Hellas, από τον βιομηχανικό τομέα ο κ. Γιάννης Πανιάρας, Executive Director, Europe, TITAN Cement Group και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα η κ. Φίλιππα Μιχάλη, Πρόεδρος & CEO, NN Hellas. Οι συμμετέχοντες μίλησαν για το πώς έχει επηρεάσει το ESG το επιχειρηματικό τους μοντέλο και πώς προβλέπουν να επηρεάσει περαιτέρω την επιχείρησή τους το ESG τα επόμενα 10 χρόνια, όπως και πώς πιστεύουν ότι η βιώσιμη χρηματοδότηση θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα.
  • Ανέφεραν σαν συγκεκριμένα παραδείγματα: η κ. Μιχάλη τα κριτήρια που θέσει η NN για επενδύσεις και προϊόντα με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 70% ως το 2030 και μηδενικές καθαρές εκπομπές ως το 2040, ο κ. Μπρουμίδης τα προγράμματα για δωρεάν εκπαίδευση 95,000 ανθρώπων ως τώρα σε ψηφιακές δεξιότητες, τις επενδύσεις για χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας από τη Vodafone Hellas και ο κ. Πανιάρας τον κρίσιμο ρόλο των εσωτερικών διαδικασιών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για στελέχη και τη χρησιμότητα των εργαλείων βιώσιμης χρηματοδότησης για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων ESG για την TITAN Ευρώπης.
  • Ο κ. Βιδάλης Επισήμανε ότι ο αντίκτυπος του ESG στις επιχειρήσεις της επόμενης δεκαετίας αποκαλύπτει τη σημασία και την αναγκαιότητα της βιωσιμότητας, της κοινωνικής ευθύνης και της διακυβέρνησης στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Έχουμε εξετάσει τα πλεονεκτήματα, τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την υιοθέτηση των αρχών ESG και έχουμε διαπιστώσει ότι η συμπερίληψη αυτών των πτυχών στην επιχειρηματική στρατηγική δημιουργεί μια βιώσιμη, ανθεκτική και ηθική επιχειρηματική πραγματικότητα, ειδικά καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.
  • Τόνισε ακόμη ότι ο ΣΕΒ δημιούργησε τη συντονιστική Επιτροπή ESG καθώς και εξειδικευμένη ομάδα εργασίας με συμμετοχή 27 σημαντικών επιχειρήσεων από επτά καίριους τομείς, στοχεύοντας να  διαδώσουμε την έννοια και τη σημασία του ESG, ώστε να γίνει κατανοητή και να υιοθετηθεί από όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στις μεσαίες και μικρότερες επιχειρήσεις και στην ανάγκη να βοηθηθούν στη μετάβασή τους προς το ESG.
  • Όπως επισήμανε η πρόκληση δεν είναι μόνο να ενσωματώσουμε το ESG στην επιχειρηματική μας πραγματικότητα, αλλά να το ενσωματώσουμε με δέσμευση και διαρκή βελτίωση. «Είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε έναν ανοιχτό διάλογο και να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε κοινές προτάσεις και πρακτικές που θα προωθήσουν την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία για όλους».

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ