Η εξωστρέφεια ως μοχλός στήριξης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας

Άρθρο των Βίκυς Μακρυγιάννη, Διευθύντριας και Nτίνας Αθανασίου, Associate Advisor, Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ, στην εφημερίδα Μακεδονία

Η επιχειρηματική εξωστρέφεια αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και λύση διεξόδου, με προοπτική, στις έντονες προκλήσεις της εποχής. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, μέσα σε ένα τόσο ασταθές οικονομικό περιβάλλον, διατηρούν αμείωτη την εξαγωγική τους δυναμική, αποδεικνύοντας τον υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Συνεχίζουν να βρίσκουν διεξόδους είτε σε νέες αγορές, είτε διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια σε παραδοσιακές και μη αγορές.

Οι Έλληνες εξαγωγείς κατόρθωσαν το 2022 να σημειώσουν ιστορική επίδοση ρεκόρ, αγγίζοντας τα €55 δισ. (€35 δισ. χωρίς πετρελαιοειδή), που αντιστοιχεί στο 26% του ΑΕΠ, σημειώνοντας αύξηση 21,6% και ξεπερνώντας προκλήσεις όπως το διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ωστόσο, κοιτάζοντας την κατανομή των εξαγωγών πιο αναλυτικά, αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒΕ σχετικά με την πορεία των εξαγωγών ανά περιφέρεια για το χρονικό διάστημα 2017-2021, από το σύνολο των εξαγωγών της χώρας, το 82% προέρχεται από τρεις μόνο από τις δεκατρείς περιφέρειες, τις περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό, αν και υπογραμμίζει το πρόβλημα των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών της χώρας, σκιαγραφεί ταυτόχρονα τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της εξωστρέφειας που έχουν οι υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς διαθέτουν τη δυναμική, αλλά υπολείπονται των πόρων.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη θετική εξέλιξη των εξαγωγών, διαδραματίζει και ο ΣΕΒ. Δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση και στην ουσιαστική αναβάθμιση της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας και σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους Οργανισμούς, Επιμελητήρια και Περιφερειακούς Βιομηχανικούς Συνδέσμους, συνδράμει με τις υπηρεσίες και τις πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπόψιν πως οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας είναι κυρίως μικρομεσαίες και συνεπώς η απουσία οργανωμένων εξαγωγικών τμημάτων και έμπειρων στελεχών είναι αρκετά συχνό φαινόμενο, οι δράσεις μας καλύπτουν σε ένα βαθμό τις ανάγκες εκείνες, που απαιτούνται από μια επιχείρηση τέτοιου μεγέθους, στην προσπάθειά της να διεισδύσει σε αγορές εκτός συνόρων.

Με το πλέγμα υπηρεσιών ExportReady, προσφέρουμε εκπαίδευση και εξαγωγική τεχνογνωσία στα στελέχη των εξαγωγικών τμημάτων, στρατηγική πληροφόρηση για αγορές στόχους και κλάδους, σε συνεργασία με τον Όμιλο Fitch και το ExportGate της Eurobank, διαρκή ενημέρωση για τις διεθνείς αγορές και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν, συμβουλευτική υποστήριξη, εμπορική δικτύωση και επιχειρηματικές συνεργασίες, καθώς και υποστήριξη στην επίλυση εμπορικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της εξαγωγικής διαδικασίας. Διοργανώνουμε πληθώρα ενημερωτικών ημερίδων για τις αγορές-στόχους, καθώς και επιχειρηματικές αποστολές, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εμπορικών συναλλαγών της χώρας μας.

Πρόσφατο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η επιχειρηματική αποστολή στην Ρουμανία, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και αφορά μια αγορά, η οποία επιλέχθηκε με γνώμονα τις ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις μικρομεσαίες εταιρείες. Στην αποστολή συμμετείχαν 12 επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους, οι οποίες πραγματοποίησαν πάνω από 80 B2B συναντήσεις με ρουμανικές εταιρείες, αρκετές εκ των οποίων αναμένεται να οδηγήσουν σε σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών. Η επόμενη επιχειρηματική αποστολή προγραμματίζεται για αρχές Δεκεμβρίου στο Ισραήλ, μια αγορά με ισχυρές προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωση των εμπορικών και οικονομικών διμερών μας σχέσεων.

Εστιάζοντας στην στήριξη της εξωστρέφειας και μέσω της άμεσης σύνδεσης του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο εξωτερικό εμπόριο, οργανώνουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, επισκέψεις εργασίας των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων, στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων μελών μας. Ήδη, το πρώτο εξάμηνο έχουν πραγματοποιηθεί 3 επισκέψεις και προγραμματίζονται και επόμενες μέχρι τέλος του έτους. Προσανατολιζόμαστε στην επιλογή εταιρειών με παραγωγικές μονάδες και εκτός Αττικής, ώστε να αφουγκραζόμαστε τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Επιπρόσθετα, με τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών ψηφιακών εργαστηρίων σε θέματα όπως οι διαπραγματεύσεις στο διεθνές εμπόριο, το διεθνές ηλεκτρονικό εμπόριο, η εταιρική ψηφιακή εικόνα κ.ά., αποκλειστικά εστιασμένων στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, συμβάλλουμε στην τόνωση της εξαγωγικής κουλτούρας και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων εκείνων, που θα οδηγήσουν τα στελέχη στην ένταξη των εξαγωγών στο στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η συνδιοργάνωση ψηφιακού εργαστηρίου με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ) για τα εμπόδια εισόδου σε αγορές όπως αυτές της Ε.Ε., της Μέσης Ανατολής και της Κίνας, αλλά και τρόπους αποφυγής τους, με την κατάλληλη στρατηγική πληροφόρηση.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2023, ο ΣΕΒ εστίασε σε μεγάλες ξένες αγορές, με ισχυρές εμπορικές και επενδυτικές προοπτικές και βοήθησε 30 μέλη του να επιλύσουν σημαντικά εξαγωγικά προβλήματα, πολλά από τα οποία εμπόδιζαν τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κλειστές ξένες αγορές. Παράλληλα, συνέχισε την ενημέρωση για τις εξαγωγικές προοπτικές που διαμορφώνονται μετά την υγειονομική κρίση σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Καναδάς, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ, η Ινδία, οι Βόρειες Χώρες, η Ινδονησία και η Ρουμανία. Ειδικά για την αγορά της Σαουδικής Αραβίας, προετοίμασε διμερείς συναντήσεις που μέχρι σήμερα έχουν ωριμάσει πάνω από 20 σημαντικές εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες. Το στρατηγικό πλάνο για το 2023-2024 εστιάζει σε κοντινές, παραδοσιακές και φιλικά προσκείμενες αγορές, με έμφαση στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τον αραβικό κόσμο. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας και η δυναμική της παρουσία στο διεθνές επιχειρηματικό στερέωμα, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ