Επιχείρηση Ισότητα: Οι επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Άρθρο Δρος Γιώργου Ξηρογιάννη, Γενικού Διευθυντή ΣΕΒ, στο Πρώτο Θέμα

Σχεδόν στο σύνολο της η κοινωνία των επιχειρήσεων αναγνωρίζει τη σημασία της ισότητας των φύλων στην εργασία και τα πολλαπλά επίπεδα ωφελειών που συνεπάγονται. Σύμφωνα με την έρευνα «Επιχείρηση Ισότητα», που πραγματοποιήσαμε στον ΣΕΒ για να καταγράψουμε τη θέση της Γυναίκας στην Εργασία στη χώρα μας, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις συμφωνούν πως η ισότητα σημαίνει βελτίωση παραγωγικότητας, διεύρυνση των δεξαμενών ταλέντου, πλούτο, διαφορετικές δεξιότητες, νέες οπτικές για τις επιχειρήσεις, καλύτερη διατήρηση και προσέλκυση ικανών ανθρώπων και γενικότερα τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.

Το γεγονός ότι πάνω από το 90% των επιχειρήσεων συμφωνεί με αυτό σηματοδοτεί μια νέα κατεύθυνση και αλλαγή νοοτροπίας, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στον χώρο εργασίας, όπου οι εργαζόμενες γυναίκες θα λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίση εργασία, θα έχουν ισότιμη συμμετοχή σε θέσεις ευθύνης και στα κέντρα λήψεις αποφάσεων. Αυτή η νοοτροπία ίσως και να φαντάζει σχεδόν αυτονόητη, καθώς οι γυναίκες αποτελούν το 51,7% του πληθυσμού της χώρας και το 47,67% του συνόλου των εργαζομένων.

Χρειαζόμαστε στόχους για την ισότητα μιας και η νοοτροπία υπέρ αυτής, αν και διέπει το σύνολο των επιχειρήσεων, δεν εφαρμόζεται στην πράξη καθώς 83% των επιχειρήσεων δεν έχουν συγκεκριμένους στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, ούτε παρακολουθούν συγκεκριμένους δείκτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας «Επιχείρηση Ισότητα», ο μέσος μικτός μισθός πλήρους απασχόλησης για τις γυναίκες είναι 13% χαμηλότερος από τον αντίστοιχο μισθό των ανδρών, ενώ οι μισές επιχειρήσεις (53%) έχουν πολύ περιορισμένη συμμετοχή γυναικών στα ανώτατα επίπεδα διοίκησης. Έχει επίσης ενδιαφέρον να πούμε πως 6 στους 10 άνδρες πιστεύουν πως υπάρχει η ισότητα στην εργασία, ενώ 7 στις 10 γυναίκες δεν το πιστεύουν.

Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης και σε διοικητικά συμβούλια, καθώς σήμερα στο 39% των επιχειρήσεων, γυναίκες είναι επικεφαλής σε περισσότερο από το 1/3 των διευθύνσεων ή κρίσιμων τμημάτων τους. Αυτό, δεν είναι αμελητέο και δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης παραμένει πολύ μεγάλη και έχουμε ακόμα σημαντικό δρόμο μπροστά μας.  «Αναγκαστική» πρόοδος θα έρθει εν μέρει με την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής οδηγίας, που θα φέρει δεσμευτικά μέτρα για την μισθολογική διαφάνεια, την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, καθώς και ειδικά μέτρα για την προώθηση των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να κάνουν τη διαφορά μιας και η ενίσχυση της έμφυλης ισότητας δεν είναι αποκλειστικά θέμα που οφείλει να ρυθμίσει η Πολιτεία μέσα από οδηγίες και διατάγματα. Το πρόβλημα της ανισότητας των φύλων είναι ένα ζήτημα δικαιοσύνης, κουλτούρας και νοοτροπίας . Οι επιχειρήσεις μπορούν και οφείλουν να κάνουν τη διάφορα και να βοηθήσουν στην εξάλειψη των στερεοτύπων και προκαταλήψεων που διαχρονικά εμποδίζουν την ανάδειξη στις ικανότητας των γυναικών.

Χρειαζόμαστε μια κοινωνία που είναι έτοιμη να κάνει  τη διαφορά.  Η κουλτούρα ανισότητας δεν δημιουργείται στις επιχειρήσεις, αλλά στα σπίτια μας, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια μας. Ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να διατηρηθεί και στον χώρο εργασίας. Αν και σήμερα καταγράφουμε ένα ανησυχητικό 10% των επιχειρήσεων που δεν εμπιστεύεται γυναίκα επικεφαλής σε καμία διεύθυνση ή τμήμα, έχει σημασία να σκεφτούμε ποιο θα ήταν αυτό το ποσοστό πριν από 25 ή 50 χρόνια, ή  πόσο καιρό θα χρειαστεί μέχρι αυτό το ποσοστό να φτάσει το μηδέν.

Οι ίσες ευκαιρίες, η ίση αμοιβή και η παρουσία περισσότερων γυναικών σε θέσεις ευθύνης μπορούν να συνεισφέρουν στην αλλαγή των παλαιών και παρωχημένων αντιλήψεων για τον ρόλο των γυναικών, όχι μόνο στις επιχειρήσεις, αλλά στην κοινωνία γενικότερα. Πρέπει οι εταιρείες να αναδείξουν τις ικανές γυναίκες στις ομάδες τους και αυτές με τη σειρά τους θα λειτουργούν ως υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ