Ο ΣΕΒ δίπλα στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας

Άρθρο των Βίκυς Μακρυγιάννη, Διευθύντριας και Ελευθερίας Ρώμα, Senior Advisor, Τομέα Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Ανάπτυξης, ΣΕΒ, στην εφημερίδα Πελοπόννησος

H περιφερειακή ανάπτυξη παραμένει αναπόσπαστο συστατικό και κρίσιμη προϋπόθεση της οικονομικής ευημερίας και προοπτικής για ολόκληρη τη χώρα και για το λόγο αυτό, η Περιφέρεια βρίσκεται στο επίκεντρο της δουλειάς του ΣΕΒ.

Ο ΣΕΒ έχει μέλη σε ολόκληρη τη χώρα, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις της βιομηχανίας αλλά και πολλών ακόμα νευραλγικών οικονομικών κλάδων, όπως ο τραπεζικός και ο κλάδος των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Εκπροσωπεί επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από μικρές, μεσαίες και startups ως πολύ μεγάλες, καλύπτοντας γεωγραφικά όλες τις περιφέρειες: από τη Θράκη ως την Ήπειρο και από τη Μακεδονία ως την Κρήτη.

Με σύνθημά μας «Δεν μπορεί να υπάρχει εθνική ανάπτυξη αν δεν υπάρχει περιφερειακή ανάπτυξη», στον ΣΕΒ εργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, για να υποστηρίξουμε τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων που άπτονται της αδειοδότησης & λειτουργίας τους, διαμεσολαβούμε στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης για κρίσιμα θέματα (ενέργεια, ψηφιακή κάρτα εργασίας, ΠΠΔ για μεταποιητικές δραστηριότητες κλπ), συμμετέχουμε θεσμικά σε διαβουλεύσεις, οργανώνουμε δράσεις ενημέρωσης και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας, συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστήμια της Περιφέρειας για τη σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας και υποστηρίζουμε ενεργά την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Επιστρέφοντας δυναμικά μετά την πανδημία, ο νεοσυσταθείς Τομέας Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΣΕΒ, εγκαινίασε ένα νέο κύκλο επαφών της Διοίκησης και των στελεχών του Οργανισμού με τα μέλη του στην Περιφέρεια. Τον περασμένο Μάρτιο οργανώθηκε η πρώτη επίσκεψη του νέου αυτού κύκλου σε επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με τη συνεργασία και υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΘΣΕ). Οι επαφές με τα μέλη του ΣΕΒ στην Περιφέρεια συνεχίστηκαν με επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε συνάντηση με φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας και με τα μέλη του ΣΕΒ στην Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επιχειρήσεων σε Σίνδο, Κιλκίς και Πιερία.

Οι επισκέψεις στην Περιφέρεια είναι για τον ΣΕΒ ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς ενδυναμώνουν τις σχέσεις με τις επιχειρήσεις, δίνοντας την ευκαιρία να αναδειχθούν τα ζητήματα που τις απασχολούν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους, ενώ οι επισκέψεις στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων, αποτελούν ευκαιρία για να δούμε τις παραγωγικές μονάδες σε πλήρη λειτουργία και να αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα της παραγωγικής διαδικασίας. Κυρίως όμως, είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης, που επιτρέπει να καταγραφούν με ακρίβεια και να γίνουν απτά τα ζητήματα που απασχολούν κάθε επιχείρηση, αλλά και τα οριζόντια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στα επόμενα άμεσα βήματα του Οργανισμού, είναι η επίσκεψη της Διοίκησης στην Πελοπόννησο, με επίκεντρο τις περιοχές της Κορίνθου και της Καλαμάτας, ενώ θα ακολουθήσουν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Με τις οργανωμένες επισκέψεις της Διοίκησης στις επιχειρήσεις της Περιφέρειας ο ΣΕΒ υπογραμμίζει εμφατικά τη θέση του για τη σημασία της ανάπτυξης της Περιφέρειας και την ανάγκη δημιουργία πόλων ανάπτυξης εκτός του αττικοκεντρικού πυρήνα.

Όσον αφορά τις θεματικές, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, ως βασική προϋπόθεση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Γι΄ αυτό ένα πολύ σημαντικό μέρος των δράσεων του Τομέα Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, αφορά την επιχειρησιακή ενδυνάμωση των εξαγωγικών τμημάτων ή των στελεχών που ασχολούνται με τις εξαγωγές και τη δικτύωση των επιχειρήσεων με φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικού. Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει ο Τομέας στα μέλη του ΣΕΒ, οργανώνονται εργαστήρια ενίσχυσης των εξαγωγικών δεξιοτήτων και ενημέρωσης για τις αγορές του εξωτερικού, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων κάθε περιφέρειας.

Αρωγοί και συνεργάτες στη διατήρηση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας είναι οι Περιφερειακοί Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι. Ο ΣΕΒ και οι Περιφερειακοί Σύνδεσμοι δουλεύουμε μαζί, για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας να αντιμετωπίσουν τις σύνθετες προκλήσεις των καιρών. Κοινή επιδίωξη του ΣΕΒ και όλων των Συνδέσμων ήταν και παραμένει σταθερά, η στενή και συστηματική συνεργασία, με στόχο να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις και να τις στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, για να ξεπεράσουν τα αναχώματα που έχουμε μπροστά μας.

Σε μια εποχή διαρκών ανακατατάξεων με όλες τις αδιαμφισβήτητες προκλήσεις που αυτές οι συνθήκες συνεπάγονται για τις επιχειρήσεις, ο ΣΕΒ πιστεύει στις δυνατότητες που ανοίγονται για την περιφερειακή επιχειρηματική κοινότητα και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, με συντονισμένες παρεμβάσεις προς την κεντρική διοίκηση, σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς βιομηχανικούς συνδέσμους και τοπικούς φορείς εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας και, πρωτίστως, με την αδιάλειπτη παρουσία του στο πλευρό των επιχειρήσεων.

X

    Στοιχεία εταιρίας

    Επωνυμία επιχείρησης*

    Tαχ. δ/νση διοίκησης

    Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

    Έτος ίδρυσης

    Αριθμός εργαζομένων

    Κέρδη τριών (3) τελευταίων ετών (προ φόρων)

    Σύνολο ενεργητικού τελευταίου έτους

    Αρμόδιος επικοινωνίας

    Oνοματεπώνυμο*

    Email

    Τηλ

    X

      Το όνομά σας *

      Το επίθετό σας *

      Email *

      Τηλέφωνο επικοινωνίας

      To μήνυμά σας

      Μόλις υποβάλετε το ερώτημά σας, ένα μέλος της ομάδας μας θα έρθει σε επαφή μαζί σας το συντομότερο δυνατό.
      Είμαστε αφοσιωμένοι στο ιδιωτικό σας απόρρητο. Μάθετε πώς φροντίζουμε τα δεδομένα σας στην πολιτική απορρήτου μας.

      X

        Στοιχεία εταιρίας

        Επωνυμία επιχείρησης*

        Tαχ. δ/νση διοίκησης

        Κλάδος οικονομικής δραστηριότητας*

        Έτος ίδρυσης

        Αριθμός εργαζομένων

        Κύκλος εργασιών τελευταίου έτους

        Αρμόδιος επικοινωνίας

        Oνοματεπώνυμο*

        Email

        Τηλ